torsdag 21 januari
Bli en vinnare i det digitala umgänget
Illustration: Maria Wall

Bli en vinnare i det digitala umgänget

8 juli, 2020

Krönika. Många pratar om ”the new normal” – det nya normala – som ska bli vår verklighet efter Covid-19-pandemin. Vi gör klokt i att acceptera att vi inte kommer att återgå till den värld vi hade före vårvintern 2020 – dels för att vi inte kan, men kanske också delvis för att vi inte borde.

Det står ett tidsfönster öppet nu när vi kan passa på att ta sjumilakliv i förändringsarbetet, när allt ändå har pausat. Vi kan reflektera över hur mycket vi verkligen saknar vissa ohållbara beteenden vi hade, och som vi är på god väg att lära oss av med.
Som att resa hela tiden, bara för att vi har råd.
Många är jobbresorna som kommer att behovsprövas på ett helt annat sätt i höst, jämfört med tidigare när vi schablonåkte till konferenser och möten, eftersom alla andra gjorde det och att det ändå var rätt skönt att bo på hotell i Stockholm och gå ut och käka en bra middag.
Vi vet nu att många av mötena lika gärna kan hållas via nätet. Det funkar inte alltid så klart, och vi ska inte sluta träffa varandra på riktigt – det är ju en av de få meningarna med livet som vi listat ut så här långt. Det är bevisligen kul, givande och nyttigt.
Fysiska möten frigör ett må bra-hormon, oxytocin, som gör oss tillfreds, i jämförelse med sociala medier som snarare frigör dopamin, vilket mest får oss att sukta efter mer.
Små interaktioner är livsviktiga, och står helt ohotad som etta bland indikatorerna för ett långt liv. De som lever längst har det gemensamt; många fysiska interaktioner varje dag.
Men, det digitala mötet är här för att stanna, så se till att bli bra på det. Revanschen är nära för dig som får tunghäfta IRL eller tillhör dem som står alldeles för nära sina medmänniskor och gör dem obekväma.
Till er, och alla andra!

9 saker att tänka på i digitalt samkväm:
Vill du se bra ut på skärmen så finns det ofta ett filter i videomötes-programmen som förskönar dig en smula, vilket kan behövas många dagar. Annars är det viktigaste att tänka på, vid mer intima videochattar, enligt Jonas Pekkari, tre saker: ”Ljussättning, ljussättning och ljussättning.”
Vi blir lite modigare när det finns en viss distans. Precis som när vi går på maskerad i verkliga livet. Detta går att uppmuntra och ta tillvara på. Friare tankar når längre ur boxen och blir därmed mer innovativa.
Multimedia gör comeback tack vare den digitala mötes-boomen. Stick ut genom att göra informationsflödet före och efter ett möte roligt. Använd alla kanaler som finns tillgängliga digitalt: MMS, filmer, ljudfiler – allt för att skapa ett större engagemang.
På samma kreativa sätt kan dina kolleger skicka in sina perspektiv. Även feed-in via alla tänkbara kanaler alltså. Ge ut uppdrag: a) fota en god idé eller bra lösning b) filma ett flöde eller ett skeende som inspirerar – i naturen eller i civilisationen.
Digitala möten kan, precis som fysiska, begränsas av exkludering och upplevas och vara trevande inledningsvis. Här finns potential för varje team-medlem att utmärka sig – genom att vara duktig på inkludering. Använde en ”Check in-fråga” – som varje deltagare presenterar sig genom att svara på.
Kom överens om tagen. Skriv en lista tillsammans om hur ni lovar varandra att uppträda under era sessioner. Checka av den här ”kulturbäraren” under varje träff.
Ju mer empati ert gäng har för varandra, desto bättre kommer de att lösa sina uppgifter. Ge utrymme för presentationer av deltagarna själva, av deras omgivning, arbetsplatsen, kvarter, familj, hemstad och så vidare.
Vikten av gemenskap och sammanhang är A och O. Hitta sätt att öka känslan av att vi verkligen har kontakt. Håll gemensamma fikastunder eller kör träningspass ihop.
Kom ihåg att vara tacksamma när vi får träffa människor fysiskt. Det är inte kattskit nämligen.

Benny: Nya sorters fordon. Förr hade vi bil, cykel, båt, flyg. Nu finns det elsparkcyklar, terrängrullstolar, Segway, drönare och what not? Vad tycker du om detta och vad blir nästa grej?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer