söndag 31 maj
Sätter färg på tillvaron
Foto: Peter Öberg

Sätter färg på tillvaron

18 mars, 2020

Artikel. Bil & Bostad har träffat Tord Smetana. En lokal företagare, med egen målerifirma och mer än trettio års erfarenhet på marknaden. Det blev ett samtal om utmaningar, förändringar och vad som verkligen krävs för att hela tiden utvecklas.
– Man jagar alltid jobbtimmar i den här branschen, säger Tord Smetana.

Det är andra dagen av sportlovsveckan, och klockan har slagit tretton. Tord Smetana har just avslutat ett möte när vi får tag på honom. Han är stressad, men ändå samlad, och verkar välkomna vår lilla påringning. Arbetsveckan ska bli kort för hans del, bara några avslutande ärenden, saker att ställa i ordning, innan Tord Smetana får ta en välbehövlig paus i vardagen. Efter trettio år i måleribranschen vet man nog med sig när det har blivit dags för lite ledighet. Just den här dagen är det en resa till Borgafjäll som står i startblocken.
Smetana Design, Måleri & Kakel är en förhållandevis liten verksamhet. Tord är ägare och tredje generationens målare som ensam basar över tio anställda. Företaget har funnits i Umeå sedan 1989. Men mycket har hänt sedan dess. Staden har växt, branschen har förändrats och verksamheten likaså.
– Jag startade verksamheten med min bror, berättar Tord. I början var det bara jag och han. Inga anställda. Och det var också så det var under de första tio åren. Fram till 1999, då min bror flyttade, och jag löste ut honom ur företaget, för att fortsätta verksamheten på egen hand. Det var först när jag bröt handleden under en resa i Italien, något som höll mig borta i ett halvår, som jag blev tvungen att ta in anställda. Det var väl egentligen då, på 2000-talet, som resan började till det företaget är i dag.
– Vi vänder oss till både privatpersoner och företag, förklarar han, men vi har nog alltid varit starkare på privatsidan. Och jag skulle säga att sjuttio procent av våra kunder är privatpersoner. Vi är ett måleriföretag i grunden, men vi står på andra ben också. Vi tillhandahåller även renoveringar, där vi då agerar som projektledare.
Du har ju gått från att vara arbetare till att vara mer av en arbetsledare. Vad skulle du säga kännetecknar en god företagare?
– Jag tycker att lyhördhet och ödmjukhet är viktiga egenskaper. Att ha ett driv kan också vara viktigt, men det behöver inte vara det viktigaste. Däremot tror jag att man måste gilla människor och utmaningar för att verkligen kunna utvecklas.
Verksamheten har ju också genomgått en rad förändringar genom åren, något som måste ha påverkat dig som företagare, men också påverkat din drivkraft. Så vad driver dig i dag?
– Det som driver en är väl att man inte kan någonting annat, skämtar Tord, innan han fortsätter:
– Den stora drivkraften är annars att hjälpa människor, och känna sig betydelsefull. Men samtidigt gillar jag själva skapandeprocessen. Att rent visuellt kunna förmedla en känsla till andra människor. Det är faktiskt en ganska speciell upplevelse.
Förra året var du nominerad till Årets företagare vid Umeågalan, vad betyder ett sådant uppmärksammande?
– Det var fantastiskt. Först att få vara med hela vägen, när de kokar ner femtio kandidater till fem. Och sedan att få vara bland de tre som slutligen blir nominerade, att få stå där på galan. Personligen var det otroligt betydelsefullt. Jag blev faktiskt alldeles tårögd över att få det mottagandet. Det är inte många hantverkare som får vara med och bli nominerade, vilket är speciellt i sig, menar Tord.
– Hantverksbranschen har länge varit lite av en slaskbransch, utvecklar han. Men vi har gjort vad vi har kunnat för att göra den mer attraktiv och på så sätt höja statusen. Istället för att vara klädda i vitt, som är traditionellt för målare, har vi exempelvis klätt oss i svart. Det ska vara snyggt och prydligt, det är lite så vi har tänkt genom åren. Och jag tycker faktiskt att vi har varit duktiga på att hålla uppe nivån.
Samtidigt har branschen fortsatt att utvecklas, och staden ser ju helt annorlunda ut om man jämför med hur den såg ut för trettio år sedan. Hur ser du på konkurrensen i dag, har Umeå de rätta förutsättningarna för att vara en gynnsam marknad?
– Byggbranschen är bra nu. Och det är roligt att branschen går framåt. De förändringar som kommit genom åren har påverkat både produkter och processer runtikring, vilket har tillfört mycket till själva yrket. Även om kanske arbetet i sig inte har förändrats speciellt mycket, så har branschen gjort det.
– Konkurrenssituationen är konstant, skulle jag säga. Det är enormt många små måleriföretag i Umeå, det har nog aldrig varit så många som det är nu. Men jag har aldrig sett det som ett problem. Och om jag ska vara ärlig brukar jag faktiskt inte tänka så mycket på konkurrensen. Vi har varit förskonade från utländska företag som dumpar priserna. Så jag skulle säga att det är en sund och bra konkurrens i staden.
– Vi är inte billigast, men vi har alltid hittat kunder som är villiga att betala för bra kvalitet. Utmaningen är kanske att det börjat säljas mer färdigproducerat, vilket tar jobbtimmar av oss. Dessutom finns det många stenmaterial, som också är populära och som påverkar måleribranschen. Men som tur är har det alltid varit trendigt med målade ytor och fina miljöer, vilket många fortfarande uppskattar. Så vi kommer nog alltid att ha jobb. Och man jagar alltid jobbtimmar i den här branschen.
Annars pratas det mycket om klimatet och miljöpåverkan nuförtiden. Är det något som ni har märkt av i måleribranschen?
– Vi har många stora leverantörer som har miljökrav på sig, och de är också duktiga på att möta de kraven, vilket till viss del har fått med oss som arbetar i branschen. Men jag måste ändå säga att jag tidigare har varit dålig på att tänka i de här banorna. Det var först när jag var nominerad under Umeågalan, och fick en fråga om hållbarhet, som jag började tänka. Och det är ju självklart att vi också ska vara hållbara. Det är i alla fall vår tanke nu. Och det vi kommer att börja med, först och främst, är att ta in elbilar. Sedan får vi se hur vi går vidare efter det.
Hur ser du på framtiden i övrigt, finns det några tydliga trender eller tendenser? Vilka förändringar tror du att man kan vänta sig framöver?
– På sikt kommer det antagligen bli mer automatiserat, med robotar som målar, som det redan är inom industrin idag. Men det fina hantverket, det kommer nog att finnas kvar. I alla fall under den närmaste tiden. Så för min del innebär det jobb till pensionen i alla fall, säger Tord Smetana, innan han avslutar vår pratstund med ett skratt.

JIMMY WIDERLUND

Läs mer