lördag 4 april
Tre visioner för framtiden

Tre visioner för framtiden

22 januari, 2020

Artikel. CES är världens största elektronikmässa. På årets mässa, som pågick mellan 7 och 10 januari i Las Vegas i USA, visades mängder med produkter och nyheter upp. Bil & Bostad har tittat närmare på tre nyheter inom bilar och transport.

Mercedes-Benz Vision AVTR

Vad händer när Mercedes-Benz slår sig samman med James Cameron och hans rymdfilm Avatar (vars uppföljare är på gång)? Jo, resultatet, som visades på årets CES, är den futuristiska konceptbilen AVTR som är tänkt att visa hur den fjärran framtidens mobilitet kan te sig. Cirkulär ekonomi – kretsloppstänk – och det organiska genomsyrar bilen. Batteriet saknar metaller och mineraler och säterna är gjorda av veganskt läder, för att nämna ett par detaljer.

Hyundai S-A1

Flygande bilar har det pratats om länge, men de som blivit verklighet är få. På CES presenterades ett samarbete mellan den sydkoreanska biltillverkaren Hyundai och taxiföretaget Uber. Kort sagt tillhandahåller Hyundai fordonen och Uber kommunikationslösningar gällande trafik och för passagerare. Den flygande eltaxin S-A1 kan lyfta och landa vertikalt, har plats för fyra passagerare, har en topphastighet på 290 km/tim och kan ladda på fem-sju minuter. Uber siktar på att ha trafik i gång år 2023.

Sony Vision S

Sony är elektronikgiganten som är känd för produkter inom ljud, bild och underhållning. På CES visade det japanska företaget upp sin första bil, ett elbilskoncept med namnet Vision S. Säkerhet, underhållning och anpassningsförmåga är de tre områden som Sony fokuserat på vid skapandet. 33 sensorer håller koll på omgivningen, och på insidan finns stora bildskärmar och en 360-gradersljudlösning. Om bilen är tänkt att bli verklighet eller kommer förbli endast en prototyp är oklart.

Läs mer