onsdag 1 april
Batmans bästa bilar
Foto: DC Films / Warner Bros. Pictures

Batmans bästa bilar

11 mars, 2020

Artikel. Nästa år kommer det en ny Batman-film, med ny huvudrollsinnehavare, ny regissör, och ny Batmobile. Då de tidigare läderlappsbilarna är några av de mest ikoniska man kan hitta på vita duken, och de första bilderna på brottsbekämparens senaste vrålåk precis har offentliggjorts, tänkte vi att det kunde vara läge att blicka tillbaka på några av hans klassiska bilar. Vilken är din favorit?

Batmobile – The Batman (2021)

I nästa Batman-film, som har premiär sommaren 2021, är det Robert Pattinson (känd från bland annat Twilight-filmerna och The Lighthouse) som spelar Batman. Regissör är Matt Reeves. Inte mycket är känt om filmens handling, men tydligt är att Batmobilen denna gång skiljer sig en hel del från de mer militäriska och högteknologiska fordon som Batman kört i filmerna de senaste två decennierna. Här är det snarare klassiska amerikanska muskelbilar som utgör inspirationen – lite mer jordnära, på ett rått sätt.

Batmobile – Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Läderlappen mötte Stålmannen i Batman v Superman: Dawn of Justice i regi av Zack Snyder. Filmen, med Ben Affleck i rollen som Batman, blev inte någon kritikersuccé. Denna Batmobile syntes även i filmen Suicide Squad från 2017, och påminner i design om The Tumbler men har inspirerats även av tidigare Batmobiler.

The Tumbler – The Dark Knight-trilogin (2005-2012)

The Dark Knight-trilogin, i regi av Christopher Nolan, inleddes med Batman Begins (2005). Uppföljarna, The Dark Knight och The Dark Knight Rises kom 2008 respektive 2012. Denna gång frångick man de tidigare mer eleganta linjerna för något mer hårdfört och användbart för en modern brottsbekämpande superhjälte. Bilen fick också ett helt annat namn, The Tumbler (”Tumlaren”).

Batmobile – Batman (1989) & Batman Returns (1992)

1989 års film var i jämförelse med 60-talsserien en mörkare historia. Regissör var Tim Burton och huvudrollen innehades av Michael Keaton. Bilen hade långa, låga former med inspiration av art deco. Bilen (och Michael Keaton) syntes även i Batman Returns (1992), men i de två nästa uppföljarna byttes både huvudrollsinnehavare och bil ut.

Batmobile – Läderlappen (1966-1968)

Även om Batman körde bil även i de tidiga tecknade serierna och i följetongsfilmerna från 1940-talet är det denna Batmobile från 1960-tals-tv-serien som många räknar som den första riktiga Batmobilen. Bilen baserades på en Lincoln Futura och rattades av Batman/Läderlappen i Adam Wests skepnad.

PETER ÖBERG

Läs mer