onsdag 1 april
Spel: Overpass

Spel: Overpass

4 mars, 2020

Artikel. Från Umeå och spelstudion Zordix kommer Overpass, en terrängkörningssimulator med höga ambitioner.

Normalt i racingspel ska man köra så fort det bara går, men så är inte fallet i Overpass. Denna racing- och terrängkörningshybrid utmanar spelaren med branta backar, klippkanter, lera och diverse hinder, och det gäller att ha full kontroll över sitt fordon och att planera sin körning om man inte vill tippa eller fastna och förlora tid. Målet må vara att ta sig i mål snabbast möjligt, men stress kommer att straffa sig.
Det inledande intrycket när man drar i gång spelet är positivt. Grafiken är snygg och spelet ser påkostat ut. Dock känns det, åtminstone i början, som att fordonen greppar väldigt dåligt, och att ta sig upp för en liten backe – till skillnad mot med en fyrhjuling i verkligheten – kan vålla stora bekymmer. Detta är dock till viss del en vanesak, och det går bättre när man lärt sig hur fordonen och fysiken fungerar i spelet.
Spelet innehåller ett omfattande karriärläge med en mängd banor och ett hyfsat antal fordon – fyrhjulingar och offroadfordon från tillverkare som Yamaha och Polaris – som man får tillgång till allt eftersom. Det finns också möjlighet att spela på delad skärm. Overpass blandning av racingspel med fyrhjulingar och terrängkörningssimulator à la Mudrunner är originell och det märks att ambitionsnivån varit hög. Och ambition måste spelaren också ha. Det är ett utmanande spel som kräver en hel del av spelaren.

PETER ÖBERG

Läs mer