fredag 25 september
Moderna mobila hem
Foto: Vagabond Haven

Moderna mobila hem

15 juli, 2020

Artikel. För den som vill resa och ha ett hem med sig finns det idag många alternativ att välja mellan. Förutom de traditionella husvagnarna och husbilarna har vi campingklara bilar från välkända bilmärken, men också hus på hjul – mobila så kallade tiny houses. Bil & Bostad kollar in olika typer av mobila bostäder .

Husbil och husvagn

Husbil eller husvagn är det traditionella sättet när man vill ge sig ut på vägarna och ha ett i stort sett fullutrustat hem med sig. Somliga föredrar husbil, med fordon och boende i ett, medan andra gillar husvagn, som dras med bilen och kan kopplas loss vid behov. Utbudet av husbilar och husvagnar är stort med modeller i alla storlekar och prisklasser.

Adria Compact är en klassisk husbil med smal passform och kort längd. Husbilen har plats för upp till tre personer, med en mängd planlösningar och utrustningsnivåer att välja mellan. Karosslängd sex till sju meter.

Ädelsten är Kabes storsäljande serie husvagnar med både bra basutrustning och komfort. Finns i en mängd utföranden med olika planlösningar och två till fem sovplatser. På bilden modellen Ametist 560 GLE.

Campingbil

Familjebussar och skåpbilar (för privat bruk) är kanske inte lika vanliga på vägarna numera sedan suvarnas intåg, men visst finns de kvar. Somliga bilmärken har till och med egna modeller förberedda för både resande och boende – så kallade campingbilar. Priserna varierar men rör sig mellan 300 000 och en miljon kronor.

Mercedes-Benz Marco Polo är en kompakt campingbil utrustad med köksdel, bäddbar tvåsitssoffa, elektrohydrauliskt popup-tak som kan höjas eller sänkas med en knapptryckning, samt markis som kan vevas ut.

Volkswagen California är en smidig campingbil med smarta lösningar där upp till fyra personer kan sova bekvämt. California Beach har sittplatser för upp till sju personer medan California Ocean för upp till fyra personer har mer förvaring, utedusch och ett rejält kök.

Mobila hus

Tiny house är ett begrepp på engelska och betyder närmast ”minihus” eller ”pyttelitet hus”. Det rör sig om ”riktiga” små hus, som ofta är flyttbara och då kan dras likt en husvagn bakom dragfordonet. Till skillnad från husvagnar är dessa mobila hus sällan menade att transporteras runt hela tiden – men de kan alltså flyttas. Observera att man kan behöva bygglov för att ställa upp ett sådant här hus.

Treesigns mobila minihus är i storleken 20 till 35 kvadratmeter. Priserna rör sig mellan 600 000 och 900 000 kronor för ett nyckelfärdigt hus med badrum, kök och sovloft/-rum. På bilden husmodellen Lilja på 15 kvadratmeter plus loft på sex kvadratmeter.

Vagabond Havens mobila minihus finns i storleken 16 till 35 kvadratmeter, varav de mindre kan dras bakom en vanlig bil. Beroende på modell och om huset ska vara inrett ligger priserna på mellan 350 000 och 750 000 kronor. På bilden 21 kvadratmeter stora modellen Vilhelmina.

PETER ÖBERG

Läs mer