måndag 23 november
”Fjälla’ är mest i vägen när man ska nånstans”
Illustration: Maria Wall

”Fjälla’ är mest i vägen när man ska nånstans”

6 maj, 2020

Krönika. Rubriken jag skriver kommer från Julkalendern 1984 med Staffan och Bengt som jag och Hans Fällman skrev manus till.

Jag tror repliken kom i det första avsnittet när Staffan och Bengt kom till Fjällbyn och mötte den första fjällbon. Bengt frågade henne: ”Hur trivs ni här i fjällen?” Hon svarade: ”Fjälla är nog fin att se på men är då mest i vägen när man ska nånstans.” Kort och kärnfullt. För sån är verkligheten för dem som bor där.

Skilda fjällvärldar
Västerbottensfjällen är från söder till norr Borgafjäll, Klimpfjäll, Kittelfjäll, Tärna-Hemavan och Ammarnäs. Är du nyss inflyttad umebo och ska till nåt av dessa fjäll är det lika bra du ställer in GPS:n redan vid stadsgränsen. Det går nämligen skilda vägar upp dit. Det lärde jag mig själv inte minst när Staffan Ling och jag var uppe och rekognoserade inspelningsplatser för Julkalendern som skulle skrivas. Vi åt givetvis lövbiff hos Hubbe i Dorotea innan vi for till Borgafjäll med Erskines hotell. Kan den backen duga? Nja ... Vi återvände med lång kringelkrok tills vi kom till Klimpfjäll. Här då? Ja kanske.
Det mesta av inspelningarna skulle förläggas till Saxnäs. Sedan spelades exteriörerna in lite överallt. Det saknades då inte snö i den kalendern!

Opp där med helikopter
När jag låg i lumpen på I20 i början av 70-talet tillhörde en av prövningarna att gå en veckolång fjällmarsch. Vi gick upp vid Tärna någonstans till Syterskalet och de trakterna men efter någon dag bara blev jag sjuk och hämtades med helikopter och fraktades till Hemavan och en militärförläggning som fanns där.
Nästa gång jag var där var jag utsänd reporter från tidningen Se för att bevaka Ingemar Stenmarks fjällmarsch. Även då fick jag flyga helikopter för Försvaret tyckte det var bra PR. Jo jag plåtade från helikoptern hur de vandrade där nere men de såg mest ut som ett gäng soldatmyror som var ute och vandrade. Var är Stenmark? Att ta bilder från helikopter var inte den bästa idén, men det blev väl ett reportage till slut. Om Ingemar som tränade för sig själv och sprang mellan fjällbjörkarna när de andra soldaterna sov.

Hemavan, Kittelfjäll, Ammarnäs?
Strax innan Hemavan finns Laisaliden med ett trevligt litet hotell som jag kan rekommendera. Hemavan är lite grann av ”Västerbottens Åre” där man har after ski med allt vad det innebär. Jag har aldrig bott på Kittelfjälls hotell men där lär det också vara röjigt. Och definitivt branta backar! När barnen var små hyrde vi Iksus stuga i Borkan en bit därifrån. Fin sjö att pimpla röding i, men 34 grader kallt hela veckan så det blev mycket kortspel i stugan.
Om jag ska utnämna någon favorit i fjällvärlden får det bli Ammarnäs. Första gången jag var där var när jag skulle göra reportaget för Se. Jag gick där med en kamera på magen när en äldre man frågade: ”Jobba du på tidning? Jag är same, tyck du jag ser pittoresk ut? Om du tar ett kort på jag får du bju på en öl på hotellet.”
Så började min kärlek till denna by. Ammarnäs. Den mest genuina fjällbyn vi har där hälften heter Jonsson. Med egen potatisbacke och en sten där kungen har stavat namnet fel. Dit vill jag återvända igen!

Ja du Nicklas. Jag har lovat hustrun att rusta till det på balkongen. Blomlådor, trädgårdsstolar och sådant. Har du altan? Hur gör du? Hur ska det va?

BENNY KARLSSON

Läs mer