söndag 31 maj
Big Papa: Efterlängtade premiärer

Big Papa: Efterlängtade premiärer

18 mars, 2020

Artikel. Sällan man får skriva reportage om två nyheter samtidigt och då om två bilar som man kanske inte direkt förknippar med varandra.

Förra veckan hade jag möjlighet att hos Lindholms Bil på Ersboda få delta under lanseringen av den helt elektriska Mini Cooper SE samt BMW X3 30e. Två bilar som många väntat på. För min del som älskar de gamla hundkojorna och de nya Mini-modellerna så har min stora nyfikenhet rört Minis elversion. Att man sedan också får njuta av festligheter med snittar och mingel en onsdagkväll i trevlig motormiljö är bara en stor bonus.
Förutom kläm och känn på nyheterna var Björklövens sportchef Per Kenttä på plats och pratade om framgång och värdegrund – ”make Löven great again”. BMW Sveriges produktchef Calle Lindwall berättade om framtidens bilar vilket var väldigt trevligt att lyssna på.
Förutom detta så var Nordic Wellness, John Q’s Barbershop, DJ Johanna Wiklander, Backpackinglight, Bryggverket och Hjortrongranat på plats vilket absolut höjde eventet ytterligare. Tack Lindholms Bil för en trevlig kväll!

Om vi börjar med den nya Mini Cooper SE som är Minis första elbil så känns den ju direkt igen på designen. Man kan säga att den ser ut som en Mini ska se ut helt enkelt. Inget direkt som sticker ut så länge man inte kikar under motorhuven eller har ett mycket tränat öga. Har du det så kan man ana ett brittiskt eluttag i fälgmönstret, och är man riktigt skarpsynt ser man att den nya elbilen är något större, 24 millimeter längre och 18 millimeter högre, jämfört med de ”vanliga” modellerna. Man har tvingats göra elbilen lite högre med anledning av att golvet gjorts tjockare så att inte batterierna ska hamna för nära vägen. Inredningen och designen är som på övriga modeller. Man känner igen sig direkt. Priset på denna lilla stora bil kommer ligga på från 359 000 kr, maxlängden på en laddning ska ligga på dryga 23 mil, och kraften som ofta är intressant hamnar på 184 hästkrafter och tar dig från 0-100 km/tim på 7,5 sekunder. Toppfarten är cirka 150 km/tim. Man kan snabbladda den till 80 procent på bara 35 minuter. En bil med power kan man lugnt påstå. Vill du som jag boka en provkörning eller veta mera om Mini så tar Sara Vennerberg, säljare för Mini, gärna emot dig.

Den andra kärran som lanserades var BMW X3 30e, en elhybrid där du med ren el kan ta dig cirka 4,6 mil. Förutom elkraften finns en turbomatad 2-liters fyra under huven som tillsammans med elmotorn ger en systemeffekt 292 hk. Bra acceleration 0-100 km/tim på bara 6,1 sek och med en toppfart på 210 km/tim. Till detta kraftpaket har man kopplat en åttaväxlad låda som levererar kraften till alla fyra hjul. Nya X3 30e har faktiskt lika stort lastutrymme på 450 liter (1500 liter med baksätet nedfällt) som förbränningsversionerna då man placerat litiumjonbatteriet på 12 kWh under baksätet. Utgångspris ligger på strax under 600 000 kr. Att bilen var populär och efterlängtad märktes väl under kvällen.

Det var mycket folk som klämde och kände och provkörde Mini denna kväll. En av besökarna var en ung motorprofil från Umeå, Anders Danielsson. Anders stora passion är äldre, rykande mopeder och klassiska bilar. ”Jag föredrar gammalt för det funkar och händer något så är det oftast lätt att laga. Elbilen tror jag inte blir ett framtidsfordon förrän den klarar 70 mil räckvidd. Men jag har aldrig testat en ren elbil, men denna kommer jag testa”, säger Anders som kanske ändrar sig efter en åktur.

Jonas Pekkari smakar läsken Hjotrongranat, det flytande norrländska guldet, och beundrar samtidigt lastutrymmet på Mini tillsammans med Berit Djärv och Laine Konradsson.

Under eventet kunde vi också passa på att snygga till oss lite med en riktig barberares vassa sax. Anton Örnfjäll som driver salong här i Umeå tog hand om Per Gunnar Eriksson, också från Umeå.

Vill du veta mera om BMW:s nya elhybrid eller provköra den kan du kontakta Andreas Sävenskog, säljare för BMW.

Mikael ”Big Papa” Bergström
www.bigpapa.se

Läs mer