söndag 31 maj
Prisa bilarna!

Prisa bilarna!

13 maj, 2020

Artikel. Årets bil i Europa och Årets bil i världen är de kanske två största utmärkelserna inom bilbranschen, men det finns många bilpriser världen över. Vi kollar in några av dessa samt gamla och nya vinnare.

Årets bil i Europa

Årets bil i Europa, European car of the year, är för oss i Sverige den mest kända bilutmärkelsen och brukar här helt enkelt kallas Årets bil. En vinnarbil utses årligen av en oberoende jury idag bestående av 60 motorjournalister från 23 europeiska länder. Juryns svenska medlemmar arbetar för Expressen, Dagens industri och Vi Bilägare.
Första vinnaren (1964): Rover P6
Senaste vinnaren (2020): Peugeot 208

Årets bil i världen

Årets bil i världen (World car awards) är en förhållandevis ny utmärkelse där en vinnare första gången utsågs år 2005. Vinnarna utses av en jury bestående av 82 motorjournalister från 24 länder, och för att en bil ska kunna nomineras måste den finnas i handeln i minst fem länder och två världsdelar. Första året detta pris delades ut fanns bara en kategori, World car of the year, men sedan dess har fler kategorier tillkommit. Kategorier utgörs idag, förutom huvudkategorin, av World Performance Car (sportbil), World Green Car (miljöbil), World Car Design of the Year (design), World Luxury Car (lyxbil) och World Urban Car (stadsbil).
Första vinnaren (2005): Audi A6
Senaste vinnaren (2020): Kia Telluride

Årets bil i Japan

Car of the Year Japan är en av två större utmärkelser i Japan (det andra heter RJC Car of the Year Award). Priset delas ut i två kategorier; förutom det ”vanliga” priset har icke-japanska bilar en egen kategori.
Första vinnaren (1980-1981): Mazda Familia
Första vinnaren, import (1994-1995): Mercedes-Benz C200
Senaste vinnaren, import (2019-2020): BMW 3-serie
Senaste vinnaren (2019-2020): Toyota RAV4

Miljöbästa bil

Priset för Miljöbästa bil delas ut av den svenska organisationen Gröna bilister med en jury bestående av sex experter på miljöbilar. Det finns två tävlingsklasser: Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi, och Bästa valet för företaget. Kriterierna har skärpts med åren, och idag ska en bilmodell vara fossiloberoende, energieffektiv och säker för att kunna nomineras. 2019 nominerades 45 bilmodeller.
Senaste vinnaren, privat (2019): Kia e-Niro
Senaste vinnaren, företag (2019): Tesla Model 3

Indiska årets bil

Även Indien har, sedan 2006, sin egen bilutmärkelse. Urvalet för Indian Car of the Year kan, för oss, se lite annorlunda ut då somliga bilar i landet är modeller som ej återfinns i Europa eller Nordamerika.
Första vinnaren (2006): Maruti Suzuki Swift
Senaste vinnaren (2020): Hyundai Venue

Kinesiska årets bil

Kina är både en stor marknad och en stor producent i bilvärlden. China Car of the Year Award delas sedan 2014 ut i flera kategorier med vinnare som utses av 29 av landets motorjournalister.
Första vinnaren (2014): Mercedes-Benz S-Class
Senaste vinnaren (2020): Mazda 3

Årets nordamerikanska bil

I USA finns många bilutmärkelser. Tidningar delar ut egna priser, biltillställningar kan ha egna priser, och olika fordonstyper kan ha egna priser. En bredare utmärkelse är Årets nordamerikanska bil, North American Car, Utility and Truck of the Year, som sedan 1994 presenteras på den årliga bilsalongen i Detroit, North American International Auto Show. Juryn består av 50 journalister från USA och Kanada, och huvudkategorierna sedan 2017 är personbil, utility vechicle (suv) och truck (pickuper och större fordon). Årets upplaga av bilmässan ställdes in på grund av coronapandemin men vilka vinnarna var var redan bestämt.
Första vinnaren, personbil (1994): Mercedes-Benz C-Class
Första vinnaren, truck (1994): Dodge Ram
Senaste vinnaren, personbil (2020): Chevrolet Corvette Stingray
Senaste vinnaren, utility vehicle (2020): Kia Telluride
Senaste vinnaren, truck (2020): Jeep Gladiator

Årets motor

International engine and powertrain of the year awards är det fullständiga namnet på denna Storbritannien-baserade utmärkelse som vill lyfta fram bra motorer och drivlinor. Priser delas ut i dussinet kategorier – förbränningsmotorer i olika storlek samt eldrivlinor. På grund av corona har ännu inte någon vinnare utsetts för 2020.
Första vinnaren (1999): Toyota Yaris 1-liter
Senaste vinnaren (2019): Ferrari 3,9-liter biturbo V8

Läs mer