torsdag 13 augusti
Tips för att öka värdet på din bostad

Tips för att öka värdet på din bostad

29 januari, 2020

Artikel. En nyrenoverad och fräsch bostad gör att intresset för den och värdet på den ökar. Här är några tips för dig som funderar på att sälja din bostad.

Det är inte ovanligt att det är först när man ska sälja sin bostad som man tar tag i det här med renoveringar, och fixar badrummet som behöver fräschas upp, det slitna golvet eller vad som nu behöver åtgärdas. Men att ta tag i renoveringarna kan vara en bra idé även om man inte planerar att sälja snart. Värdet på bostaden ökar oavsett, och du och din familj får en trevligare tillvaro så länge ni bor kvar.
Beroende på om det är ett hus eller en bostadsrätt man ska sälja kan det vara olika saker man behöver fokusera på. Och så klart spelar bostadens skick in. Köket anses vara det rum som har störst chans att påverka bostadens värde, följt av badrummet. Att måla köksluckorna, byta ut sliten inredning, slipa golvet eller tapetsera kan räcka långt och ger oftast mer i vinst än vad det kostar.

Rent och rymligt
Somliga anlitar en stylist för att göra i ordning hemmet när det väl är dags för försäljning och visning. Väljer du att styla själv ta då och fundera över om du vill anpassa stilen till en specifik målgrupp – som barnfamiljer eller äldre – eller ha en mer generisk stil som passar alla. Oavsett om man stylar eller inte bör man så klart rensa bort prylar, städa och möblera inte bara så att bostaden är ren och fräsch utan också upplevs som rymlig. Har du trädgård eller uteplats fixar du till dessa. Som fastighetsägare kan det också vara bra att göra en förhandsbesiktning av fastigheten innan försäljningsprocessen påbörjas.
Vilken säsong det är spelar också in; mer så för villor och fritidshus än för lägenheter. Sommaren är ett bra tillfälle att fotografera om man vet med sig att man eventuellt kommer att sälja i framtiden.

Peter Öberg

 

3 tips
Att tänka på inför försäljningen

Renovera
Vad som behöver renoveras skiljer sig åt från bostad till bostad. Man behöver sällan renovera allting utan kan prioritera de viktigaste punkterna – det som är trasigt eller i sämst skick. Ju större renoveringsbehov desto viktigare att åtgärda, helt enkelt.

Första intrycket
När det är dags för visning är ett gott första intryck viktigt. Om du har en villatomt, se till den är städad. Gör fint ute och vid ytterdörren. Inne i bostaden är det första besökare ser hallen. Lägg lite extra tid på denna och de rum folk rör sig mest i.

Rensa
Rensa bort onödiga prylar som tar upp plats och inte behövs. Många mäklare rekommenderar att man plockar bort familjefoton och dylikt; detta gör det lättare för spekulanten att föreställa sig hemmet som sitt eget. Proppa heller inte garderober och garage fulla då många är nyfikna på dessa.

PETER ÖBERG

Läs mer