fredag 25 september
Vad säger spåkulan inför 2020?
Illustration: Maria Wall

Vad säger spåkulan inför 2020?

2 januari, 2020

Krönika. Att nyårskrönikan spår om nästa år, det känns givet. Tack till Bil & Bostad som du ständigt får, och ger oss publicistisk frihet. I kristallkulan krönikören spår, och förvandlas till Singoalla. Vi glömmer det som hänt igår. Nu är det framtiden som gäller. I kristallkulan krönikören spår. Blir det kanske gott om kantareller?

Bölesholmarna vaknar till liv
Alla har vi klagat på den dyra Lundabron, men varför har den egentligen byggts? Jo, allting handlar om ett socialt experiment. Nu kan grubbeborna ta sig över älven och invadera Tegarnas urgamla revir: grillplatserna på ön. Vi vet att bävern och bisamråttan delar detta revir under fredliga former men vad sker när dessa urbefolkningar ska sitta vid samma lägereld? Kanske Holmöns visfestival kan flytta hit i sommar och bli en fredsskapande faktor? Ja så får det bli. Färjan har krånglat klart, nu går vi över bron för att se på vår kanon. Bridge over troubled water!

Julen braskar Hilding traskar?
Älven kommer att rinna som den gjort i tusentals år och är Umeås största tillgång. Kraftverket i Stornorrfors förser oss med ström och är spargrisen för Umeå Energi. Vi fiskar öring här eller sitter på restaurangbåtarna och äter räkmackor. Umeå kommun och NCC blir äntligen klara med rivningen av katamarankajen och kan ta bort staketen efter Kyrkbron. Då ska vi sitta på Tonkas nya uteservering och heja på den glade motionären Hilding Holmqvist. Som kan traska bort till Strömpilen igen!

Såpbubblor till Ingves?
Varenda en som köpt bostadsrätt, villa eller radhus i Umeå de senaste 20 åren har tjänat på affären. De senaste årens låga räntor har gjort bostadsaffärerna till rena tombolan med vinst varje gång. Riksbankschefen Stefan Ingves petar i den med någon decimal men även år 2020 lär räntan hålla sig på låg nivå. Och till sommaren vet vi att han brukar dyka upp i Umeå. Han tar då färjan till Vasa och Österbotten där han kommer från. Vi ger honom en burk med såpbubblor som han kan blåsa medan han väntar på färjan. I väntan på att bostadsbubblan ska spricka.

Stanniolhattar på?
Umeå universitet brukar benämnas vara motorn i Umeås expansion. Och forskningen ska ju alltid framåt, eller hur? Vi fortsätter hålla tummarna för att gensaxens uppfinnare Emmanuelle Charpentier ska få nobelpriset, samtidigt som vi känner oss smått oroade över den forskning som nu pågår kring artificiell intelligens. Räcker det inte med att vara så pass smart att man kan lösa Melodikrysset? Och det här 5G-experimentet som har Umeå som testort. Det är ju strålande! utropar Näringslivet. Exakt! Säg bara till när i sätter igång med strålningen. Så ska vi ta på oss våra stanniolhattar vi som inte vill förvandlas till Huawei-kineser.

Vasafärjan: SANNA MARIN!
Umeås tillväxt fortsätter spränga alla gränser under nästa år. Och trots att våra politiker har höjt sina arvoden har de inte blivit klokare. Det skärs på kostnader i alla förvaltningar och regionrådet Peter Olofsson (S) måste låna 600 miljoner för att få ordning på ekonomin i sjukvården. Nödvändiga investeringar, javisst. Men varför satsar kommun och region pengar i en nya färja till Vasa? Nu har man döpt färjan till Aurora Botnia men mitt förslag var ju alltså bättre. Döp i stället färjan till SANNA MARIN. Det är samma namn som Finlands nya statsminister. Det hade varit ett sätt att välta över lite mer av kostnaderna till våra grannar i Österbotten samtidigt som det hela är ett marint projekt. Jorå, Bertil Hammarstedt, så är det. Kan även Erik Bergkvist (S), vår man i EU, då fixa några hundra euro till mig i ett innovationsbidrag?

Ja du Nicklas. Nu har jag lagt ut spåret inför det nya året så nu är det bara att köra. Vilka bilar har du haft och vilka bilar vill du ha? Du får önska fritt.

 

BENNY KARLSSON

Läs mer