lördag 4 april
En guzz som är fusk och annat språkligt
Illustration: Maria Wall

En guzz som är fusk och annat språkligt

28 januari, 2020

Krönika. Allt börjar med att du ligger i din vagga och jollrar fram nåt som låter ”babba” eller ”mamma”. Det är starten på din språkliga utveckling.

Du får omedelbar uppmuntran av dina föräldrar. Äntligen, sa ungen någonting utbrister de. Sedan börjar de själva låta som barn: ”äta duktigt, aja baja, kissa pottan.” Och nu ska du också lära dig hur djuren låter! ”Kossan säger mu, katten säger mjau, vovven säger voff!” Men det ska bli svårare…

Den pedagogiska surfplattan
Dina föräldrar vill vara i fred ibland och därför ger de dig en surfplatta redan när du är fyra år. Där har de tankat ned tecknade filmer från Youtube med ramsor och sånger: ”The wheels on the bus go round and round ...” När du har hört den 200 gånger har du lärt dig lite engelska! Men så råkar du peta på en knapp och komma åt nåt som din äldre bror har tankat ned: gangstarap! Med artisten Einar som sjunger: ”Jag har en guzz och hon är fusk / Och hon vill vara med mig nu för jag är störst / Och jag meckar upp en kush i bilen på nån rush / Möter upp en musht, gör en låt, jag går plus, EY!” Om du lär dig den rappen så blir du portad från förskolan för att du gör knarkpropaganda.

Ordet är fritt
Det finns ungefär 125 000 ord i Svenska akademiens ordbok och ska du fylla alla dessa i din hjärnas ordförråd får du nog skaffa större mössa. Sanningen är att du använder bara en bråkdel av dessa ord. Går du på en match med Björklöven räcker det med två: Heja Löven! Heter du Lennart Holmlund får du använda tre ord till: Ut med domarn! Sen bloggar han 300 ord som förklarar vad han menar. Språket är i ständig förändring och många ord får också ny betydelse. Ta ett ord som ”aktör”. På 60-talet var detta ord synonymt med skådespelare eller artist. Nu har näringslivet norpat ordet och gjort det till sitt. Man talar om aktörer på aktiemarknaden eller i diverse affärssammanhang. Känner du till ordet dront? Förmodligen för att det är en utdöd fågel som numer bara finns i korsord.

Gretaeffekten
Miljöpartiet har tjatat i decennier om klimatet men det var först under 2019 som ordet slog igenom med full kraft. Vi talar naturligtvis om klimataktivisten Greta Thunberg som skrämt upp både Putin och Trump. Ordet ”skam” har legat i träda sedan Ingmar Bergman och Vilgot Sjöman gjorde filmer på 60-talet, nu sägs det dagligen i sammansättning som ”flygskam”. Varje gång kommunfullmäktige sammanträder står ett gäng aktivister utanför och vill att Umeå ska utropa klimatnödläge. Det låter som att dra i nödbromsen på ett tåg. Tvärnit, men hur?
Under 2019 kom även ordet ”tågskryta” som är politiskt korrekt för den som vägrar ta flyget. Helt plötsligt är det härligt att åka tåg. Hur länge sedan var det tågtrafiken ansågs värdelös för alla sina förseningar! Minnet är kort.

Den vuxne i rummet
Vi ska öppna våra hjärtan! Vi ska inte bygga några murar! Det politiska språket är färskvara och bäst före-datum för dessa bombastiska löften gick ut 2016. Idag är politikerna mer försiktiga i sina uttalanden. De ska ”skruva” på beslutet. De ska ”tillsätta en utredning”. Jag tror det var moderatledaren Ulf Kristersson som uppfann ”den vuxne i rummet”. Javisst är det bra med politiker som vill sansa debatten men när han understryker sina argument har han lagt sig till med: ”Det här är på riktigt”. Till skillnad från på låtsas? Jag fick leta djupt i minnet innan jag kom på var jag hörde det senast. Jo på en barnskiva från 50-talet där Alice Babs sjunger med dottern Lilleba: ”Är det på låssas? Nej det är på riktigt!” Så är verkligen Kristersson vuxen?
Avslutningsvis en liten språklig vits jag fick av Staffan Ling: ”Han talar med bönder på bönders vis och med skitnödiga på latrin.” Tihi, tihi.

Ja du Nicklas. Den här ”mellon” sätter igång i tv igen och är för många en plåga. Frågan till dig är politisk. Är det ett program för public service?

BENNY KARLSSON

Läs mer