tisdag 7 juli
Bilar från A till Ö: Cottereau och Cottin – franska fartdårar

Bilar från A till Ö: Cottereau och Cottin – franska fartdårar

20 maj, 2020

Artikel. Louis Cottereau (1869-1917) var liten till växten men en stor cyklist. Han var också en storartad bilbyggare, även om han mest byggde små bilar.

Under åren 1888 till 1890 ställde Louis Cottereau upp i 240 cykellopp och segrade i 162 av dem. Han vann kortdistansloppet Grand Prix Angers vid tre olika tillfällen: 1889, 1890 och 1891. År 1890 blev han fransk mästare i sprint. Men det var inte bara på korta sträckor som han briljerade. År 1893 vann han det 572 km långa loppet Bordeaux-Paris. Och 1892 satte han världsrekord i 50 kilometers cykling bakom farthållarfordon på Vélodrome Buffalo i Paris. Denna anläggning fick förresten inte sitt namn för att de tävlande förväntades uppträda buffligt mot varandra utan för att den amerikanske artisten, krigsveteranen, jägaren, vildmarksguiden och cirkusdirektören William F. Cody (1846-1917), som kallades Buffalo Bill, hade uppträtt där med sin vilda västern-show.
Tillsammans med sin bror Henri startade Louis Cottereau i Dijon i östra Frankrike 1891 cykeltillverkningsföretaget Cottereau et Compagnie. (Vilken av bröderna i företagsnamnet som ansåg sig vara Cottereau och vem som fick nöja sig med att vara compagnie, det förtäljer inte historien.)

Gycklarcyklar
Firmans marknadsföring förtjänar ett särskilt omnämnande. I enlighet med fin fransk reklamtradition var affischer och annonser riktiga konstverk. Och fantasin var det sannerligen inget fel på. På en målning blir en cyklande pojke jagad av en ilsken man med sjörövarsabel. Det framgår inte vad som väckt våldsmannens vrede men pojken, som tycks undkomma, utbrister ungefär: ”Tur att jag har min Cottereau”. På en annan affisch håller en cyklande kvinna på sin ena arm ett spädbarn, som hon ammar och tittar ner på. Kanske var budskapet att en Cottereau är så säker att cyklisten kan hålla ett spädbarn på en arm och strunta i att hålla koll på trafiken? I ytterligare en annan annons sitter en vilt stirrande, brokigt klädd narr på en cykel samtidigt som han inför två barns beundrande blickar lyfter en annan cykel. Budskapet? Ingen aning.
Som så många andra cykeltillverkare vid denna tid såg Cottereau et Cie. en framtid i motorfordonsmanufaktur. Bolaget började bygga motorcyklar och sedan, två år före sekelskiftet, kom bilar. Som man kanske kan förvänta sig av en tidigare cykeltillverkare började bilbyggandet med mindre modeller. Den första Cottereaun hade en V2-motor på 1,3 liter och fem hästkrafter. Med tiden ökade såväl cylinderantalet som motoreffekten. Bland 1906 år modeller fanns en tävlingsbil med sex cylindrar.
Tyvärr slutar sagan om Cottereau inte lika bra som den började. Affärerna började gå sämre för bröderna, företaget köptes upp av en konkurrent och mycket tyder på att Louis Cottereau dog på mentalsjukhus. Några år före hans död hade hans företag förvandlats till Constructions Industrielles Dijonnaises. Företagsnamnet fick förkortningen CID, vilket också var vad det nya bolagets bilmärke kom att kallas.

S som i sälj?
Tjugo mil söder om Dijon ligger Lyon. Där grundades 1906 ett annat franskt bilmärke, även detta av två personer av vilka den ena tävlade i att framföra fordon fort, och även detta uppkallat efter sina upphovsmän: Cottin & Desgouttes. Den person som tillsammans med racerföraren Cyrille Cottin (1870-1942) startade företaget hette dock Pierre Desgoutte (1874-1955), alltså utan S på slutet. Bokstaven hade tillkommit 1904, när han startade biltillverkningsföretaget Desgouttes et Cie. Enligt flera källor lades S:et till ”av marknadsföringsskäl”, men varför någon blev bilköpsbenägen av bokstaven, det är tyvärr för mig lika obegripligt som att cykelspekulanter skulle bli spendersamma när de ser ett barn bli hotat med sabel.
Till skillnad från Cottereau et Cie., som så att säga hade vuxit organiskt från cyklar via motorcyklar till bilar och som huvudsakligen tillverkade mindre bilar, var Cottin & Desgouttes redan från början ett bilmärke i de högre prisklasserna. Detta fungerade bra i goda tider men sämre under trettiotalets lågkonjunktur. Tillverkningen upphörde 1931.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska ord på bokstaven K

Artikel. Vad är kroppsvisitation?
En kroppsvisitation är en undersökning av dina kläder och annat som du bär på dig eller andra föremål som du har med dig och direkt kan förfoga över. Som exempel på andra föremål kan nämnas plånbok, fodral, paket, kassar, väskor och barnvagn. För att du ska ha med dig ett föremål krävs att du har egendomen under din fysiska kontroll. Om du har ställt ifrån dig en väska får den undersökas, förutsatt att du kan pekas ut som bärare av väskan. Det är med andra ord inte tillåtet att undersöka en väska med stöd av reglerna om kroppsvisitation om det inte står klart vem som äger eller är bärare av väskan. I sådana fall rör det sig snarare om en husrannsakan, vilket förenklat innebär en undersökning av utrymmen och kräver stöd i lag.
Enligt svensk grundlag är du skyddad mot tvångsmedel från staten, såsom kroppsvisitation, om det inte har stöd i lag. Nedan beskriver jag några lagar som av olika anledningar ger staten rätt att kroppsvisitera dig eller annan.
Enligt rättegångsbalken får kroppsvisitation göras mot en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan leda till fängelsestraff för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller i förvar eller annars för att få reda på omständigheter som kan vara av betydelse för brottsutredningen. Bedömningen när en person är skäligen misstänkt avgörs från fall till fall. Ett krav är dock att det ska röra sig om en faktabaserad misstanke och inte rena spekulationer. Det räcker med andra ord inte att en person enbart uppträder nervöst eller inte vill svara på frågor från en polis för att en kroppsvisitation ska få genomföras. I särskilda undantagsfall kan personer som inte är misstänkta för brott kroppsvisiteras enligt rättegångsbalken.
Enligt polislagen kan polisman, ordningsvakt och skyddsvakt i vissa fall kroppsvisitera person som grips eller frihetsberövas. Kroppsvisitation kan ske av den som häktats eller anhållits, om det inte är uppenbart onödigt, för att söka efter föremål som personen inte får inneha. Vidare kan anställda vid Tullen eller Kustbevakningen vid brottsmisstanke eller vid in- eller utresa till respektive från Sverige kroppsvisitera person enligt lag om straff för smuggling. Om det vid en rättegång kan misstänkas föreligga en hotbild kan domare besluta om kroppsvisitation vid säkerhetskontrollen där in- och utpassering till domstolen sker. Enligt lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar som är skyddsobjekt, till exempel vissa byggnader, områden, fartyg eller luftfartyg, kan den som vill ha tillträde till ett skyddsobjekt kroppsvisiteras. Enligt ordningslagen, som innehåller föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, får polis kroppsvisitera dig i syfte att söka efter sprit, vin, starköl eller andra alkoholdrycker.