onsdag 1 april
Om paltschwimmen och andra sanningar
Illustration: Maria Wall

Om paltschwimmen och andra sanningar

26 februari, 2020

Krönika. Nicklas Berglund och jag och bollat ämnen åt varandra varje vecka i snart 14 år, men att skriva om ”saker vi inte vet att vi inte vet” närmar sig det filosofiska grubbel som jag ibland lyssnar till i Filosofiska rummet i radions P1.

Nu sa visserligen filosofen Ludwig Wittgenstein: ”Om det man inte vet, håller man tyst”, men skulle man lyda hans råd skulle inga krönikor bli skrivna, så det är lika bra jag sätter igång?

Donald Trump kommer inte till himlen
Washington Post har räknat ut att Donald Trump under sin relativt korta tid som president har ljugit eller kommit med falska utsagor cirka 12 000 gånger. Det började redan vid hans installation och har fortsatt sedan dess med Twitter och att ljuga mer än Ljugarjöns i Söderhavet. Hela hans väljarkår tycks ha accepterat sin lögnaktige president, men kommer han någonsin till himlen? Nej! Redan i tredje klass lärde jag mig av vår kristendomsfröken att man inte kommer till himlen om man ljuger, så vi vet att Donald snarare hamnar hos den andre potentaten. Kanske det är en tröst i eländet?

Pitebon finner sitt nirvana
Lika säkert som att Titanic sjönk vet vi att du däckar av fyra pitepaltar med fläsk, smör och lingonsylt då du drabbas av ”paltschwimmen”. Då bör du ha en kökssoffa i närheten där du kan ta igen dig nalta. Denna effekt bygger på vetenskaplig evidens eftersom du uppnår samma resultat hur många gånger du än upprepar försöket. Paltschwimmen kan för pitebon liknas vid ett lyckorus och nirvana. Det är obestridliga fakta.

Bingolotto och kvantfysiken
Under kategorin ”saker vi vet att vi inte vet” är om vi kan vinna på bingolotten. Ingen kan vinna över slumpen och det enda du vet är att du stöder den lokala idrottsföreningen och kan ha en trevlig stund framför teven. Bingolottofantastens mantra är dock: ”Köper du inga lotter har du ju absolut ingen chans till vinst”. Filosofer som spelar Bingolotto kan även dra till med Heisenbergs osäkerhetsprincip eller Stephen Hawkings kvantfysik för att göra spelet ännu mer spännande. ”Tänk om en avatarkopia av mig också spelar Bingolotto och vi båda ringer in när vi hamnat på Färgfemman? Är det ’först på tråden’ som gäller?” Ja hur outgrundlig är inte den funderingen?

Morden i Mid-somnar
Barn älskar sagor som de känner igen. Gång på gång vill de höra samma saga där de vet hur allting slutar. Tjejer som var unga på 80-talet ser om filmen Dirty Dancing 20 gånger för att uppleva befrielsen att bli vuxen ännu en gång. Vi är vanemänniskor som vill leva i en trygg tillvaro efter tusentals år med folkvandringar, evolution, och inblandning med gener från neanderthalare.
Från våra tevesoffor vill vi dock uppleva spänning emellanåt: ”Vem är mördaren?” Vi ser på Morden i Midsomer, Mrs Marple och Hercule Poirot. Samma program i repris minst tre gånger för att få svaret på frågan. Sanningen är att de flesta nickar till och tar en tupplur efter en halvtimme och inte vet hur det slutar. Där har du svaret även på att tv visar så många repriser. Var det nåt mer du ville veta?

Ja du Nicklas. Risken att få coronavirus här i Västerbotten torde vara mikroskopisk men ändå är folk skraja. Frågan är: borde det inte gynna evenemang i Vilhelmina, Sorsele, Dorotea? Go no corona places!

BENNY KARLSSON

Läs mer