lördag 4 april
”Västerbottning” kan vara ett framtidsyrke!
Illustration: Maria Wall

”Västerbottning” kan vara ett framtidsyrke!

22 januari, 2020

Krönika. Att du inte är ung längre har ingenting med tur att göra, Benny. Det är ren logik bara, och snarare förhåller det sig tvärtom – det är med tur vi har chans att bli gamla.

Det är som bekant inte alla förunnat. Så sent som för nån vecka sen blev 50 människor ihjältrampade kring begravningen av den där iranske generalen Soleimani, och dagen efter den katastrofen dog 176 personer i den där ukrainska ”flygkraschen”.
Det är vid såna tillfällen jag nästan börjar tro på en övergripande plan, eller hoppas kanske jag borde säga, på en intelligent design bakom kulisserna, eftersom livet rimligtvis inte kan vara riktigt så där orättvist och enfaldigt. När för många dör för unga, då borde det inte få vara allt som finns.
Men, det här var ju verkligen inte svaret på din fråga, Benny. Du undrade ju om framtidsyrken, för alla som har en sån, om jag för en stund tar rollen som syo-konsulent.
Det har ju länge talats om alla jobb som kommer att försvinna. Som chaufförer av olika slag, lagerarbeten, logistik och kontorsjobb, och för alla som är uppväxta med arbetslöshet som ett hotfullt och naturligt inslag känns ju det alarmerande eftersom vi inte fått listan på jobb som ska ersätta.
Men det verkar nödvändigtvis inte bli ett problem. Vad vi först ser fram emot är en förtvivlad kompetensbrist, till exempel i Västerbotten. Fram till 2025 ska länet ersätta 40 000 medarbetare, människor som inte riktigt finns idag.
När demografin skiftar på det här dramatiska sättet är ny teknik vår räddning, när färre ska ta hand om och leverera välfärd till betydligt fler. Så, att gnälla på digitalisering och utveckling av produkter och tjänster av det slaget är inte det mest genomtänkta man kan göra 2020.
Det är mycket att vänja sig vid på 2000-talet, jag vet, MEN, det blir både enklare och roligare om man försöker se förändring som nåt positivt.
Vad sägs om att det vanligaste arbetet i framtiden kanske kommer att vara ”medborgare”. Att få lön för att bara vara, till exempel västerbottning, det låter kanske som en knasig tanke, men den är inte helt orealistisk. ”General basic income” heter det på engelska, och brukar översättas med medborgarlön här i Sverige. Jag frågade Ulf Kristersson vid ett tillfälle vad han trodde om en sån disruptiv lösning, och han vred sig som masken på en krok i ansträngning att inte vara alltför avfärdande och kategorisk – dock utan att lyckas.
Att betala ut lön till fölk utan motprestation går liksom stick i stäv med moderaternas ideologi, och jag kan förstå honom så klart, men det intressanta är att det är lika lätt att förstå den andra sidan.
Argumentionen, grovt förenklad, ser ut så här: Alla de teknologiska framsteg vi gjort här i världen som ger entreprenörer möjligheten att driva miljardindustrier utan vare sig fabrik eller någon större arbetskraft, är våra gemensamma framsteg. Den utvecklingen har möjliggjorts tack vare alla skattebetalare – grunden har lagts via utbildningar av olika slag, tagit form genom forskning vid våra universitet och förverkligats inne på statligt finansierade inkubatorer och borde därför, i alla fall delvis, tillhöra oss alla.
När resurserna inte fördelar sig av sig själva måste vi hjälpa dem på traven. Det hette fördelningspolitik en gång i tiden, och kan fortfarande avfärdas som socialism så klart, men faktum kvartstår att fördelning av resurser antagligen är vår största utmaning – tillsammans med miljön – eftersom det är roten till så mycket ont. För vi har aldrig varit så här välbeställda som samhällen nån gång i historien, vi är bara historiskt dåliga på att dela upp det vi har.
När två procent äger mer än hälften av all förmögenhet på jorden samtidigt som hälften av mänskligheten delar på en procent, då är det inte svårt att förstå att folk lackar ur och missköter sig ibland.
Det kan vara viktigt att komma ihåg, att kriminalitet handlar om socioekonomi, inte om hudfärg, vilket blir ännu ett argument för medborgarlön, eller hur, för rimligtvis borde ju kriminaliteten minska med den ekonomiska utsattheten?

Benny: Nu har jag killgissat färdigt för den här veckan. Killgissa är förresten ett förhållandevis nytt uttryck som talar om vår tid. Kan du ge oss tio andra nyord som visar på nya tider?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer