tisdag 7 juli
Bilar från A till Ö: Countach – nämen oj-bilen

Bilar från A till Ö: Countach – nämen oj-bilen

3 juni, 2020

Artikel. Tänk dig en bil som heter Jösses Amalia, Oj eller Kors i taket. Så hade kanske en av världens mest välkända supersportbilar kunnat kallas om den hade byggts i Sverige.

Tjurar är tjusiga, tycker man tydligen hos den italienska sportbilstillverkaren Lamborghini. Märkets logotyp är en ilsken tjur och flera av bilmodellerna är uppkallade efter kända tjurar eller annat som har med tjurfäktning att göra (Bilar från A till Ö har tidigare handlat om Aventador, som fått sitt namn från en berömd tjur).
Ett undantag är modellen Countach, vars namn inte har det minsta med tjurfäktning att göra. Arbetet med att utveckla den modell som skulle komma att bli Countach påbörjades 1970 och resulterade i den prototyp som presenterades på bilsalongen i Genève 1971. Den kallades LP500 och bokstäverna står för longitudinale posteriore, italienska för ”longitudinell bak”, vilket visar att motorn var placerad på längden bakom kupén. Siffrorna anger cylindervolymen i centiliter. LP500 var en låg, kilformad och kantig bil. Den ritades av Marcello Gandini på formgivningsfirman Bertone. Gandini hade några år tidigare för Alfa Romeos räkning ritat konceptbilen Carabo. Den hade så kallade saxdörrar, alltså dörrar som öppnas framåt och uppåt. Gandini använde sedan sådana dörrar även på LP500. Saxdörrarna fanns kvar 1974, när LP500 började serietillverkas under modellnamnet Countach. Och eftersom Carabo bara tillverkades i ett exemplar blev Countach den första massproducerade bilen med saxdörrar (om man kan tala om massproduktion när det gäller en bil som byggdes i färre än två tusen exemplar). Eftersom sådana dörrar lanserades av Lamborghini-bilar kallas de ofta lambo-dörrar.

Uppskattande utrop
Strax före presentationen på bilsalongen i Genève dök namnet Countach upp. Det finns flera olika förklaringar till hur detta gick till. Nästan alla går ut på att en person får syn på bilen, blir imponerad och reagerar genom att utropa ett piemontesiskt ord som Lamborghini bestämde sig för att stava countach (piemontesiska är ett språk som talas i regionen Piemonte i nordvästra Italien). Åsikterna går dock isär när det gäller 1) vem det var som sade ordet och 2) vad det egentligen betyder.
Bland förslagen på vem som yttrade ordet förekommer påståenden som att det var en säkerhetsvakt, en av Lamborghinis eller Bertones montörer eller Bertone-chefen själv, Nuccio Bertone. Och bland föreslagna betydelser finner vi vitt skilda stilnivåer, motsvarande allt från exempelvis va?, oj!, häftigt!, coolt!, jösses!, kors!, nämen?, det var värst!, det var som fan! eller herrejävlar! till ännu grövre utrop. Ordet verkar i alla fall vara ett slangord som ofta uttrycker uppskattning av någots eller någons utseende.
I sin bok World Encyclopedia of Cars anger Martin Buckley och Chris Rees lite luddigt att countach betyder ”wow eller något starkare” (min översättning). Vissa källor anger att användandet av ordet härstammar från medeltiden, då ordet var ett utrop som skulle varna för pesten. Ordet skulle alltså vara släkt med italienskans contagio, som betyder bland annat ”smitta” eller ”spridning”. Och oavsett om detta stämmer kan man konstatera att Lamborghini gjort att ordet fått stor spridning.

Rural rymdfarkost
Med tanke på de skilda versioner som cirkulerar avseende vem som egentligen uttalade det magiska ordet och trollade fram modellnamnet verkar det rimligt att Lamborghini självt får ge sin syn på hur det gick till. Gerald Kahlke, kommunikationschef på företaget, berättar att det vid tiden för bilens tillblivelse förekom många och ibland långa konflikter mellan de italienska industriföretagen och fackföreningarna. Strejker och blockader var vanliga. Detta gjorde både Bertone- och Lamborghini-ledningen nervösa – det var ju viktigt att få prototypen färdig för att presenteras på bilsalongen i Genève. Den sista delen av monteringen flyttades därför i hemlighet från Bertones anläggning utanför Turin till en mer undanskymd del av regionen Piemonte, till en verkstad på en bondgård. En kväll hörde en förbipasserande bonde ljud från lokalen och tittade in för att kontrollera att allt stod rätt till.
– Till sin stora förvåning fann han ett gäng tekniker som arbetade med något så futuristiskt att det i hans ögon mycket väl kan ha sett ut som ett UFO. ”Countach”, sade han och försvann, berättar Gerald Kahlke.
Enligt Kahlke fick Marcello Gandini höra talas om utropet och föreslog för Nuccio Bertone att det skulle bli bilens namn. Bertone gillade det och så även Lamborghini-ledningen.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska ord på bokstaven K

Artikel. Vad är kroppsvisitation?
En kroppsvisitation är en undersökning av dina kläder och annat som du bär på dig eller andra föremål som du har med dig och direkt kan förfoga över. Som exempel på andra föremål kan nämnas plånbok, fodral, paket, kassar, väskor och barnvagn. För att du ska ha med dig ett föremål krävs att du har egendomen under din fysiska kontroll. Om du har ställt ifrån dig en väska får den undersökas, förutsatt att du kan pekas ut som bärare av väskan. Det är med andra ord inte tillåtet att undersöka en väska med stöd av reglerna om kroppsvisitation om det inte står klart vem som äger eller är bärare av väskan. I sådana fall rör det sig snarare om en husrannsakan, vilket förenklat innebär en undersökning av utrymmen och kräver stöd i lag.
Enligt svensk grundlag är du skyddad mot tvångsmedel från staten, såsom kroppsvisitation, om det inte har stöd i lag. Nedan beskriver jag några lagar som av olika anledningar ger staten rätt att kroppsvisitera dig eller annan.
Enligt rättegångsbalken får kroppsvisitation göras mot en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan leda till fängelsestraff för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att få reda på omständigheter som kan vara av betydelse för brottsutredningen. Bedömningen när en person är skäligen misstänkt avgörs från fall till fall. Ett krav är dock att det ska röra sig om en faktabaserad misstanke och inte rena spekulationer. Det räcker med andra ord inte att en person enbart uppträder nervöst eller inte vill svara på frågor från en polis för att en kroppsvisitation ska få genomföras. I särskilda undantagsfall kan personer som inte är misstänkta för brott kroppsvisiteras enligt rättegångsbalken.
Enligt polislagen kan polisman, ordningsvakt och skyddsvakt i vissa fall kroppsvisitera person som grips eller frihetsberövas. Kroppsvisitation kan ske av den som häktats eller anhållits, om det inte är uppenbart onödigt, för att söka efter föremål som personen inte får inneha. Vidare kan anställda vid Tullen eller Kustbevakningen vid brottsmisstanke eller vid in- eller utresa till respektive från Sverige kroppsvisitera person enligt lag om straff för smuggling. Om det vid en rättegång kan misstänkas föreligga en hotbild kan domare besluta om kroppsvisitation vid säkerhetskontrollen där in- och utpassering till domstolen sker. Enligt lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar som är skyddsobjekt, till exempel vissa byggnader, områden, fartyg eller luftfartyg, kan den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt kroppsvisiteras. Enligt ordningslagen, som innehåller föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, får polis kroppsvisitera dig i syfte att söka efter sprit, vin, starköl eller andra alkoholdrycker.