söndag 31 maj
Smart och snyggt med integrerade solceller
Foto: SunRoof

Smart och snyggt med integrerade solceller

1 april, 2020

Artikel. Allt fler producerar egen el hemma med hjälp av solceller. Vanligast är att man monterar solcellspaneler utanpå det befintliga taket, men nu dyker det upp allt fler lösningar där taken har integrerade solceller. Bil & Bostad har pratat med två företag i en expansiv bransch.

Utvecklingen är snabb inom solenergiområdet. Allt fler ser fördelarna med att ta tillvara på solens energi och producera egen el. Tekniken blir allt mer effektiv och utbudet av lösningar, precis som antalet leverantörer, ökar. Just nu händer det mycket inom det som kallas soltak, det vill säga takpannor och takplåtar med integrerade solceller.
När det talas om att producera egen energi med hjälp av solen är det främst de ekonomiska och miljömässiga fördelarna som brukar framhållas. Mer sällan pratas det om estetiken, men kanske blir det ändring på det i och med soltaken. Enligt Lech Kaniuk, vd Sunroof, talar både ekonomi och utseende för soltakpannor.
– Det blir billigare än vanligt tak med solceller ovanpå, samt att det blir snyggare, säger Lech Kaniuk.
Anna Svensson, innovationschef Soltech Energy, är inne på samma spår:
– Med ett soltak kan man skapa solenergi utan att kompromissa på vare sig funktion eller estetik. Med anpassningsbara lösningar får man ett komplett tak med snygg helhetskänsla, ända ut i kanter och skarvar.

Ersätter vanliga tak
Sunroof och Soltech Energy är två av idag ganska många leverantörer i Sverige som erbjuder soltak. Företagens lösningar kan se olika ut, både vad gäller teknik och utseende, men grundtanken är densamma: tak med integrerade solceller.
– Soltaket ersätter takpannor och utanpåliggande solceller – man lägger ett tak istället för två, förklarar Anna Svensson. Monteringen är enkel – det är lika lätt att lägga som en vanlig takpanna.
På marknaden hittar man både takpannor med integrerade solceller och plåttak med integrerade solceller. Dessa soltak är till utseendet lika vanliga takpannor eller plåttak. De kan, beroende på behov och tillgången på solljus, utgöra hela taket eller en del av det, och kan kombineras med pannor eller plåt utan solcellsteknik.
– Man lägger dessa solpannor på önskad takyta, säger Anna Svensson. Vid genomföringar såsom skorstenar, luftning eller vid taksidorna mot takplåten läggs matchande passbitar.

Många frågor
För många är det här med solceller något nytt, och många har frågor kring såväl teknik som hållbarhet. De flesta leverantörer utlovar en livslängd på minst 25 eller 30 år, men vilka andra funderingar har folk?
– ”Kan man gå på det?” Vilket är en lustig fråga, för har man ett tegelpannetak så är man inte uppe och går på det. Men av någon anledning så blir våra tak så inbjudande att man vill upp på taket, säger Lech Kaniuk och skrattar. En annan fråga är kring effekten på taket. Sunroof använder sig av monokristallin teknik, så våra byggnadsintegrerade tak har världens högsta effekt per kvadratmeter.
En viktig punkt är så klart just ekonomin. Solpannor kostar mer än vanliga takpannor, och ofta väljer de som installerar solceller att endast göra det på de solrikaste sidorna. Men inte Sunroofs kunder, berättar Lech Kaniuk.
– Om förutsättningarna är bra kan taket kosta 800 till 1200 kronor kvadratmetern mer än ett vanligt tak, säger Lech Kaniuk. Denna mellanskillnad är återbetald inom två till fyra år. Detta gör också att alla våra kunder beslutar sig att lägga Sunroof på alla väderstreck. Detta är den tredje vanligaste frågan som dyker upp – om det är värt att lägga på annan sida än bara sydsidan.
Det dyker också upp allt fler lösningar för att lagra solel i hemmet. När man producerar mer el än man använder går solelen automatiskt ut på elnätet och man får betalt för den, men med batterier kan man lagra överskott av solel från dagen till kväll och natten när man oftast förbrukar mest el.

PETER ÖBERG

Läs mer