fredag 25 september
När Kronblom blev ett föredöme
Illustration: Maria Wall

När Kronblom blev ett föredöme

25 mars, 2020

Krönika. Den här marsmånaden kommer att gå till historien som Kronbloms revansch i samhället! Att soffliggaren dessutom är sanktionerad av både regering och myndigheter är jag bara tacksam för.

Stanna hemma! Ta det lugnt! Ja vi hörsammar allt ni säger och vi gnolar på kampsång för slöheten dessutom: ”För ja är törpare ja, å ja har de så bra å ja ligger på söffan, för så ska de va! Å gräset de växer, å rögen, han gror. Sätt på pannan mor, sätt på pannan mor!”

Akta dig för trollen i skogen
När jag var liten och bodde vid skogsbrynet på Ringvägen i Kiruna fanns ett väsen som kallades ”Bogdagumman”. Vi barn skulle definitivt passa oss för henne. Precis som i bröderna Grimms sagor var detta en trollpacka som bodde i skogen och fick hon tag i oss så var det inte nådigt det som kunde hända. Perra som var lite äldre än jag visste att hon skulle binda oss och skära oss med rakblad. Ja hu! Och ännu mera hu! Det gällde att inte gå bortom Jägarbacken och tjärnen som låg där. Då var man definitivt på Bogdagummans jaktmarker.
Jag ligger på soffan, som myndigheterna råder, och funderar på var farorna finns idag. Jo överallt tametusan!

Fladdermus och myrkottar
Visst kommer det här coronaviruset att skörda sina offer precis som andra liemän har gjort när epidemierna och pandemierna rasar över världen. Viruset lär ha uppstått på en matmarknad i Kina bland stressade fladdermöss och myrkottar som muterat sina virus som extra kryddning på kinesens pytt i panna. Vem skulle ens komma på tanken att äta fladdermus och myrkott? Sånt där funderar jag på när jag ligger på kökssoffan och funderar på om jag ska äta palt och fläsk eller eller annan svensk husmanskost som man är immun mot sedan Hedenhös.

Vem vill åka lyxkryssare nu?
Vad är vi mest rädda för? Ja kanske inte att smittas av viruset, men kanske mer att fastna någonstans i ofrivillig karantän. Jag tänker på alla de här lyxkryssarna som stånkar över haven med pensionärer som äntligen får koppla av och se världen. För mig har det räckt med fyra timmars resa till Vasa för att bli mätt. Tänk dig då att sitta fast i din hytt bland 3000 andra där några bär smittan av corona. Färjan hissar pestflagg och du vet inte vem som knackar på dörren. En steward eller liemannen? Huvva säger jag. Aldrig någonsin åka med en lyxkryssare!

Hur många charters blev det?
Jag undrar om inte den här pandemin har fått oss att tänka efter lite grann om vi inte fått vår ranson av charterresor. Det är nog en lämplig uppgift för alla mina läsare som är i karantän att räkna ut. Hur många gånger har ni rest till Mallis, Kanarieöarna, Teneriffa, Kreta, Kroatien, Turkiet, ja vart ni nu rest. Själv har jag tappat räkningen.
Jag tänker också på det här gänget som stod på Umeå flygplats bara för någon vecka sedan och skulle åka till Kanarieöarna och fick veta att planet var inställt på grund av coronan. Vad hade ni förväntat er? Att allting skulle vara som vanligt?

Än växer liljekonvaljerna i Sörfors
Det är för tidigt att säga vart den här pandemin tar vägen och hur det ska bli med allting sen. Jag ligger på kökssoffan jag som Kronblom och filosoferar dag för dag. Mina barnbarn i Kuala Lumpur har jag kontakt med via nån app på mobilen. Även de har mer eller mindre utegångsförbud i Malaysias huvudstad. Ja hela världen verkar ha det just nu. Men när den här pandemin har blåst över så är det faktiskt deras tur att hälsa på i Sverige. Då ska jag då ta dem till Bölesholmarna och grilla korv eller uppströms älven och se om liljekonvaljerna fortfarande växer i Sörfors. Och så blir det väl att äta våfflor i Brännland som man alltid gjort.

Ja du Nicklas. Det verkar som att allt blir inställt eller uppskjutet. Alla större idrottsevenemang till exempel. Vad kommer du att sakna mest?

BENNY KARLSSON

Läs mer