tisdag 7 juli
En spellista som förgrenar smak och förenar oss
Illustration: Maria Wall

En spellista som förgrenar smak och förenar oss

24 juni, 2020

Krönika. Bra där Benny! Och tack för uppdraget, att skapa en spellista för sommaren 2020. Jag blir glad och peppad, vilket är helt naturligt, eftersom musik handlar om känslor.

Ingen annan konstform supportar och förstärker känslor som musik. Det här visste såklart Led Zeppelins gitarrist Jimmy Page. Trots att han är så skicklig på gitarren, en virtuos till och med, förstod han att det var nåt annat som skulle avgöra ifall de skulle nå fram till folk eller inte:
”Technic doesn’t come in to it. I deal in emotions.”
Och som alltid när känslor är inblandade så skapas energi.
Den här energikällan kan få olika effekter. På ”min tid” delade musiken upp ungdomarna, i företrädesvis tre grupperingar – hårdrockare, synthare, punkare.
De här subgrupperna har försvunnit tycker jag det verkar som. Hårdrockarna finns kvar såklart, men de räknas inte riktigt eftersom det är precis samma personer som för 30 år sen, bara med mindre hår. (Lex Daniel Nordström.)
Nu flyter gränserna, på ett i och för sig sympatiskt sätt, mellan arenahouse, rap och lite random pop-hits.
Energin kring musiken är dock lika bra på att förena människor, och eftersom vi behöver oändligt med gemenskap efter våren 2020, så får det bli missionen med den här spellistan.
Den ska förklara för de som ännu inte förstått och förena ung och gammal, jazzfarbröder med tonårstrotsiga. Målet i slutet är totalt samförstånd och kanske till och med dans.

1) ”Till slutet av augusti” – Moonica Mac
Vi inleder såklart gränsöverskridande. Nya fenomenet Moonica Mac tar Monica Zetterlund till 20-talet. Vemodigt nånting, och vackert. Alla generationer spisar.
2) ”Always on my mind” – Elvis
Med Elvis vinner vi över resten av 40-talisterna, de som på ren pinkiv låtsades INTE gilla Moonica. Samtidigt får de yngsta förståelse för varför mormor svimmade av The King.

3) ”Den tvåtusenartonde sommaren” – Jonas Bergsten
Jonas Bergsten är ju sällan särskilt munter, och är därför utmärkt sällskap de sommardagar när det går upp för en att livet nog är skit ändå om man tänker efter litegrann. PS! Om nån av de äldre fortfarande pratar om Elvis – avslöja att Jonas är från Mellanbygden!

4) ”En promenix” – Komeda
Umeåbandet Komedas hela katalog finns äntligen på Spotify, och därmed finns det massor av smart sväng att välja bland. En promenix är särdeles smäcker, och det verkar handla om ett kärleksmöte på cykelbron i Umeå, visst?

5) ”Cry me a river” – Justin Timberlake
Det är alltid mäktigt att ge upp och ändra åsikt om en låt. Att den här är su-ve-rän förstod jag bara för nåt år sen. Här charmar vi alla tonårstjejer som fyllt 45.

6) ”The girl is mine” – Michael Jackson och Paul McCartney
Hur uppstod det här samarbetet kan man undra? Vi bryter embargot mot MJ bara för att den här låten är så härlig och att deras röster passar så bra ihop.

7) ”Can’t take my eyes of you” – Frankie Valli
Ifall vi riskerar att tappa det äldre gardet så vallar vi in dem i gemenskapen igen, med smörsångaren Frankie Valli. Kanske världens bästa låt genom tiderna?

8) ”Tror du att han bryr sig” – Benjamin Ingrosso
Tonårstjejerna har himlat med ögonen ända sen låt 5 så nu är det hög tid för Benjamin. Och låten som får oss att förlåta stora delar av Wahlgren-släkten för all fnissig okunskap. Här siktar Sommarlistan på att få igång dansgolvet. (PS! Filma inte 40-talisterna! Och, om du gör det – skicka inte klippen. Till så många.)

9) ”This Girl” – Küngs
Det är inte farligt att vara ytlig per se. Det är som med allt annat – okej om man håller det på en lämplig nivå. Passar bäst vid poolen, lite dagsberusad – då tänker du ändå inte på nåt vettigt. Dansen fortsätter.

10) ”El Sueno” – Dennis Cruz
Men lite deep-house och latinska rytmer avslutar listan på topp. Nu kan det yngre gardet förklara för de äldre vad ett ”drop” är för nåt.

Lycka till med att hitta kulturell konsensus i sommar. Ha kul, gör en TikTok.

Benny: Sommaren är tid för loppis och auktioner. Där kan du hitta tavlor och konst att sätta upp på väggen. Hur stor är chansen att man kan fynda i konstens värld nuförtiden? Gör en konstkrönika!

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska ord på bokstaven K

Artikel. Vad är kroppsvisitation?
En kroppsvisitation är en undersökning av dina kläder och annat som du bär på dig eller andra föremål som du har med dig och direkt kan förfoga över. Som exempel på andra föremål kan nämnas plånbok, fodral, paket, kassar, väskor och barnvagn. För att du ska ha med dig ett föremål krävs att du har egendomen under din fysiska kontroll. Om du har ställt ifrån dig en väska får den undersökas, förutsatt att du kan pekas ut som bärare av väskan. Det är med andra ord inte tillåtet att undersöka en väska med stöd av reglerna om kroppsvisitation om det inte står klart vem som äger eller är bärare av väskan. I sådana fall rör det sig snarare om en husrannsakan, vilket förenklat innebär en undersökning av utrymmen och kräver stöd i lag.
Enligt svensk grundlag är du skyddad mot tvångsmedel från staten, såsom kroppsvisitation, om det inte har stöd i lag. Nedan beskriver jag några lagar som av olika anledningar ger staten rätt att kroppsvisitera dig eller annan.
Enligt rättegångsbalken får kroppsvisitation göras mot en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan leda till fängelsestraff för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att få reda på omständigheter som kan vara av betydelse för brottsutredningen. Bedömningen när en person är skäligen misstänkt avgörs från fall till fall. Ett krav är dock att det ska röra sig om en faktabaserad misstanke och inte rena spekulationer. Det räcker med andra ord inte att en person enbart uppträder nervöst eller inte vill svara på frågor från en polis för att en kroppsvisitation ska få genomföras. I särskilda undantagsfall kan personer som inte är misstänkta för brott kroppsvisiteras enligt rättegångsbalken.
Enligt polislagen kan polisman, ordningsvakt och skyddsvakt i vissa fall kroppsvisitera person som grips eller frihetsberövas. Kroppsvisitation kan ske av den som häktats eller anhållits, om det inte är uppenbart onödigt, för att söka efter föremål som personen inte får inneha. Vidare kan anställda vid Tullen eller Kustbevakningen vid brottsmisstanke eller vid in- eller utresa till respektive från Sverige kroppsvisitera person enligt lag om straff för smuggling. Om det vid en rättegång kan misstänkas föreligga en hotbild kan domare besluta om kroppsvisitation vid säkerhetskontrollen där in- och utpassering till domstolen sker. Enligt lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar som är skyddsobjekt, till exempel vissa byggnader, områden, fartyg eller luftfartyg, kan den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt kroppsvisiteras. Enligt ordningslagen, som innehåller föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, får polis kroppsvisitera dig i syfte att söka efter sprit, vin, starköl eller andra alkoholdrycker.