onsdag 1 april
Oro – slöseri med fantasi?
Illustration: Maria Wall

Oro – slöseri med fantasi?

4 mars, 2020

Krönika. 2020:s undergångssnackis hittills är coronaviruset. Hur mycket av det som är symptom på det virus som heter tidningsdöd eller ett reellt hot, ja, det får väl tiden hjälpa till att utvisa, för idag finns det inte en chans för oss vanliga, dödliga att veta om hotet är under- eller överdrivet.

Istället blir responsen ytterligare en markör för vilka vi är. De som tar nyheten på stort allvar är hysteriska och de som viftar bort larmrapporterna är faktaresistenta cyniker. Jag väljer att inte må alltför dåligt, ännu, över coronaviruset.
Att oroa sig är, som någon sa, slöseri med fantasi.
Typ 70 000 har smittats och ett par tusen personer av dem har dött, vilket är tråkigt så klart, men samtidigt en inte helt onaturlig del av livet på jorden.
Men, vilka är då virusets chanser att få ihjäl en seg västerbottning, i inlandet dessutom? Inte så stora, hur vi än ser på saken. För att komma åt Västerbottens inland måste viruset kombinera två egenskaper – dels måste det vara smittsamt, och dels måste det vara dödligt, men inte FÖR dödligt. Anledningen till varför ebola inte kommer att ta kål på mänskligheten beror ironiskt nog på dess dödlighet. Viruset dör med sin värd innan det hinner föra smittan vidare till tillräckligt många.
För närvarande har coronaviruset en mycket låg dödlighet utanför riskgrupperna, om jag förstått saken rätt – inte mycket dödligare än andra allvarliga virus som svininfluensan, vilket gör att det kommer att spridas, men inte döda alltför många av oss. Risken att krocka med en älg är fortfarande större.
Och ur en historisk kontext är coronaviruset ännu en bagatell. Se bara här: listan ni inte visste att ni ville läsa när ni vaknade i morse: Topp 10 världens värsta epidemier:

10. Polio
Antal döda: Okänt.
Sprids med avföring och kan via blodbanorna nå nervcellerna i centrala nervsystemet.
Polio drabbar, ovisst av vilken anledning, oftast barn.
9. Gula febern
Antal döda: 30 000 om året.
Gula febern sprids som malaria, via myggor, och tar i värsta fall livet av sina offer via en leversvikt som samtidigt färgar huden gul.

8. HIV
Antal döda: 35 miljoner.
År 1981 registrerade amerikanska läkare det första fallet av AIDS, och därefter har HIV-viruset brutit ner immunförsvaret hos miljoner människor, som sedan dött av följdsjukdomar som till exempel lunginflammation.

7. Tyfus
Antal döda: cirka 150 000 per år.
Tyfus eller fängelsefeber smittar ofta försvagade personer i trånga och ohygieniska miljöer. Det sprids via blodomloppet och medför njursvikt, våldsam feber, delirium (!) och ibland döden.
Smittbärare: Löss.

6. Tuberkulos
Antal döda: 1,5 miljoner per år.
Lungsjukdomen TBC är den mest utbredda dödliga infektionssjukdomen i världen, med en bakterie som forskare antar spred sig från idisslare till människor, när vi försåg oss med husdjur.

5. Malaria
Antal döda: Drygt 400 000 per år.
Varje år smittas 200-300 miljoner människor av malaria. Trots sjukdomens utbredning har läkarna inte kunnat utveckla något vaccin, och den förebyggs därför med daglig medicin och myggnät.

4. Kolera
Antal döda: Upp emot 140 000 per år.
”Den dödliga diarrén” smittar via dricksvatten, och de som dör gör det av den kraftiga uttorkningen, speciellt i områden med dålig tillgång till rent vatten.

3. Spanska sjukan
Antal döda: 50-100 miljoner.
Dödlighet: tio procent av offren.
I efterdyningarna av första världskriget härjade historiens första världsomspännande epidemi, under vilken var tjugonde av jordens invånare dog. Orsak: Immunförsvaret löper amok.

2. Digerdöden
Antal döda: 200 miljoner.
”Massiva inre blödningar, bölder stora som äpplen och kallbrand” dödade bland annat en tredjedel av Europas befolkning. Aktiv från 1300-talet fram till 1700-talet.
Smittbärare: loppor.

1. Smittkoppor
Antal döda: 300-500 miljoner.
Under minst 500 år härjade sjukdomen på alla kontinenter.
Dödlighet: 35 procent av offren dog.
Kännetecken: Vätskande blåsor som även angriper inre organ.

Nästa perspektiv vi kan använda för att begripa coronaviruset är andra livsfarliga saker. Till exempel dör 1,5 miljoner människor i trafiken varje år, worldwide, och dubbelt så många – tre miljoner – dör av alkohol, på ett eller annat sätt. Så om vi vill maximera överlevnadschanserna 2020 är det mer effektivt att sluta dricka, och sluta åka bil, än att undvika kineser och folk som kanske varit i Italien.

Benny: dödsorsaker kanske är ett lite deppigt ämne, så låt oss vända på det: Vad lever vi för – i stort och i smått?

 

NICKLAS BERGLUND

Läs mer