torsdag 21 januari
The magical mystery tour
Illustration: Maria Wall

The magical mystery tour

15 juli, 2020

Krönika. Minns du din första trehjuling? Det var verkligen ett praktiskt fordon när du var liten. Du kunde cykla inomhus och utomhus, den välte sällan och du kunde ha leksaker på flaket.

Nästa steg i livscykeln kunde vara en Bambino tvåhjuling med tjocka däck. Sen fick du en cykel som var nåt helt annat. Det tog några försök och jag lovar att du minns frihetskänslan som kom när du kunde cykla själv. Näst intill att kunna flyga.

Byggde du nån lådbil?
Vi grejade med våra cyklar. Några bytte sadeln mot en limpa för det var ju så tufft. Vi satte fast flärpor med klädnypor som smattrade mot ekrarna när man körde fram. Wow det låter som en moppe! Ja kanske inte riktigt så men man ville ju att det skulle höras där man drog fram.
I kvarteret fanns även den lille mekanikern som visste hur man byggde en lådbil. Man byggde först ett underrede med bräder som man snodde från ett bygge. Sen snodde man hjul från en begagnad barnvagn. Hjulparet baktill satt fast med krökta spikar men hjulparet framtill måste göras rörligt. Man lärde sig tidigt om muttrar och brickor och vad kullager var. Man blev som en liten ingenjör. Som fick räkna ut saker!

Fartens tjusning
Vintertid åkte vi tefat eller bob utför skidbackarna. Sommartid var det lådbilar som gällde. I Kiruna fanns en hyfsat brant backe som hette Lappgatan. Vi drog våra lådbilar uppför den till kiosken där man köpte ettöresgodis och tävlade utför vem som kom först. Vi hade naturligtvis inga bromsar och aldrig tänkte vi på att vi skulle genom korsningen till Ringvägen. Det var full sula hela vägen och ett under att vi överlevde.
Det här var första steget till att få känna fartens susning på samma sätt som man senare ville dra pluggen och trimma moppen. Fick man nån gång skjuts av en raggarbil så då var det hastighetsmätarn man kollade först. Ja det gör jag än idag. Det är sedan gammalt.

Har du bytt till hybrid än?
Om tio år ska Sverige vara fossilfritt. Men säg då för fanken bensin. Inget har hittills överträffat explosionsmotorn men bensinen ska bort för miljöns skull. Alla bygger elbilar just nu och knäckfrågan är förstås batterier. ”Vi ska sätta laddstolpar överallt”, säger statsminister Stefan Löfven ungefär som gamla televerkare sa när det skulle sättas upp telefonstolpar överallt. Hur som helst lär det bli en kabeldragning utan like. Allra helst i Norrland där avstånden är långa.
Mellansteget är hybridbilar som både går på bensin och el vilket känns tryggt i ett övergångsskede. För tror du verkligen att Lundmark & Marklund kommer att lyckas bygga tillräckligt effektiva batterier i Skellefteå? Jag säger som när etanolen kom. Jag är skeptisk. Det ska man alltid vara när det gäller skelleftebor. Även det är sedan gammalt.

Hipp hurra för kvantfysiken!
Redan i slutet av 60-talet uppfanns Permobilen i Sundsvall, ett eldrivet fordon för rörelsehindrade. Vill man vara kritisk kan man då säga att det tog en förfärlig tid innan samma funktion kopplades till eldrivna cyklar. Det är nu år 2020 och snillena på de tekniska högskolorna forskar om självkörande bilar. Men varfår då! Vad det handlar om är att utveckla mobiltelefonin och datanäten. Eller en syssla med avancerad produktion av barndomens lådbilar. Kolla: ”No hands!”
Vi kan flyga till månen, vi kan docka in på en rymdstation och flyga hem igen. Men kan vi flyga utan fordon? The Beatles tog en tripp i en psykedelisk buss och tidsmaskinen har alltid bjudit på drömresor inom science fiction. Ska vi framåt, kamrater, är det kvantfysiken vi ska satsa på. Samma materia kan vara både här och där samtidigt. Right!
Jag sitter alltså hemma i soffan nästa påsk och säger till min kvantfysiska magiska låda: ”Ta mig till Hemavan i Lappland nu – zap me!” Det märkliga som inträffar då att jag redan är där. (Notera gärna den usla vitsen: Sapmi betyder Lappland på samiska.)

Ja du Nicklas: När det inte är försvarbart med ännu en blöt grillkväll i glada vänners lag, vad kan vi göra då? Ge oss vettiga sommaraktiviteter och lekar så här mitt i semestern.

BENNY KARLSSON

Läs mer