söndag 31 maj
Vårstäda trädgården

Vårstäda trädgården

6 maj, 2020

Artikel. Vintern har släppt sitt grepp och det är dags att vårstäda trädgården och förbereda inför vårens planteringar och sommarens utomhusvistelser. Här är några tips.

Fin gräsmatta

Plocka bort kvistar som fallit ned från träden under vintern och räfsa bort lövsamlingar. Ta bort oönskade växtrester och rensa ogräs innan gräsmattan hunnit växa till sig och bli grön. Det gör dock ingenting om mindre mängder löv finns kvar mellan buskar och perenner då dessa förmultnar och ger jorden näring. Mossa växer i lägre temperaturer och kommer igång tidigare än gräset – gå igenom gräset och särskilt de mossiga partierna med en järnkratta för att ge gräset mer luft.

 

Ansa och beskär

Träd och buskar bör helst beskäras under vårvintern innan de börjar slå ut och grönska. Fräscha upp buskar genom att ta bort de äldsta grenarna nere vid marken. Detta stimulerar busken till att skjuta nya skott och hålla sig stark. Buskar som blommar tidigt kan dock beskäras efter blomning.

Utemöbler och utrustning

Ställ fram och utemöbler och städa eller fixa dessa om det behövs. Nu är också en bra period att införskaffa nytt – möbler, pallkragar och så vidare – eller snickra ihop något själv om man är så lagd, och kolla att trädgårdsredskapen är hela.

Kompostera

Om man inte redan komposterar kan det vara läge att börja nu på våren. Du får näringsrik – och gratis – jord, och genom att kompostera matavfall minskar man även mängden sopor. Det mesta som är organiskt material kan komposteras – löv, gräs, växtrester och fallfrukt från trädgården; matrester, blommor, kaffesump och så vidare från hushållet.

Läs mer