tisdag 7 juli
Kan vi göra Thailand av Sörmjöle?

Kan vi göra Thailand av Sörmjöle?

17 juni, 2020

Krönika. I småskolan i Kramfors fanns en lärare som skulle berätta en rolig historia. En dalmas kom in i en butik och frågade efter en jordglob. Expediten tog fram en jordglob men dalmasen sa: ”Nej inte en sån, jag vill ha en jordglob över Dalarna!”

Jag tänker på den historien nu när vi ska hemestra inom Sverige. Tänker även på Sara Lidman som ansåg att centrum av världen var under hennes fötter oavsett om hon var i Hanoi eller i Missenträsk. Hon tänkte globalt hon!

Regeringen har bestämt ...
Hur gick det till när Stefan Löfven bestämde att släppa resandet fritt i helgen som var? I min fantasi tänker jag att han och hustrun Ulla satt vid köksbordet i Stockholm då hon sa: ” I sommar vill jag då hem till stugan i Övik. Men med tvåtimmarsregeln som du har bestämt kommer vi inte längre än till Harmånger!”
Stefan må vara statsminster men hemma i köket är det nog Ulla som är regeringen. Inom socialdemokratin är det också tradition att ha det jämlikt även på statsministernivå. På Tage Erlanders tid var det Aina som var chaufför. Och jag tror nog att Olof och Lisbeth Palme delade på Saaben de hade på Gotland. Under semestern är väl alla svenskar som vanligt folk. Eller hur?

Cruisa med cabben till Mallorca?
Nu i helgen har alltså resandet släppts fritt och vi förväntas boka tågresor som aldrig förr. Ja ge mig en egen kupé i så fall. Hur det är med flyget vet jag inte men det lär dröja än ett tag innan jag sätter mig i en plåtcylinder med sittplats trångt för knäna där nån börjar hosta på 10 000 meters höjd. Pandemin är ju inte över på långa vägar!
Receptet för resor i sommar blir att resa utan trängsel och det kan Mats Palmgren från Umeå som cruisar fram på stadens gator i sin öppna röda Cadillac. I den kan man sitta som en bresande långbent Zlatan om man så vill. Det måste dessutom vara rena hälsokuren att få dundra fram i en öppen cabb över myrmark med barrdoft hela vägen över Flurkmark till Mallorca. Alltså till pizzerian Mallorca i Robertsfors. Som heter så.

Är det bara Gotland som räknas?
För stockholmare är det tydligen Gotland som är det enda semestermålet i Sverige. Aldrig var det nån från P4 Västerbotten som ringde nån på Norrbyskär och hörde sig för om anstormningen dit i sommar av umebor? Skärarnas telefonnummer hittar du förresten i universitetets telefonlista för det är ju i stort sett bara akademiker som bor där. När det gäller Holmön kan man alltid ringa till Calle Hård som är där när han inte är i Kerala i Indien. Men säkrast är att först ringa till färjan och fråga. ”Går den!?” Är det inte för hög sjögång på Kvarken så är det maskinfel. Men köp då in en färja från Norge som går i alla väder! Gärna med en späckhuggare som följer med som bonus. Som kan taxera ner sälkolonin vi har här bland skären. Jo det heter så på jaktspråk.

Hua-Hin av Sörmjöle?
Spanienresenärerna får stanna hemma i sommar och spela golf i Norrmjöle. Så vill personalen i klubbhuset vara så snäll och bjuda på paella, sangria och habla espanol så de känner sig hemma? Jag tänker också på thailandresenärerna Morgan Wernqvist och hustrun Gudrun i Sörmjöle som brukar luffa varje sommar i den thailändska arkipelagen men som nu får stanna i stugan. Tack och lov har affärn i Sörmjöle thailändskt för avhämtning. Enkelt för dem att köpa med sig några kartonger med pad thai och båtluffa ut till Vapplan och där ha sitt eget Ko Samui? Och varför inte bygga om några packmoppar till tuk-tuk och färdas till Hörnefors längs gammvägen som är full med pot-hål. Det är därför inte fel att kalla vägen för Pol-Pot-vägen!

Ja du Nicklas: Sommarhits/sommarplågor. Bryr du dig om sådant? Vilka är de bästa? Gör en spellista för sommaren 2020.

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska ord på bokstaven K

Artikel. Vad är kroppsvisitation?
En kroppsvisitation är en undersökning av dina kläder och annat som du bär på dig eller andra föremål som du har med dig och direkt kan förfoga över. Som exempel på andra föremål kan nämnas plånbok, fodral, paket, kassar, väskor och barnvagn. För att du ska ha med dig ett föremål krävs att du har egendomen under din fysiska kontroll. Om du har ställt ifrån dig en väska får den undersökas, förutsatt att du kan pekas ut som bärare av väskan. Det är med andra ord inte tillåtet att undersöka en väska med stöd av reglerna om kroppsvisitation om det inte står klart vem som äger eller är bärare av väskan. I sådana fall rör det sig snarare om en husrannsakan, vilket förenklat innebär en undersökning av utrymmen och kräver stöd i lag.
Enligt svensk grundlag är du skyddad mot tvångsmedel från staten, såsom kroppsvisitation, om det inte har stöd i lag. Nedan beskriver jag några lagar som av olika anledningar ger staten rätt att kroppsvisitera dig eller annan.
Enligt rättegångsbalken får kroppsvisitation göras mot en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan leda till fängelsestraff för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att få reda på omständigheter som kan vara av betydelse för brottsutredningen. Bedömningen när en person är skäligen misstänkt avgörs från fall till fall. Ett krav är dock att det ska röra sig om en faktabaserad misstanke och inte rena spekulationer. Det räcker med andra ord inte att en person enbart uppträder nervöst eller inte vill svara på frågor från en polis för att en kroppsvisitation ska få genomföras. I särskilda undantagsfall kan personer som inte är misstänkta för brott kroppsvisiteras enligt rättegångsbalken.
Enligt polislagen kan polisman, ordningsvakt och skyddsvakt i vissa fall kroppsvisitera person som grips eller frihetsberövas. Kroppsvisitation kan ske av den som häktats eller anhållits, om det inte är uppenbart onödigt, för att söka efter föremål som personen inte får inneha. Vidare kan anställda vid Tullen eller Kustbevakningen vid brottsmisstanke eller vid in- eller utresa till respektive från Sverige kroppsvisitera person enligt lag om straff för smuggling. Om det vid en rättegång kan misstänkas föreligga en hotbild kan domare besluta om kroppsvisitation vid säkerhetskontrollen där in- och utpassering till domstolen sker. Enligt lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar som är skyddsobjekt, till exempel vissa byggnader, områden, fartyg eller luftfartyg, kan den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt kroppsvisiteras. Enligt ordningslagen, som innehåller föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, får polis kroppsvisitera dig i syfte att söka efter sprit, vin, starköl eller andra alkoholdrycker.