torsdag 13 augusti
Här är de nya superbilarna

Här är de nya superbilarna

8 juli, 2020

Artikel. Det finns fler häftiga sport-
bilar än någonsin, och än fler är på gång. Bil & Bostad tar en titt på nya och kommande superbilar.

En superbil, eller supersportbil, är en bil som är snabbare och starkare än en vanlig sportbil. Under senare år är det Koenigsegg och Bugatti som gjort de snabbaste bilarna, men Ferrari, Lamborghini, Aston Martin och Porsche är alla välbekanta namn med en lång historia bakom sig. Ibland kallas de allra värsta superbilarna – ofta med hästkraftsantal kring 1000 eller mer och en toppfart på över 400 km/timmen – för hyperbilar.
Trots de skyhöga priserna som dessa bilar betingar – ibland tiotals miljoner kronor – finns det uppenbarligen en marknad för dem, och allt fler bilmärken ger sig in segmentet. Bland de nya och kommande superbilarna återfinner man både välkända bilmärken och mindre kända uppstickare. Bil & Bostad spanar in några av dem – och lär återkomma i ämnet då det finns många fler nya superbilar på gång.

Apex AP-0

Från Storbritannien kommer det nya bilmärket Apex Motors – grundat 2018 – som redan har en modell på marknaden, AP-1. Uppföljaren blir till skillnad mot den eldriven. Vikten är låg för ett elfordon, 1200 kg, vilket tillsammans med de 650 hästkrafterna ska ge en topphastighet på omkring 300 km/timmen och, inte minst, god väghållning. Bilen ska börja levereras 2022 till ett pris av ungefär 1,75 miljoner kronor.

Lotus Evija

Lotus frångår delvis sitt beprövade koncept med lätta sportbilar där antalet hästkrafter inte nödvändigtvis är i fokus med sin kommande elektriska superbil Evija. Lotus själva beskriver Evija som den kraftfullaste produktionsbilen någonsin och den lättaste elektriska hyperbilen. 1970 hästkrafter och en toppfart på minst 320 km/timmen utlovas. 130 exemplar ska byggas och priset blir omkring 20 miljoner kronor.

Hennessey Venom F5

Amerikanska Hennessey gör i sällskap med Koeniggsegg och Bugatti de snabbaste bilarna i världen. Venom F5 är uppföljaren till Venom GT som ett tag, inofficiellt, var världens snabbaste bil. Hennessey har några imponerande siffror att visa upp, som att motorn producerar 1817 hästkrafter och att toppfarten ska vara över 500 km/timmen. Produktionen pågår nu av de endast 24 exemplar som ska tillverkas. Priset? Cirka 17 miljoner kronor för en bil.

Tritium

Finska bilar tillhör ovanligheterna, även om bland annat Saab-bilar tillverkats i vårt östra grannland. Tritium är i alla fall en kommande eldriven supersportbil. Det är inte jättemycket som är känt om bilen än så länge, mer än att den kommer att ha 680 hästkrafter, en räckvidd på 30 mil, ett pris på i svängarna kring tio miljoner kronor och att bara elva bilar ska tillverkas. Ägarna kommer också ha stora möjligheter att modifiera bilen så att den ser ut som de önskar.

Mercedes-AMG One

”Formel 1 på gatan” – så beskriver Mercedes sin superbil One som presenterades första gången redan 2017, då som ”Project One”. Bilen, som alltså har en del Formel 1-teknik i sig, drivs av en V6-motor vilken tillsammans med elmotorer levererar mer än 1000 hästkrafter. Toppfarten ska vara över 350 km/timmen, 275 bilar ska byggas och priset blir 20-25 miljoner kronor när bilen till slut kommer under 2021.

PETER ÖBERG

Läs mer