onsdag 1 april
Katten vad det svänger!
Illustration: Maria Wall

Katten vad det svänger!

11 mars, 2020

Krönika. Förutom att ha ett jobb eller en dräglig pension, tak över huvudet, mat och en säng att sova i är det många som har hund eller katt. Jag såg i en undersökning från 2017 att det fanns 881 000 hundar och 1 441 000 katter i Sverige. Det finns alltså ett stort behov av sällskap.

Hur är det hos dig? Har du en hund som du går ut och rastar morgon och kväll, eller en katt som hoppar upp i ditt knä och kurrar och vill bli klappad? Är du hund- eller kattmänniska?

Du blir en gäst i kattens revir
Skillnaden mellan hund eller katt är att hunden anpassar sig efter dig och vad du lärt den, men med katten är det tvärtom. En lydig hund har lärt sig att ligga vid husses eller mattes fötter och blicka upp mot dig och mena; kolla vad jag är trofast. En katt sätter sig på rumsbordet och skymmer sikten när du ligger i soffan och vill se på tv. Den vet exakt var den ska lägga sig på golvet för att vara mest i vägen när du ska gå på toan. Den vill käka upp dina tulpaner och dricka vattnet ur vasen, den tackar dig för maten med att spy upp hårbollar på den fina mattan. Har du ett vitrinskåp eller en bokhylla med prydnadssaker hoppar den upp och petar ner alltsammans för att få sin egen utkiksplats. Där vill den ligga som geparden på en sten som blickar ut över Namibias savann. Här är mitt revir!

Hund eller katt?
Jag ställde en fråga på Facebook för att höra vad mina vänner föredrar: hund eller katt. Bonden Arne Lindström i Röbäck skriver: ”Katt, självklart! Jag minns min mors visdomsord: Karlarna som jer snäll ve katten, dem jer å snäll ve fruntimra.” Årets västerbottning Johan Hellström skickar en bild på sin stora bruna kungspudel som rastar honom i motionsspåren. Tunnbrödsbakerskan Anki Berg skriver: ”Katt! Det går inte att överskatta detta magiska djur.” Rockstjärnan Kee Marcello skickar ett foto han tog när han var på turné i Indien för några år sedan på en skylt utanför en restaurang: DOG CURRY – cooked in red chili and naga ginger. Yummy!
Resultatet av enkäten visar att 35 personer föredrar katt medan 37 föredrar att ha hund och tio personer gillar både katt och hund.

Littfest för kattälskare?
Det är Littfest i Umeå och mina katter Nisse och Frasse som jag kallar Nyhetsbyrån Tass har hjälpt mig googla fram författare som gillar katter: Vilhelm Ekelund, Nils Ferlin, Fritiof Nilsson Piraten, Olle Hedberg, Karl Vennberg, Werner Aspenström, Elin Wägner, Erik Beckman, Lennart Sjögren, Jan Myrdal, Stig Larsson, Henning Mankell, Åsa Moberg, Jonas Gardell, Maja Lundgren, Ernest Hemingway, Joyce Carol Oates, Margaret Atwood, Stephen King och Doris Lessing.
Säkerligen finns det lika många författare som gillar hundar. Men det ger jag fullständigt katten i. Åtminstone i den här krönikan!

Ja du Nicklas. Jag vet ju att du är en fjällmänniska så ge mig en krönika om snöskoter och skoteråkning! Det tror jag skulle uppskattas här i Västerbotten.

BENNY KARLSSON

Läs mer