torsdag 13 augusti
Konsten att fynda konst på loppis
Illustration: Maria Wall

Konsten att fynda konst på loppis

1 juli, 2020

Krönika. När jag i slutet av 80-talet frilansade åt den stockholmsbaserade tidningen Z fick jag uppdraget att ”som lantis” gå på Bukowskis vårauktion.

Redaktören Jörgen Widsell bjöd ner mig för att betrakta hur rikingarna från Östermalm bjöd över varandra. Sigrid Hjerténs hamnmotiv i olja gick för några hundratusen, Olle Baertlings abstraktioner för några miljoner. Den döende dandyn! Jag tror den gick för 14 miljoner. Yuppisarna investerade i konst på den tiden och även i Umeå vet jag några som köpte andelar i nån tavla av Bruno Liljefors som skulle läggas i bankfack. Just den affären var inte så lyckad.

Vi lär oss av Antikrundan
Att tro att du kan fynda konst hos de stora auktionshusen som Bukowskis kan du glömma. Där har experterna redan sorterat bort ”Hötorg” innan tavlorna går till försäljning. Likadant är det med Antikrundan. Många har med sig tavlor dit som de vill ha värderade, men är det verkligen en äkta Amelin? Eller Bengt Lindström? De dyra konstnärerna har sina förfalskare så här gäller det att syna ordentligt.
Antikrundans experter vet värdet på det mesta och har också gjort tevetittarna medvetna om att konsten kan bli värd hur mycket som helst om det är rätt signatur på tavlan. ”Har du en GAN” säger de. ”Det är Gustav Adrian Nilsson i Halmstadgruppen. Grattis, den värderar jag till 90 000.” Textilier och vävnader av alla de slag går upp i samma prisklass om de har signaturen Märta Måås. Ja vi har lärt oss med åren.

Kitsch är alltid gångbart
Jag vet inte hur det blir med sommarauktioner i sommar på grund av pandemin men det finns ju här och där loppis eller butiker dit folk skänker prylar från dödsbon och liknande. Alltid när jag går in på sådana ställen brukar jag kolla vilka tavlor de har där. För det mesta är det motiven som är intressantast, och ofta sätts de till några hundralappar. Älgar som står vid en tjärn av okänd konstnär kan nog gärna hamna på väggen. Populära motiv som Gråtande pojken, Den förförande zigenerskan eller Fiskargubben med pipa är lättsålda. Kitsch av bästa märke är värt att lägga en slant på. Hur många amatörmålade tavlor finns av Sandöbron? Hur många som helst skulle jag tro. Samlarobjekt!

Värda västerbottenskonstnärer
Grejen med loppis och butiker med återvinning är att säljaren ofta är okunnig och ofta säljer tavlorna ”för ramens skull”. Min ständiga dröm är att hitta prisvärd konst i den kategorin. Det ska då handla om tavlor av erkända konstnärer från trakten som för de flesta är bortglömda idag. Då letar jag efter konst som gjorts av Helge Linden, Einar Härlin, Folke Ricklund, Vera Frisén, Berta Hansson eller Bertil Johansson-Bajo. Allt de har gjort är värt flera tusenlappar om ni är ute för att fynda. Lokala konstnärer som är värda att fynda och som är lite mer moderna är Pettersson-Nåw, Nic Langendoen, Bill Olson eller Lars A Persson. Konst från dessa personer pryder många väggar här på trakten!
Och skulle ni hitta tavlor med fjällmotiv och renar av Helmer Osslund, Folke Ricklund, eller NN Skum. Köp! Det är Bukowski-priser på dessa.

Värt en utflykt!
Sommaren är också tiden då glada amatörer brukar få hänga ut sina verk till försäljning. Dessa säljs ofta på hembygdsgårdar, kaféer och utflyktsmål runt ikring stan. Här kan jag tipsa om kvarn i Vindeln som är värt ett besök. Ofta handlar det om akvareller som hänger på väggarna och som vännerna men även du kan köpa för några hundralappar och ta hem. Du får nåt fint att hänga på väggen, du gläder konstnären och unika bilder är alltid nåt som är värt att lägga pengar på. Ibland kollar jag också på nätet av vad som finns till försäljning. Här pågår ständigt lokala auktioner med konst du kan köpa billigt. Om inte annat får du här leka konstexpert och kolla marknadsvärden.

Ja du Nicklas: Med social distansering blir den digitala samvaron viktigare, men hur ska vi – barnbarn, tonåringar och seniorer och alla andra – få till mötet i den kanalen? Vad ska man tänka på?

BENNY KARLSSON

Läs mer