söndag 31 maj
Retro åter på modet

Retro åter på modet

25 mars, 2020

Artikel. Det sägs att modet går i cykler. Det som är inne under en period ersätts av andra trender och faller i glömska, för att några decennier senare åter dyka upp och bli populärt. Så är fallet också i bilvärlden där vi just nu ser en ny våg av retrobilar.

Under det sena 90-talet och 00-talet var retrotrenden het i bilbranschen. Gamla bilmodeller, namn och stilar återupplivades. Två av de mest framgångsrika retrobilarna som lanserades under denna period, 1998 respektive 2001, var New Beetle och nya Mini, med inspiration från de klassiska modellerna från mitten av 1900-talet. Dessa följdes 2007 av ännu en småbilsikon i moderniserad tappning i form av Fiat 500 – vars senaste generation precis just presenterats, och nu blivit elbil.
Retrotrenden gällde inte bara europeiska småbilar. Plymouth Prowler (1997) och Chrysler PT Cruiser (2000) hämtade inspiration från amerikanska hotrodbilar, och muskelbilen fick en nytändning genom att blicka tillbaka mot biltypens storhetsår, med moderna men retroinspirerade versioner av Ford Mustang (2005), Dodge Challenger (2008) och Chevrolet Camaro (2010). Gamla anor hade också lyxbilsmärket Maybach som väcktes till liv av Mercedes-Benz kring millennieskiftet.
Sedan falnade retrotrenden. Många av bilmodellerna nämnda ovan finns kvar och kommer regelbundet i nya versioner, och vi har även kunnat se reproduktioner av en del klassiska bilar. Det har dock varit glest med helt nya modeller baserade på äldre modeller och bilmode.

Små bilar och snabba bilar
Fram tills nu, då vi återigen ser en våg av retrobilar. Likt förra gången är influenserna och typerna av bilar många. Här finns eldrivna stads- och småbilar som Honda e och Isetta-inspirerade Microlino, och här finns terrängbilar som Suzuki Jimny med drag som erinrar om deras egna Jimny-modeller från 1970-talet men också andra klassiska terrängbilar. Ford Bronco – på tal om klassiska terrängfordon – är på väg tillbaka som retroinspirerad modell, och Citroën Ami blir kompakt stadsbil.
Dessutom har vi ett knippe återupplivade sportbilar. Nya Alpine A110 hämtar inspiration från 60-talets klassiska Alpine både vad gäller utseende och fokuset på körglädje med föraren i centrum. Andra sportbilar som kommit tillbaka är Toyota Supra och BMW 8-serie – utseendemässigt kanske inte helt lika sina föregångare men med samma grundegenskaper: körglädje, prestanda och sportighet. Det ryktas också om en comeback för Lotus klassiska sportbil Esprit.
Att gammalt bilmode återkommer kan förklaras med att det finns en charm och enkelhet i många äldre bilar. När detta kombineras med modern teknik – dagens bilar har ej att förglömma betydligt bättre säkerhet och lägre energiförbrukning – ja, då får man det bästa av två världar.

PETER ÖBERG

Läs mer