torsdag 13 augusti
Tolv skäl att digga Sverige!
Illustration: Maria Wall

Tolv skäl att digga Sverige!

12 februari, 2020

Krönika. Här går vi pang på! Ett dussin skäl att digga landet vi bor i.

1. Vård i världsklass!
Det har alltid varit snabbfilen in för vård vare sig jag har behandlats för magsår, hjärtsvikt eller dubbelsidig lunginflammation. Vad är det för fel på mig som slapp köer och fick det sjukt bra?

2. Drick ur kran!
I Australien är det torka, i Sydafrika med. Vi ska inte tala om Gobiöknen eller Gotland men här i Umeå rinner vattnet som fjällbäcken ur kranen. Lätt filtrerad genom ett antal rullstensåsar.

3. Inga krig!
Var det 1809 senast som ryssen kom? Jag har svårt att se att Sverige skulle råka i krig så länge vi håller oss neutrala. Och har en försvarsminister som kan söva alla med sitt släpiga dalmål.

4. Fria val!
I Sverige kan du rösta på minst åtta partier. Sen gör de precis tvärtom och blir häcklade av Mats Knutson och Markus Oscarsson i tv. Rätt åt dem!

5. Allemansrätten!
Det är fritt fram att plocka bär av alla sorter i skogen. Och kantareller! Men slå då på platsinformation på era mobiltelefoner när ni hittar dem. Att inte dela med sig är osvenskt.

6. Fotboll!
Båda landslagen har gått vidare så nu får vi ta på oss våra gula tröjor och gå ut på gator och torg. Heja Sverige friskt humör, det är det som susen gör, Sverige, Sverige, Sverige!

7. Fri utbildning!
Grundskolan, gymnasiet, högskolan. Vem som helst kan fritt plugga till sig bra betyg och få en framtid. Eller åtminstone en allmänbildning så du klarar frågorna i På spåret.

8. Bönderna!
Detta strävsamma släkte fortsätter att så och skörda, föda upp boskap, mjölka och slakta. Stenhårda regler och ingen antibiotika i fläsket. Vem kan klaga? Jo bönderna! På Danmark!

9. Pizza med allt!
Fiffiga invandrare vet att det bästa sättet att få jobb är att starta eget. Ni som vill kasta ut dem kan ju tänka på att då försvinner de flesta av Sveriges restauranger. Är det så ni vill ha det?

10. Sommarstuga!
Var ska vi vara på midsommarafton om inte i vår svenska sommarstuga! Att få hamra till en altan med tryckimpregnerat är en rättighet för alla svenskar. Pang! Pang! Pang! Pappa är lycklig då.

11. Skyddsnätet
Det finns ett socialförsäkringssystem i Sverige som trots allt fungerar. Mat, värme, tak över huvudet går att ordna i de allra flesta fall. Åtminstone för dig som är svensk medborgare.

12. Yttrandefriheten
För en tid sedan skrev jag en krönika om hoppjerkor, mina ungdomsår i Övik och Stefan Löfven. Jag la ut den på en Facebooksida för öviksbor för att roa dessa, men tog det tio minuter så fick jag svar på tal av statsministerns hustru, Ulla Löfven. Hon tyckte jag hade varit orättvis med maken Stefan. Ja ingen ska nu kröka ett hårstrå på Caesars hustru, men nu hade jag tydligen luggat statsministerns fru. Jag svarade henne vänligt och tänkte att det ändå var tur att Löfven inte var Putin, för då hade jag väl hamnat som underhuggare på ett mudderverk i Murmansk?

Ja du Nicklas. Att få skriva om glädjeämnen kan aldrig vara fel. Hur nöjd och belåten får man egentligen bli? Skriv om glädjerus i din nästa krönika. Be happy!

BENNY KARLSSON

Läs mer