söndag 31 maj
De vanligaste frågorna om soltak och solenergi
Foto: Soltech Energy

De vanligaste frågorna om soltak och solenergi

1 april, 2020

Artikel. Anna Svensson, Soltech Energy, besvarar frågor om soltak, solceller och solenergi.

Behöver jag bygglov för att installera solenergi?
– Vid integrerade solceller krävs oftast bygglov, då man ändrar det yttre klimatskalet. Gällande utanpåliggande solceller som man sätter utanpå ett befintligt tak behövs oftast inget bygglov om solcellerna placeras med samma lutning som taket. Det kan variera mellan kommunerna så kolla med ansvarig i din kommun innan du påbörjar en installation.

Får jag ROT-avdrag för
installation av solceller?
– Du får ROT-avdrag för arbetskostnaden för installationen, förutsatt att du har kvar utrymme för ROT-avdrag samt att installation och betalning av solcellssystemet sker under samma år. Om du får statligt stöd för installationen kan du däremot inte få ROT-avdrag.

Fungerar solenergi även under vintern?
– Under vintern är det få soltimmar och solen står lågt på himlen, så produktionen är mycket liten, eller ingen alls om man har snö på taket. Störst är produktionen mellan mars och oktober. När man dimensionerar sitt soltak mot sin årsförbrukning så producerar soltaken princip hela förbrukningen mellan mars och oktober. Det betyder att mellan mars och oktober har man ett överskott på el som man till vårt välutbyggda elnät därmed bidrar med grön el till. Sedan köper man tillbaka elen från elnätet under vinterhalvåret. Soltak kan man med fördel använda ihop med andra energisystem som exempelvis bergvärme. Det gäller att bedöma från fall till fall vad som är optimala energisystem för din fastighet.

PETER ÖBERG

Läs mer