fredag 25 september
Kan vi göra Thailand av Sörmjöle?

Kan vi göra Thailand av Sörmjöle?

17 juni, 2020

Krönika. I småskolan i Kramfors fanns en lärare som skulle berätta en rolig historia. En dalmas kom in i en butik och frågade efter en jordglob. Expediten tog fram en jordglob men dalmasen sa: ”Nej inte en sån, jag vill ha en jordglob över Dalarna!”

Jag tänker på den historien nu när vi ska hemestra inom Sverige. Tänker även på Sara Lidman som ansåg att centrum av världen var under hennes fötter oavsett om hon var i Hanoi eller i Missenträsk. Hon tänkte globalt hon!

Regeringen har bestämt ...
Hur gick det till när Stefan Löfven bestämde att släppa resandet fritt i helgen som var? I min fantasi tänker jag att han och hustrun Ulla satt vid köksbordet i Stockholm då hon sa: ” I sommar vill jag då hem till stugan i Övik. Men med tvåtimmarsregeln som du har bestämt kommer vi inte längre än till Harmånger!”
Stefan må vara statsminster men hemma i köket är det nog Ulla som är regeringen. Inom socialdemokratin är det också tradition att ha det jämlikt även på statsministernivå. På Tage Erlanders tid var det Aina som var chaufför. Och jag tror nog att Olof och Lisbeth Palme delade på Saaben de hade på Gotland. Under semestern är väl alla svenskar som vanligt folk. Eller hur?

Cruisa med cabben till Mallorca?
Nu i helgen har alltså resandet släppts fritt och vi förväntas boka tågresor som aldrig förr. Ja ge mig en egen kupé i så fall. Hur det är med flyget vet jag inte men det lär dröja än ett tag innan jag sätter mig i en plåtcylinder med sittplats trångt för knäna där nån börjar hosta på 10 000 meters höjd. Pandemin är ju inte över på långa vägar!
Receptet för resor i sommar blir att resa utan trängsel och det kan Mats Palmgren från Umeå som cruisar fram på stadens gator i sin öppna röda Cadillac. I den kan man sitta som en bresande långbent Zlatan om man så vill. Det måste dessutom vara rena hälsokuren att få dundra fram i en öppen cabb över myrmark med barrdoft hela vägen över Flurkmark till Mallorca. Alltså till pizzerian Mallorca i Robertsfors. Som heter så.

Är det bara Gotland som räknas?
För stockholmare är det tydligen Gotland som är det enda semestermålet i Sverige. Aldrig var det nån från P4 Västerbotten som ringde nån på Norrbyskär och hörde sig för om anstormningen dit i sommar av umebor? Skärarnas telefonnummer hittar du förresten i universitetets telefonlista för det är ju i stort sett bara akademiker som bor där. När det gäller Holmön kan man alltid ringa till Calle Hård som är där när han inte är i Kerala i Indien. Men säkrast är att först ringa till färjan och fråga. ”Går den!?” Är det inte för hög sjögång på Kvarken så är det maskinfel. Men köp då in en färja från Norge som går i alla väder! Gärna med en späckhuggare som följer med som bonus. Som kan taxera ner sälkolonin vi har här bland skären. Jo det heter så på jaktspråk.

Hua-Hin av Sörmjöle?
Spanienresenärerna får stanna hemma i sommar och spela golf i Norrmjöle. Så vill personalen i klubbhuset vara så snäll och bjuda på paella, sangria och habla espanol så de känner sig hemma? Jag tänker också på thailandresenärerna Morgan Wernqvist och hustrun Gudrun i Sörmjöle som brukar luffa varje sommar i den thailändska arkipelagen men som nu får stanna i stugan. Tack och lov har affärn i Sörmjöle thailändskt för avhämtning. Enkelt för dem att köpa med sig några kartonger med pad thai och båtluffa ut till Vapplan och där ha sitt eget Ko Samui? Och varför inte bygga om några packmoppar till tuk-tuk och färdas till Hörnefors längs gammvägen som är full med pot-hål. Det är därför inte fel att kalla vägen för Pol-Pot-vägen!

Ja du Nicklas: Sommarhits/sommarplågor. Bryr du dig om sådant? Vilka är de bästa? Gör en spellista för sommaren 2020.

BENNY KARLSSON

Läs mer