tisdag 7 juli
Umeå behöver ett uppsving i höst!
Illustration: Maria Wall

Umeå behöver ett uppsving i höst!

3 juni, 2020

Krönika. Folkhälsomyndigheten påminner oss om att vi fortfarande är kvar i pandemin. Deppigheten spred sig ännu mer förra veckan när 70+ fick veta att där gick fortfarande gränsen för yngre-äldre, men försiktigt öppnas dörrarna för många. Ni får spela boule eller krocket!

Jag skrev en kommentar på Facebook: ”Fan, fan, fan. Frimurarna har inte fått träffas sedan i slutet av februari. Glädjande är dock att nu får de samlas utomhus och spela krocket – med sina dödskallar!”
Men nu till saken: Vad vill vi har för slags Umeå efter coronan?

1. Det travar på i världsekonomin
Finansminister Magdalena Andersson har i många år tillhört de snålaste ministrarna vi någonsin haft. Om Gunnar Emanuel Sträng haft både livrem och hängslen har hon dessutom burit livstycke och snörliv. ”Vi måste spara i ladorna!” Idag är vi tacksamma över den politiken. Även om arbetslösheten är rekordstor finns bidrag till de permitterade och några företag ska väl klara sig undan konkurs. Riksbankschefen Ingves verkar ha obegränsat med pengar och även Trump, Merkel och Macron vill dela ut miljarders miljarder. Men så bra! Själv håller jag mitt ATG-konto vid liv med att spela nån slant på montékusken Jonathan Carré. Hoppla! Och alla ni som sitter på en villa, radhus eller bostadsrätt. Grattis. Ni bor i en sparbössa om ni bor i Umeå.

2. Äldrevården får upprättelse
Min gamla granne från Sofiehem Yngve Gustavsson har i många år påpekat bristerna i äldrevården. Eftersom hela coronainsatsen gått ut på att hindra de äldre från att smittas – men inte lyckats fullt ut, måste problemen åtgärdas. Nu! Det innebär bättre villkor för de anställda, in med fler läkare och sköterskor och bort med privata vinstintressen. Alla kommer vi att hamna där, även våra politiker. Att sitta bakom plexiglas gör man som åskådare på Björklövens matcher. Så för all del. Frikort till dessa matcher och färdtjänst på köpet.

3. Satsa mer på kulturen
Umeå är en av Sveriges bästa kulturstäder och den som inte har fattat att satsningarna på kultur också bidrar till Umeås framgång som största tillväxtkommun i Norrland har inte fattat poängen. Hur kan den här stan locka hit 34 000 studenter och forskare från ett 60-tal länder? Och de som redan bor här och sjunger i kör eller dansar snoa med seniorer på Väven och i Folkets hus? I dessa coronatider: har ni märkt hur tyst det är. De sista som var här var Miriam Bryant och Lisa Nilsson. Och jazzklubbens torsdagar. Det är livsluft som syresätter en befolkning. Jag betalar gärna skatt till det.

4. Hit med konferensgästerna
Över hela världen har familjer belagts med utegångsförbud och datorn har varit det enda sättet att kommunicera med omvärlden. Distansundervisning, konferenser, you name it. För många har detta ersatt resor och möten och samtidigt som hela konferensindustrin och hotellen tappat massor med pengar borde företag och offentlig verksamhet sparat in lika mycket. När restriktionerna lättar är det nog många som vill ut och flyga och fara igen. Men jag skulle nog tro att den här marknaden kommer att förändras. Aldrig mer Almedalen om man så säger. Hellre P5 i Väven, Hotell Lappland eller Vindeln. Är det inte dags att vi bjuder hit gäster som får betala?

5. Pjäxdans på Äpplet?
Även om smittspridningen varit rätt begränsad i Umeå och i Västerbotten så är ju faran inte avblåst än. Det är i Stockholm som myndigheten finns och det är därifrån larmen kommer. Det blir ingen logdans i vare sig Hössjö, Trehörningsjö och Täfteå i sommar. Dansbandsveckan i Malung kan vi glömma men hur ska alla styrdandansare leva upp efter coronan? Jag tror nog att Äpplet i Folkets hus får ha en dansbandsvecka till vintern. Jag tror det kan bli succé.

Ja du Nicklas. Jag köpte en kartong vin med Leif GW på som jag kan smutta på i sommar på balkongen. Hur mycket sommelier är du? Räcker det med rödtjut?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska ord på bokstaven K

Artikel. Vad är kroppsvisitation?
En kroppsvisitation är en undersökning av dina kläder och annat som du bär på dig eller andra föremål som du har med dig och direkt kan förfoga över. Som exempel på andra föremål kan nämnas plånbok, fodral, paket, kassar, väskor och barnvagn. För att du ska ha med dig ett föremål krävs att du har egendomen under din fysiska kontroll. Om du har ställt ifrån dig en väska får den undersökas, förutsatt att du kan pekas ut som bärare av väskan. Det är med andra ord inte tillåtet att undersöka en väska med stöd av reglerna om kroppsvisitation om det inte står klart vem som äger eller är bärare av väskan. I sådana fall rör det sig snarare om en husrannsakan, vilket förenklat innebär en undersökning av utrymmen och kräver stöd i lag.
Enligt svensk grundlag är du skyddad mot tvångsmedel från staten, såsom kroppsvisitation, om det inte har stöd i lag. Nedan beskriver jag några lagar som av olika anledningar ger staten rätt att kroppsvisitera dig eller annan.
Enligt rättegångsbalken får kroppsvisitation göras mot en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan leda till fängelsestraff för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att få reda på omständigheter som kan vara av betydelse för brottsutredningen. Bedömningen när en person är skäligen misstänkt avgörs från fall till fall. Ett krav är dock att det ska röra sig om en faktabaserad misstanke och inte rena spekulationer. Det räcker med andra ord inte att en person enbart uppträder nervöst eller inte vill svara på frågor från en polis för att en kroppsvisitation ska få genomföras. I särskilda undantagsfall kan personer som inte är misstänkta för brott kroppsvisiteras enligt rättegångsbalken.
Enligt polislagen kan polisman, ordningsvakt och skyddsvakt i vissa fall kroppsvisitera person som grips eller frihetsberövas. Kroppsvisitation kan ske av den som häktats eller anhållits, om det inte är uppenbart onödigt, för att söka efter föremål som personen inte får inneha. Vidare kan anställda vid Tullen eller Kustbevakningen vid brottsmisstanke eller vid in- eller utresa till respektive från Sverige kroppsvisitera person enligt lag om straff för smuggling. Om det vid en rättegång kan misstänkas föreligga en hotbild kan domare besluta om kroppsvisitation vid säkerhetskontrollen där in- och utpassering till domstolen sker. Enligt lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar som är skyddsobjekt, till exempel vissa byggnader, områden, fartyg eller luftfartyg, kan den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt kroppsvisiteras. Enligt ordningslagen, som innehåller föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, får polis kroppsvisitera dig i syfte att söka efter sprit, vin, starköl eller andra alkoholdrycker.