torsdag 13 augusti
Bilar från A till Ö: Courier – inte bara budbilar

Bilar från A till Ö: Courier – inte bara budbilar

1 juli, 2020

Artikel. Om man säger ”courier” så kanske de flesta tänker på ett tråkigt typsnitt som ser ut att komma från en skrivmaskin. Men Courier är faktiskt också namn på bilar – och alla har inte varit tråkiga.

Det engelska ordet courier betyder ”ilbud”, ”löpare” eller ”kurir” (en äldre ordbok anger även betydelsen ”resbetjänt”). Engelskan har fått sitt ord från franskans courrier, som betyder både ”kurir” och ”post” eller ”postgång”. Svenskans ”kurir” kommer förstås från samma ord, men via tyskans Kurier. Till franskan kom ordet från italienskans corriere, som förutom franskans betydelser också lägger till ”speditionsfirma”, ”transportföretag” och ”reseledare”. Italienskans substantiv hör ihop med verbet correre, som betyder bland annat ”springa”. Detta ord kommer i sin tur från det latinska verbet currere, som också betyder bland annat ”springa”.
Flera namn på bilmärken och bilmodeller är på ett eller annat sätt sprungna ur detta springord. Ett sådant namn är Courier. Minst fem bilmärken samt flera bilmodeller har under årens lopp använt detta löparnamn. Troligen är det associationer till snabbhet och tillförlitlighet som biltillverkarna önskat skapa.

Värdig vagnretur
Det första av de bilmärken som burit budnamnet verkar ha varit det märke som 1904 började tillverkades i staden Sandusky i den amerikanska delstaten Ohio. Det var en öppen bil som vägde mindre än 500 kg. På märkets emblem fanns guden Mercurius avbildad med häroldsstav, bevingade sandaler och bevingad hjälm. Mercurius brukar beskrivas som en snabb, lättfotad budbärare och passar således bra ihop med bilmärkets namn (och bilens vikt). Tillverkaren, Sandusky Automobile Company, marknadsförde Courier som enkel, tyst, nätt, säker, stark, pålitlig, ekonomisk och snygg. I reklamen förekom sloganer som ”Byggd för amerikanska vägar”, ”För en Courier ser alla vägar likadana ut”, ”Om det är en ’Courier’ så kommer den att klara det” samt ”Bilen som ett barn kan köra”. Och inte bara barn, tydligen – i en annan annons försäkrade företaget att bilen var ”Helt säker i händerna på en kvinna”. Detta barn- och kvinnosäkra bilmärke upphörde 1905.
1909 anlände en annan Courier till Ohio. Då grundades nämligen Courier Car Co. i staden Dayton. Företaget producerade bilmärket Courier i tre år. Men det skulle faktiskt komma att tillverkas ytterligare en Courier i namnets ”födelsestad” Sandusky. Biltillverkaren Maibohm, som 1919 hade flyttat till Sandusky, fick 1922 finansiella svårigheter och köptes upp av ett företag som sedan återupplivade namnet Courier genom att bli Couriers Motor Company. Detta företag fortsatte tillverka Maibohms modell B-6 men kallade bilen Courier. Även denna Courier blev dock kortlivad. Företaget försvann redan 1923.
En annan amerikansk Courier tillverkades endast under 1905 av Courier Motor Company i staden Stoneham, Massachusetts. Produkten var egentligen en bil av märket Phelps, som fick nytt emblem efter att företaget Phelps Motor Vehicle Company fått ny ägare.

Klarade kvinnor
Även i Storbritannien tillverkades en Courier – eller monterades ihop, i alla fall; trots den engelska stavningen av namnet byggdes bilen av företrädesvis franska delar. Detta brittiska (?) bilmärke existerade från 1906 till 1908. Bilen verkar också ha sålts i Frankrike. Även där användes misogyn marknadsföring – ett försäljningsargument var att en Courier minsann hade körts av en kvinna i 1280 mil utan att något hade gått sönder (bilen skulle alltså vara så bra byggd att den klarat sig trots denna påstådda påfrestning). Enligt vissa uppgifter ska det ha funnits fem olika Courier-modeller, tre i Storbritannien och två i Frankrike. Dokumentation finns dock bara om de modeller som såldes i Storbritannien.
Alla de Courierer som hittills nämnts var personbilar (även om Sandusky Automobile Co. gärna framhöll att dess Courier var gjord för både nytta och nöje). På 1950-talet började Ford-koncernen använda namnet på ett nytt sätt, som kanske bättre speglade ordets betydelse. Hos Ford skulle en Courier i första hand frakta gods, inte transportera människor. Dessutom var Courier inte längre ett bilmärke utan en modellbeteckning – eller snarare benämning på flera olika sorters bilmodeller. Hos Ford har Courier kommit att beteckna skåpbilar och pickuper. Nu används namnet om den minsta versionen av skåpbilen Ford Transit.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer