torsdag 13 augusti
Håll bilen ren i vinter

Håll bilen ren i vinter

5 februari, 2020

Artikel. Vintern går hårt år våra bilar, inte minst när temperaturen fluktuerar och iskyla varvas med blötväder och slask.

Under vintern stänker slask, salt och vägsmuts upp och fastnar både under och på bilen. Ju längre man väntar med att tvätta bilen desto mer ingrodd blir smutsen och i längden tar lacken skada.
Samtidigt som man inte bör vänta med tvätten till våren kan minusgrader sätta käppar i hjulet för biltvättarplanerna. Men när det är några plusgrader kan man passa på att få bilen tvättad, antingen själv i en gör det själv-hall, i en automattvätt eller att man lämnar in den hos en firma som tvättar bilen åt dig. Vad man väljer är en smaksak, och en fråga om vad man är villig att investera i pengar eller arbete. De nya maskintvättarna med borstar fungerar för det mesta bra, men då det finns en risk att det kan finnas grus i borstarna föredrar somliga manuell tvätt. Oavsett vilken tvättmetod du väljer hålls bilen i bättre skick än en som sällan tvättas. Rekommendationen brukar vara att man tvättar åtminstone en gång i månaden.
Innan tvätten bör man rensa bort snö och från karossen så att rengöringsmedlen kommer åt överallt. Använd avfettningsmedel på karossen, och vid behov kallavfettning på bilens nedersidor. Kallavfettningsmedlet löser upp tjära, asfalt och salt. Det är också en bra idé att efter tvätt behandla gummilister för att förhindra isbildning och fastfrysta dörrar.

PETER ÖBERG

Läs mer