torsdag 21 januari
Att lära är både lycka och lyx. Lär dig det.
Illustration: Maria Wall

Att lära är både lycka och lyx. Lär dig det.

22 juli, 2020

Krönika. Vi människor är inte så värst komplicerade. Addera alkohol och vi blir direkt enfaldiga de flesta av oss. Frågan Benny ställer den här sommarveckan handlar om aktiviteter som inte inbegriper berusningsmedel, eftersom fritiden riskerar att bli lite enahanda på sommaren.

Passar vi oss inte påminner vi nog en del om i den där IQ-reklamfilmen, när människor motiverar sitt drickande på alla möjliga sätt, där ”För att det är fint väder” funkar lika bra som ”För att det är dåligt väder”.
När jag påstår att vi människor är enkla att genomskåda, så handlar det om den del av isberget som vi ser. Underliggande motiv, undertryckta känslor, självbedrägerier, komplicerade hämningar och annan mänsklig dark-web har jag den största respekt för, och tror mig sällan förstå, knappt hos mig själv.
Men fortfarande, hur vi agerar till vardags plan är ganska grundläggande. Vi accepterar det vi känner igen och vi gillar det vi har en del kunskap om. Information är grunden till intresse, och intresse kan odlas till passion.
Det är en enkel ekvation, här bevisad via en kort trestegsraket.
Jag visste ingenting längre om F1-cirkusen, och brydde mig därför inte ett skvatt.
Jag såg Netflix-serien ”Drive to survive” och lärde känna dagens förare litegrann, vem som kör var och hur de konkurrerar inom team och med andra förare.
Jag älskar F1, ogillar Verstappen, och kan inte vänta på att de ska få köra nåt race den här säsongen.
Det här fenomenet kan vi använda till vår egen fördel, det är en nyckel till och med.
Det är det första tipset för sommaren 2020, semestern när vi sitter litegrann i landarrest:
Hänge dig åt nåt! Ge dig själv en vettig chans att längta till ett F1-lopp eller kanske en loppis.
Det gäller att mota tristessen en bra bit före grinden. Grotta ner dig i information och skaffa dig på så sätt fler saker som betyder nåt för dig. Försök att förstå hela härvan i mellanöstern, grejen med dadaism eller din egen trädgård.
Vi blir helt klart lite rikare och därmed lite lyckligare av kunskap.
Det kanske är det här som är felet med smartphone-generationen, anledningen till varför de bara blir deppigare och deppigare. Att de inte lagt nåt på minnet, eftersom de ändå kan googla allt vid behov, och därför kan de inget och blir därför inte intresserade av nåt heller.
Det är en annan sak vi fullvuxna kan försöka sig på i sommar: Inspirera en tonåring. Vis av erfarenhet säger jag att vi har störst chans med det moderna hjälp-mediet poddar.
Tricket är att få dem att lyssna på rätt saker, för det är ju som sagt skillnad på skit och pannkaka. Skillnad på den pod som Niklas Wahlgren gör tillsammans med Kicken från Poodles och de produktioner till exempel Malcolm Gladwell släpper. Ny teknik och en sjujäkla konkurrens därute gör att vi lyssnare, ganska gratis, får ta del av populariserade sammanfattningar av den senaste forskningen liksom härliga 4D-insikter. För tonåringar kan de mest rafflande P3-dokumentärerna vara en bra start, men för folk med god koncentrationsförmåga tipsar jag gärna om just Malcolm Gladwells ”Revisionist History”.
Sen är ju träning alltid en given sysselsättning, särskilt när vi får lite tid över på semestern. Vi måste bara hitta ett par hållbara varianter, som passar oss. Själv föredrar jag styrketräning och promenader – eftersom de så enkelt går att nivåanpassa. Ser bara till att undvika gruppträning och personliga tränare så kan ingen, INGEN, tvinga dig att göra en enda repetition i onödan, eller lägga på för mycket vikter. Du kan till och med strunta i ett set om du känner för det, ingen kommer att veta. Vad gäller promenaderna så tror jag det är viktigt att undvika att bara gå fram och tillbaka, mellan A och B och tillbaka till A – det är tråkigt och påminner utövaren om att det hen gör är lite meningslöst. Så, gå hellre i cirklar OCH se till att inte gå för fort! Att släntra duger alldeles utmärkt, i sällskap av en utmärkt pod.

Benny: Nu kommer det ytterligare en byggvåg i Umeå med omnejd. Alla har de sin historia ... Kan du presentera de olika projekten?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer