onsdag 1 april
Det våras för elbilen

Det våras för elbilen

26 februari, 2020

Artikel. El- och hybridbilarna blir allt vanligare på våra vägar. Under 2019 ökade antalet laddbara bilar i Sverige med nästan 50 procent, och i februari ägde Bilmässan eCar Expo med fokus på just elfordon rum i Stockholm.

Enligt statistik från Trafikanalys fanns det 96 952 laddbara personbilar i trafik i Sverige vid årsskiftet 2019-2020 – en ökning med 47 procent jämfört med året innan. Även om de laddbara bilarna utgör endast cirka två procent av den totala fordonsflottan är trenden tydlig. Idag har de flesta biltillverkare el- och hybridmodeller i sina sortiment, och utbudet växer hela tiden. Elbilar och hybrider är inte längre nischprodukter utan finns i alla segment, från småbilar till exklusiva suvar, och även som transportfordon.
Därav mässor som eCar Expo. På Friends Arena i Stockholm i februari kunde besökare spana in det senaste, allt från personbilar, lyxbilar och transportbilar till teknik för hemmet, från 77 aktörer i branschen. Det fanns även möjlighet att provköra 24 olika el- och hybridmodeller.
Ett argument mot elbilar har varit att de är dyrare än motsvarande bensin- och dieselbilar. Men i och med att elbilarna blir vanligare, tekniken billigare och fler biltillverkare ger sig in i leken blir också de billigare alternativen fler, menar aktörer inom branschen.
I februari lanserade också organisationen Gröna Bilister kampanjen Fixa elbil med bland annat en kampanjhemsida där man kan hitta information om elbilar.

PETER ÖBERG

Läs mer