torsdag 13 augusti
Bilar från A till Ö: Córdoba – med bra oljetryck?

Bilar från A till Ö: Córdoba – med bra oljetryck?

12 februari, 2020

Artikel. Var Córdoba en viktig stad, Jubas stad eller olivoljans stad? Det beror på vem man frågar. Ställt utom tvivel är dock att bilmodellen Córdoba i likhet med flera andra Seat-modeller fått namn som gör att man inte behöver tvivla om varifrån bilmärket kommer.

Nationella särdrag har blivit sällsynta i bilvärlden. Biltillverkare samarbetar med varandra och bygger bilar som ser likadana ut men som får olika namn på olika marknader. Stora bilbyggarkoncerner har fabriker i många olika länder – inte alls bara där bilmärket en gång grundades. Det är ofta svårt att se – både på namnet och på själva bilen – varifrån en bilmodell kommer.
Men Seat har kommit på något som gör att de flesta förknippar bilmärket och dess modeller med märkets ursprungsland även när bilarna byggs i Portugal, Tjeckien eller Slovakien och när Seat ägs av en tysk företagskoncern: Många av märkets modeller är uppkallade efter platser i Spanien.

Dans och nonsens
Det började redan på 1980-talet med Ronda, Ibiza, Málaga och Marbella. På senare år har ortnamnsnamnen börjat blandas ut med namn som hämtats från latinska ord, spanska danser, sydamerikanska folkslag samt vad som verkar vara rena nonsensord. Men Seat har ingalunda övergivit ortnamnen – så sent som för två år sedan kom Tarraco. Och om du inte känner igen det spanska ortnamnet Tarraco så beror det troligen på att du tycker att staden heter Tarragona. Tarraco är vad antikens romare kallade staden.
Bilmodellen fick förresten sitt namn som ett resultat av en tävling i vilken allmänheten bjöds in att komma med förslag på modellnamn med anknytning till spansk geografi. Namnet Tarragona hade dock inte kunnat komma i fråga eftersom Seat bestämde att namnförslagen fick ha högst tre stavelser. Tre stavelser verkar också ha varit den standard som tillämpats på tidigare modellnamn – bland Seats alla geografiska modellbeteckningar är det bara två som har haft två. Ingen har haft fyra.
Bilar från A till Ö har tidigare handlat om Alhambra och Altea. Nu ska det handla om Córdoba, som platsar bland Seats platsnamn inte bara på grund av sin trestavighet utan också för att staden är ett historiskt och kulturellt centrum. I staden finns flera exempel på gammal morisk arkitektur och hela Córdobas gamla stadskärna har utsetts till så kallat världsarv av UNESCO.
De första människorna kom till området för mycket länge sedan och man vet att det fanns bosättningar på platsen flera århundraden före Kristus. År 169 f. Kr. erövrade romarna staden från ibererna och kallade den sedan Corduba. På 500-talet förstördes staden av vandaler samt var under bysantinskt styre i några årtionden innan den övertogs av visigoter. På 700-talet erövrades staden av araber och blev huvudstad i morernas land al-Andalus. På 1200-talet intogs staden av Ferdinand III:s trupper och kristnades.

Satte Juba på kartan
När det gäller hur staden fick sitt namn har flera olika förklaringar framförts. Enligt bland andra Roger Galisteo, som skrivit boken Otra história de Córdoba, var det den kartagiske fältherren Hamilkar Barkas som på 200-talet f. Kr. gav bosättningen vid floden Guadalqivir dess namn. Han ska ha kallat platsen Kart-Juba, vilket senare ska ha förvandlats till Kartuba (transkriptionsvarianterna Qart-Juba respektive Qartuba förekommer i andra källor). Kart-Juba uppges betyda ”Jubas stad”. Det feniciska ordet för ”stad” utgör förresten också den första delen av namnet Karthago, som betyder ”nya staden”. Att kalla platsen Kart-Juba var enligt Galisteo ett sätt för Hamilkar Barkas att hedra den Karthago-trogne numidiske kungen Juba I som dödats under ett fältslag i närheten.
Två andra förslag på förklaringar framförs av John Everett-Heath i boken The Concise Dictionary of World Place-Names: dels att namnet skulle komma feniciskans karta-tuba, som uppges betyda ”bra eller viktig stad”, dels att det skulle komma från det feniciska ordet qorteb, som skulle betyda ”oljepress” (enligt Everett-Heath producerades olivolja i trakten och skickades till Rom).
Bilmodellen Córdoba, som byggdes på samma chassi som Seat-syskonet Ibiza, tillverkades från 1993 till 2010. Men det var inte första gången en bil uppkallades efter staden Córdoba. På bilsalongen i Barcelona 1969 presenterades en bil som kallades Cordobán. Det var företaget Autotecnica SA som hade utgått från en Seat 124 och byggt om den till en sportbil (och Seat 124 var i sin tur en bil som utgick från Fiat 124).

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer