torsdag 13 augusti
Intresset stort för bostäder i fjällen

Intresset stort för bostäder i fjällen

12 februari, 2020

Artikel. Ser du fram emot en semester i fjällen, eller drömmer du kanske till och med om en egen stuga? Bil & Bostad guidar till fjällvärlden.

För många umebor är Hemavan och Tärnaby något av ett andra hem på vintern. Inte att undra på, här finns både fina backar och det man kan önska i form av boenden och nöjen.
Området utvecklas ständigt. Fjällforsliften är en helt ny lift i Hemavan, och intill gondolliften byggs det nya området Gondolbyn med totalt kring 1200 nya bäddar, vilket Bil & Bostad tidigare skrivit om.
– Tomterna i Gondolbyn är onekligen attraktiva med sitt unika läge med närhet till gondolen, skidbackarna och Hemavans fantastiska fjällvärld utanför sovrumsfönstret, menar Magnus Forsberg, Mäklarringen i Umeå.
Men det händer saker inte bara i Hemavan. I närbelägna Tärnaby finns nyrenoverade Tärnaby Sporthotell, Kittelfjäll har en ny värmestuga och barnlift, och Borgafjäll (som vid skrivande stund kan skryta med mest snö i Sverige) satsar på catski-offpiståkning.

”Stark utveckling”
Siffror från Mäklarstatistik, Fastighetsbyrån och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling visar hur priserna på fritidshus förändrats de senaste fem åren på de svenska skidorterna, och här utmärker sig både Hemavan och Tärnaby. I Tärnaby har snittpriset för fritidshus ökat med 118 procent, och i Hemavan har priserna gått upp med 65 procent.
– När vi tittar närmare på de populära skidorterna så ser vi en exceptionellt stark utveckling. På ett flertal skidorter har priserna mer än dubblats på fem år. Ökat intresse för friluftsliv och sportaktiviteter, både vinter- och sommartid, i kombination med att skidorterna satsar på utveckling och nybyggnation leder till stigande priser, säger Johan Engström, vd Fastighetsbyrån.
Han får medhåll av sin kollega på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– Greta Thunberg-effekten, utsläpp från flygresor och den svaga kronan gör att många vill semestra i Sverige och därmed att efterfrågan på fjällstugor ökar. Detta är en trend som kommer att bli ännu mer tydlig framöver, enligt Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Är du på jakt efter stugtomt eller stuga sök på bostadssajter och mäklarnas hemsidor – och läs annonserna i Bil & Bostad! Mer matnyttig information, och inspiration, hittar man även på respektive kommuns och skidanläggnings hemsida. Kanske är det i år dags att prova dags att prova något nytt. En annan skidort än den vanliga, ett annat boende än det vanliga, eller kanske slå till på en egen stuga ...

PETER ÖBERG

Läs mer