söndag 31 maj
Vad betyder förkortningarna?

Vad betyder förkortningarna?

22 april, 2020

Artikel. Vad betyder egentligen alla termer i bilannonserna och -reklamen? Som bilintresserad har man säkert koll på de flesta ord som förekommer, men för alla andra förklarar Bil & Bostad denna vecka några av de vanligaste förkortningarna.

4WD, AWD, 4x4 – Att en bil har fyrhjulsdrift kan skrivas på flera sätt. De vanligast förekommande är 4WD och AWD, vilka är förkortningar av engelskans four wheel drive och all wheel drive, fyrhjulsdrift och allhjulsdrift. Många biltillverkare använder också egna beteckningar för fyrhjulsdrift, som till exempel xDrive (BMW), 4Matic (Mercedes-Benz) och Quattro (Audi). Fyrhjulsdrift ger bland annat förbättrade egenskaper vid terrängkörning. Tvåhjulsdrift kan förkortas 2WD.

ABS – förkortning för tyskans antiblockiersystem eller engelskans anti-lock braking system, på svenska låsningsfria bromsar. ABS förhindrar att hjulen låser sig när man bromsar vilket ökar styrförmågan och säkerheten.

AC, ACC, ECC – AC är en förkortning av engelskans air conditioning, på svenska luftkonditionering, och är ett system som används för att kyla ner till exempel en bil. ACC och ECC, förkortningar för engelskans automatic air conditioning respektive electronic air conditioning, heter på svenska också klimatkontroll eller klimatanläggning och innebär att det är en mer avancerad luftkonditionering där man kan mata in önskad temperatur så sköter systemet om så att det blir så.

AT, AUT – förkortning för automatlåda (automatic transmission på engelska). Med automatisk växellåda behöver föraren inte växla själv – mer än att välja framåt eller bakåt – till skillnad från med en manuell växellåda.

DSG – förkortning för engelskans direct-shift gearbox, ”direktväxlingsväxellåda”, en typ av modern elektroniskt styrd växellåda.

HK – förkortning för hästkrafter. Anger hur stark en motor är – vilken effekt den har. Effekten kan också anges i kilowatt, men än så länge är hästkrafter vanligast.

MoK – förkortning för motor- och kupévärmare. Motorvärmaren används för att värma upp bilens motor när det är kallt och den inte används, medan kupévärmaren värmer passagerarutrymmet – kupén.

EV, PHEV – EV är en förkortning för engelskans electric vehicle, elfordon eller elbil. PHEV är en förkortning för engelskans plug-in hybrid electric vehicle, på svenska laddhybridbil. En hybrid är en bil som kombinerar två eller fler kraftkällor, oftast förbränningsmotor (bensin eller diesel) och elmotor. Till skillnad från en ”vanlig” hybridbil vars batteri laddas under körning kan en laddhybrid laddas från det fasta elnätet – ”pluggas in”.

SoV-hjul – förkortning för sommar- och vinterhjul. Ofta när man köper ny bil ingår endast sommardäck, så ingår det även vinterhjul är det ett plus.

SUV – förkortning för sport utility vehicle, ungefär ”sportigt användningsbart fordon”. En typ av högre byggd personbil som blivit allt vanligare. ”Kombinerar framkomligheten hos ett terrängfordon med komforten i en personbil”, enligt Wikipedia.

WLTP – en förkortning av engelskans inte helt tungvänliga Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure. Detta är en internationell testmetod och standard för att räkna ut fordons bränsleförbrukning, utsläpp och räckvidd.

Läs mer