torsdag 21 januari
Spel: Formula Retro Racing

Spel: Formula Retro Racing

20 maj, 2020

Artikel. Formula Retro Racing är ett racingspel inspirerat av arkadspel från det tidiga 90-talet. Bil & Bostad testar.

I början av 1990-talet tog racingspelen steget till ”riktig” 3D med polygongrafik, och störst var kanske Segas Virtua Racing som dök upp i arkaderna 1992. Sedan dess har grafiken och spelen blivit allt mer avancerade. Formula Retro Racing ämnar att återskapa den tidens spelupplevelse med okomplicerad men snabb bilkörning och grafik befriad från texturer.
I spelet kör man Formel 1-liknande bilar på åtta banor med checkpoints utspridda (man kommer att höra ”time extended” många gånger). Man kan gasa, bromsa och, om man så önskar, växla manuellt. Målet är att vara snabbast i mål. Här finns inget driftande, ingen nitro, inga uppgraderingar, inget karriärläge ... Bara racing, helt enkelt. Och det är rätt skönt – saker behöver inte alltid vara tjorviga.
Dock finns det ett par grejer som kunde ha varit bättre, även om det inte är hela världen. Det ena är att minsta lilla nuddande av andra bilar eller väggar gör att man kraschar, vilket inte skulle göra så mycket om det var ens eget fel, men ibland är det bilar bakom en som man inte kan se som touchar ens bil, varpå man flyger in en i vägg. Den andra saken som kunde ha varit bättre är om man kunde ha varit fler än en spelare som spelar – det här spelet hade passat utmärkt att spela tillsammans med andra på delad skärm. Men överlag lyckas spelet med det det sätter ut att göra.

PETER ÖBERG

Läs mer