lördag 4 april
Mäklarnas bästa tips till dig som vill köpa bostad

Mäklarnas bästa tips till dig som vill köpa bostad

15 januari, 2020

Artikel. För den som ska köpa bostad kan frågorna lätt hopa sig. Bil & Bostad pratar med två av Umeås mäklare som delar med sig av sina bästa tips.

– Ett hus är lite som en människa, man är bara perfekt då man föds, sen får man underhålla de skavanker som dyker upp. På samma sätt är det med ett hus, man kan inte förvänta sig att ett hus som är 50 år gammalt ska vara helt utan fel, säger Ewa Holmgren på Fastighetsbyrån.
Hon tycker också att man som köpare ska läsa så många besiktningsprotokoll som möjligt.
– Då får man lite koll på vad som är vanliga fel på 50-åriga hus, vilka fel som är okej och vilka som är allvarliga och som man måste vara beredd att åtgärda. Vet man bara om vilka fel som finns och hur man ska åtgärda dem så är det inte så stora problem, resonerar hon.
Även Sara Stenlund på Boporten tycker att man som köpare ska sätta sig in i besiktningen och ta en aktiv roll i den.
– Jag tycker att köparen själv ska välja sin besiktningsman och vara med på plats när besiktningen görs, för ansvaret ligger på den. Om du bara köper ett besiktningsprotokoll som skrivits då du inte varit med tycker jag inte att du uppfyllt din undersökningsplikt.

Medvetna köpare
Hon upplever dock att köparna idag är mer medvetna än för några år sedan.
– Det är jättebra, för all undersökningsplikt ligger på dem. Det är inte heller någon nackdel för säljaren, det är bättre att alla har koll. Vi ber alltid våra säljare att fylla i en frågelista så att köparen är så medveten som möjligt om vad det är den köper. Det som framgår på visningen är ju sånt som du inte kan pruta på efter besiktningen, utan det måste du ta med i din kalkyl och i budgivningen.
Och även om det i detta avseende är tryggare med en bostadsrätt tycker hon att man också i de fallen ska göra en besiktning.
– Det kan hända saker även där, så jag tycker att man ska besikta bostadsrätter också, i alla fall badrummen så att man slipper få problem sen. Då har alla koll och när köpet är klart behöver det inte komma en massa överraskningar.

Bankens betydelse
En annan sak Sara tycker sig märka är en osäkerhet kring vilken bank man ska välja, och hon tycker att det är viktigt att välja en bank där man känner att servicen är bra.
– Det är inte bara räntan som är det viktiga. Det blir en rätt nära relation och ganska personknutet. Jag upplever att de som levererar bäst är de banker som vågar ta egna beslut. Vi jobbar till exempel framförallt med två banker som båda utsett specifika personer som vi kan ringa om vi har någon fråga, och då löser de det direkt, säger Sara.
En ekonomisk fråga som Ewa tycker att köpare ofta missar att kolla upp är bostadsrättsföreningarna.
– Jag tycker att man ska ringa ordföranden och fråga mer om föreningens ekonomi och höra hur de planerat. Blir det avgiftshöjningar, hur ser det ut i styrelsen och hur ser dess sammansättning ut? Det påverkar ju hur det styrs och vad man lägger pengar på, och det som beslutas får du vara med och betala, oavsett om du vill eller inte. Så det är bra att veta vad de har för tänk så att de inte planerar något man själv absolut inte vill.

Planer för området?
Ett annat tips är att läsa igenom årsredovisningen, även om det kan kännas motigt.
– Finns det till exempel underhållsplaner? Vilka renoveringar är planerade? Det är kommande utgifter så antingen måste det finnas sparade medel i föreningen eller också behöver man låna till det, vilket påverkar avgiften. En annan sak som är värd att kolla upp är hur stora lån föreningen har.
Även Sara tycker att köpare ofta missar att kolla upp det område man fastnar för.
– Om man tycker att miljön runt bostaden är viktig måste man kolla upp om det finns något planerat i området. Ring kommunen och kolla med bygglov om det ska byggas där eller om det finns något annat som kan påverka området. Jag är ju även av åsikten att läget är viktigare än bostaden. Läget kan man ju inte göra något åt, planlösningen kan man alltid ändra om man vill få till sin egen stil.

Hellre koja än slott
Sara tycker även att man borde sänka sina krav, fokusera på att ta sig in på bostadsmarknaden och byta upp sig efter hand.
– Ofta tänker folk att de ska hitta sitt drömhus där de ska bo hela livet, men idag flyttar vi oftare – så du måste göra en bostadskarriär. Det kan hända mycket, du kan byta jobb eller stad, få ett barn som är funktionshindrat och så vidare. Så länge man inte har skador som är akuta tycker jag att de yngre borde sänka kraven och hellre ta beslutet att komma in på bostadsmarknaden, det tror jag är viktigare. Inred hellre fint så att det känns som att det blir din stil fast du inte har det där tipptopp-köket. Det behöver inte vara Instagram-vänligt. När barnen är små nöts det ju ändå som mest så man kanske inte behöver ha det lyxigaste, ta det senare istället då du har råd, resonerar Sara.
– Vi har inga ”stockholmslägenheter” här med högt i tak och kakelugnar. I Umeå har vi lägenheter som är byggda på 60- och 70-talet och då är det små kök och badrum. Då kanske man ska börja med radhuset som är halvrenoverat istället och acceptera att man inte har ett helkaklat badrum och det flashigaste köket. Flytta in, spara och förhoppningsvis tjänar du en slant på huset så att du kan byta upp dig efter några år.

Ha tålamod
Hon tycker inte heller att man ska ha för bråttom med att renovera en lägenhet.
– Jag upplever att folk har för bråttom, det ska liksom vara klart innan man flyttar in, och så har man inte tänkt igenom det tillräckligt och vill göra om det efter bara något år. När jag köpte mitt hus där vi bor idag såg det förjävligt ut utvändigt! Det var så fult så det var inte klokt! Jag förstod inte hur jag skulle stå ut. Och det är fortfarande lika fult. Vi köpte det 2006 men för oss var det viktigaste att göra om invändigt. Nu först gör vi om utsidan och gör i ordning trädgården. Det behöver inte vara tipptopp på en gång. Sänk kraven, bo in dig, känn efter vad du vill lägga pengarna på. Det är ju även viktigt att kunna ha en buffert så att man klarar av om det dyker upp något akut. Har man en tät kontakt med sin mäklare kan man även höra med denne vad det är som gör att det blir en värdeökning och på så sätt lägga pengarna på rätt saker.
Även Ewa är inne på att det sällan blir det läge man först tänkt sig och att man därför ska se sig om.
– Jag tycker att man ska springa på så många visningar som möjligt och bilda sig en uppfattning om de olika områdena! Den lägenhet du vill ha finns kanske i ett annat område än du först tänkt dig. Låt det ta lite tid. När man fastnat för ett område är det även bra att ta lite kvällspromenader där, känna in det och få lite koll på var allt finns. Var finns promenadstråken, hur lång tid tar det till stan, var kan man handla mat, var finns motions- och rekreationsområdena och var leker barnen? Så att man får en bild av hur livet ser ut där. Man köper ju inte bara ett hus eller en lägenhet utan också ett sammanhang, det är ju lika viktigt, avslutar Ewa.

ELIN LARSSON

Läs mer