fredag 6 augusti
Umeå behöver ett uppsving i höst!
Illustration: Maria Wall

Umeå behöver ett uppsving i höst!

3 juni, 2020

Krönika. Folkhälsomyndigheten påminner oss om att vi fortfarande är kvar i pandemin. Deppigheten spred sig ännu mer förra veckan när 70+ fick veta att där gick fortfarande gränsen för yngre-äldre, men försiktigt öppnas dörrarna för många. Ni får spela boule eller krocket!

Jag skrev en kommentar på Facebook: ”Fan, fan, fan. Frimurarna har inte fått träffas sedan i slutet av februari. Glädjande är dock att nu får de samlas utomhus och spela krocket – med sina dödskallar!”
Men nu till saken: Vad vill vi har för slags Umeå efter coronan?

1. Det travar på i världsekonomin
Finansminister Magdalena Andersson har i många år tillhört de snålaste ministrarna vi någonsin haft. Om Gunnar Emanuel Sträng haft både livrem och hängslen har hon dessutom burit livstycke och snörliv. ”Vi måste spara i ladorna!” Idag är vi tacksamma över den politiken. Även om arbetslösheten är rekordstor finns bidrag till de permitterade och några företag ska väl klara sig undan konkurs. Riksbankschefen Ingves verkar ha obegränsat med pengar och även Trump, Merkel och Macron vill dela ut miljarders miljarder. Men så bra! Själv håller jag mitt ATG-konto vid liv med att spela nån slant på montékusken Jonathan Carré. Hoppla! Och alla ni som sitter på en villa, radhus eller bostadsrätt. Grattis. Ni bor i en sparbössa om ni bor i Umeå.

2. Äldrevården får upprättelse
Min gamla granne från Sofiehem Yngve Gustavsson har i många år påpekat bristerna i äldrevården. Eftersom hela coronainsatsen gått ut på att hindra de äldre från att smittas – men inte lyckats fullt ut, måste problemen åtgärdas. Nu! Det innebär bättre villkor för de anställda, in med fler läkare och sköterskor och bort med privata vinstintressen. Alla kommer vi att hamna där, även våra politiker. Att sitta bakom plexiglas gör man som åskådare på Björklövens matcher. Så för all del. Frikort till dessa matcher och färdtjänst på köpet.

3. Satsa mer på kulturen
Umeå är en av Sveriges bästa kulturstäder och den som inte har fattat att satsningarna på kultur också bidrar till Umeås framgång som största tillväxtkommun i Norrland har inte fattat poängen. Hur kan den här stan locka hit 34 000 studenter och forskare från ett 60-tal länder? Och de som redan bor här och sjunger i kör eller dansar snoa med seniorer på Väven och i Folkets hus? I dessa coronatider: har ni märkt hur tyst det är. De sista som var här var Miriam Bryant och Lisa Nilsson. Och jazzklubbens torsdagar. Det är livsluft som syresätter en befolkning. Jag betalar gärna skatt till det.

4. Hit med konferensgästerna
Över hela världen har familjer belagts med utegångsförbud och datorn har varit det enda sättet att kommunicera med omvärlden. Distansundervisning, konferenser, you name it. För många har detta ersatt resor och möten och samtidigt som hela konferensindustrin och hotellen tappat massor med pengar borde företag och offentlig verksamhet sparat in lika mycket. När restriktionerna lättar är det nog många som vill ut och flyga och fara igen. Men jag skulle nog tro att den här marknaden kommer att förändras. Aldrig mer Almedalen om man så säger. Hellre P5 i Väven, Hotell Lappland eller Vindeln. Är det inte dags att vi bjuder hit gäster som får betala?

5. Pjäxdans på Äpplet?
Även om smittspridningen varit rätt begränsad i Umeå och i Västerbotten så är ju faran inte avblåst än. Det är i Stockholm som myndigheten finns och det är därifrån larmen kommer. Det blir ingen logdans i vare sig Hössjö, Trehörningsjö och Täfteå i sommar. Dansbandsveckan i Malung kan vi glömma men hur ska alla styrdandansare leva upp efter coronan? Jag tror nog att Äpplet i Folkets hus får ha en dansbandsvecka till vintern. Jag tror det kan bli succé.

Ja du Nicklas. Jag köpte en kartong vin med Leif GW på som jag kan smutta på i sommar på balkongen. Hur mycket sommelier är du? Räcker det med rödtjut?

BENNY KARLSSON

Läs mer