torsdag 21 januari
Säg den skoteråkning som är utan skuld
Illustration: Maria Wall

Säg den skoteråkning som är utan skuld

18 mars, 2020

Krönika. Minns ni avsnittet när det började gå upp för Emil i Lönneberga att det alltid är någonting som sätter käppar i hjulet för oss människor?

Emils exempel handlade om läsk, men kan fungera som en metafor för livet självt:
”När jag inte har pengar, då kan jag inte dricka sockerdricka, och när jag har pengar, då FÅR jag inte dricka sockerdricka. När i hundan ska jag då dricka sockerdricka?”
Alldeles enkelt och självklart blir det sällan för moderna människor som förväntas ta en lång rad hänsyn, och bolla både egna och andras förväntningar i processen.
Om någonting inte är för dyrt eller för avlägset, så är det vanligtvis opassande, ohederligt, ovärdigt, onyttigt och ohälsosamt. Någonting som börjar på O kommer förr eller senare att dyka upp och förstöra stämningen eller chansen.
Sockerdrickan kommer upp när Benny frågar om fjäll och skoteråkning – en ickefråga för inte alls så länge sedan, men inte så längre.
2020 är det inte okomplicerat att njuta av skoteråkning i fjällen, eftersom maskinerna förorenar med sina fossila bränslen och dessutom skär sönder den eftertraktade tystnaden i fjälldalarna, nu när så kallad buskörning blivit norm.
Ytterligare ett exempel på att ingen njutning är utan skuld.
Liksom andra typer av njutningsmedel har de en baksida: alkohol, resor, tobak, godis, shopping, chips, Netflix, kaffe, sushi, sex, socker eller sovmornar. Vill du skämma bort dig själv, så kommer du att nås av nån form av räkning efteråt, det kan handla om bukfett eller kärlsjukdomar, om ekonomiska fakturor eller moraliska.
Slutsatsen blir att om man verkligen vill njuta av det överflöd som ackumulerats i i-länderna så underlättar det om man är antingen aningslös eller empatilös. Och inte ens det är säkert att det hjälper.
Sanningen riskerar att komma i kapp oss förr eller senare – vetskapen om att vi satsade på fel häst hela tiden i jakten på lycka.
Vi får ledtrådar under resans gång. När uppfyllda mål inte visar sig vara riktigt det vi trott. När efterlängtade upplevelser är så separerade från fantasierna att vi börjar ifrågasätta om det verkligen var dem vi strävade efter hela tiden.
Orättvist nog för oss människor så kan alltså även framgång göra oss besvikna. Både att lyckas uppnå ett mål, liksom det vanligare att INTE göra det, kan mycket väl vara nedslående. Det föreslår att det kanske vore lika bra att skita i allting, hoppa av ekorrhjulet och börja ... meditera?
Och, det visar sig att det är fler som tänkt i de banorna. Så många faktiskt att det blivit en religion.
Den heter buddhism.
Här har man skissat fram ett tillstånd, en målbild, som inte drivs av kapitalvaror och cash, utan av harmoni. När många av oss försöker bli nöjdare genom att tjäna mer, bo bättre och resa lyxigare gör buddhismen tvärtom.
Nirvana är deras mål och det stadiet uppnås genom att släcka alla begär, och på så sätt bli kvitt lockelser i livet. Det här angreppssättet löser ju skuld-problematiken utan tvekan, liksom synvillan att gräset skulle vara grönare på andra sidan.
För att återkoppla till Emil i Lönneberga; hade ju han fnyst åt sockerdrickan om hans livsåskådning varit lite mer buddhistisk och lite mindre sockerberoende.
Buddhismen minimerar lidande och ångest, men det gör det till priset av livets höjdpunkter, och därmed har även buddhisten arslet bak, som ni märker, hur de än vänder sig.
Så, om vi skulle ta det vi lärt oss idag och översätta det till skoteråkning i Västerbottensfjällen tror jag att resultatet blir en återgång till det mer asketiska skoterlivet före millennieskiftet – till när familjerna samsades och puttrade på en Grand touring till närmsta sjö och grillade korv och drack varm choklad. Till det mer anspråkslösa livet innan det blev normalt att alla kör runt-runt som galningar, på varsin skoter, och önskar att de kunde landa en backflip på en ripa där under snötäcket.
Kan man hoppas på det till påsk?
Hemavan – MER TYSTNAD. I alla fall längs Ängesdals-spåret?

Benny: Det är mycket att hålla reda på nu 2020. Kan du göra en prioriteringslista för våra läsare som gäller för den absoluta närtiden? Vilka är de tio viktigaste grejerna att engagera oss i?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer