söndag 31 maj
Sakta men säkert, från katt- till hundmänniska!
Illustration: Maria Wall

Sakta men säkert, från katt- till hundmänniska!

15 april, 2020

Krönika. Vi tyckte att vi levde i förändringens tidevarv redan innan, för några veckor sedan. I en modern, uppkopplad, sammankopplad, kreativ och globaliserad värld, med lösningar på det mesta.
Sen kom ”det nya coronaviruset” och visade oss hur riktig förändring ser ut.

Men, vi bevisade återigen att vi är flexibla till tusen, vi människor – när det verkligen behövs. Däremot; när det inte behövs så gillar vi om saker är som de var igår, som vi känner igen dem. Det skänker oss trygghet, och därför uppstår det mentala fenomen vi kallar ”osäkerhetsreduktion”, en tillvaro vi skapar där ingenting nytt får stöka till våra liv. (Det är till exempel mekanismen bakom att jag fortfarande väljer Vesuvio när jag äter pizza.)
I den världen är allt mysigt och hemtrevligt, men samtidigt inte särskilt utvecklande som ni förstår, eftersom vi strävar efter att kalkera gårdagen. Det här är i sin tur anledningen till varför nio av tio inspirationsföreläsare pratar om att förflytta människor ur deras ”comfort zone” (på svenska, komfortzon ... det är egentligen bara skillnad i uttal).
Det här kan man åstadkomma på olika sätt. Tipsen på HUR vi kommer igång är dock alltid desamma, ironiskt nog. Inspiratörerna som tänker utanför boxen verkar ha enats om följande:
”Välj en annan väg till jobbet.”
”Sätt dig med några du INTE känner senare idag på konferensens lunch!”
”Prova en ny maträtt nästa gång du går på restaurang.”
Antingen är de här, objektivt sett, de överlägset bästa tipsen för att sluta upp med att vara svenne-banan, eller så har även inspirationsföreläsarna fastnat i sin egen fälla, komfortzonen. Det är hursomhelst ett bra exempel på hur svårt det kan vara att välkomna nya och främmande saker.
När förändring väl uppstår sker den, lite generaliserat, på två sätt. Det ena är en ny position vi sakta men säkert graviterar mot, tack vare nya insikter och nya normer – och det andra är mer dramatiskt, när någonting inträffar och ställer saker på huvudet.
(Som nån har sagt: ”En konservativ är ingenting annat än en liberal som blivit rånad.”)
Att Benny blivit så pro-bisamråtta, till exempel? Är det en process eller nåt som hänt över natten? Här svävar vi i ovisshet.
Jag kan själv erkänna att jag successivt konverterar från kattmänniska till hundmänniska. En stor grej för mig, faktiskt. Inte så att jag skaffat mig hund, eller ens seriöst överväger det, mer att jag ofta fastnar för bilder och filmer av och med hundar på Facebook.
Men, jag har även slutat vara irriterad på hundägare jag stöter på i Gammlia-spåret, när jag åker skidor. Den kolsvarta auran spar jag till såna som bara är ute och strosar i skidspåret – trampar ner den där manchestern vi älskar att skejta på och framförallt DRAR IN SMUTS OCH GRUS i spåret – samt de som väljer att jogga i skidspåret – om ni nu kan tro på att sånt inträffar! Människor med funktionskläder, vana uppenbarligen av att motionera regelbundet, som transporterar sig till SKIDSPÅRET på VINTERN! för att LÖPTRÄNA!?
Herregud, vilket tålamod vi människor behöver för att stå ut med varandra.
Det är också nåt som har förändrats med corona. Jag tycker vi verkar tycka om varandra lite mer nu i kristider. Hoppas verkligen vi kan ta med oss den förändringen in i den värld vi ska bygga upp post-Covid19.
För som det var förut kommer det inte att bli. Det är det enda vi vet, med säkerhet, men att det har alla möjligheter att vara nåt bra, om vi tar rätt beslut, tillsammans.
Vi och våra samhällen är med om någonting väldigt traumatiskt just nu, och med det står ett förändringens fönster vidöppet – och de länder, regioner, städer, organisationer och personer som förstår att det går att ta sjumilakliv i sin utveckling just nu, kommer att blomstra från och med i höst, på ett eller annat sätt, eller till och med på flera.

Benny; Om även du tror på att vi har århundradets chans att förändra saker, nu när vi ska sätta ihop världen igen efter corona – vilka är det? Tio saker du vill göra annorlunda från och med i höst.

NICKLAS BERGLUND

Läs mer