lördag 4 april
Har ni plats för tjocka släkten i jul?
Illustration: Maria Wall

Har ni plats för tjocka släkten i jul?

18 december, 2019

Krönika. Har ni bjudit in tjocka släkten, eller kommer de objudna till jul? Inga problem om ni har ett slott som Dowton Abbey eller en våning för Fanny och Alexander. Där finns rum för alla.

Ser ni förresten på teveprogrammen från England där äldre par letar hus på landsbygden. De spankulerar omkring och säger: ”Downstairs is enough room where we can ENTERTAIN and the master bedroom upstairs is fine but we need AT LEAST five more bedrooms for our guests.”
Kom igen. Det är ändå ingen som vill hälsa på er. Skaffa ett hus på Mallorca!
Pratar vi svensk bostadsstandard tror jag nog att vi har rätt gott om plats och i den mån vi är trångbodda så gäller regeln: finns det hjärtrum så finns det stjärtrum.

Luftgummimadrasser?
I de gamla gästgiverierna från 1700-talet och framåt erbjöds de resande sovplats huller om buller. Det var inte ovanligt att dela sänghalm med varandra för att dela på värmen. Skavfötters kanske inte alltid gällde men ”ända mot ända kan ingenting hända”. Nåväl. Riktigt så är det kanske inte idag. Så hur har vi rustat sovplatser i mer moderna tider? Under 60-talet var nog det vanligast att värdfolket hade bäddat upp direkt på golvet på madrasser. Dessa fanns i olika varianter av skumgummi. Jag minns särskilt de som på ena sidan såg ut som äggkartonger. Bra för ryggen?
Det kom en tid när man trodde farsan hade fått astma. ”Nej han blåser upp luftgummimadrasserna ni ska sova på.” De var rangliga och sköna i början men i regel blev det fispunka under natten. Upp och pumpa!
Bäddsoffan är en möbel som föräldrarna gärna ville sponsra det unga paret med till vardagsrummet där de kunde sova när de hälsade på. Ja de var nog praktiska, men ska de verkligen sova i vardagsrummet? Eller har ni fixat hem tältsängar och dukat upp i gästrummet? Räkna då med att själva sova på dessa och erbjuda gamlen ert eget sovrum. Jag tror det brukar sluta så.

Nya sorters uppblåsbara ...
De senaste åren tror jag nog att de flesta skaffar uppblåsbara bäddar som finns på Ikia, Clas Ohlson, Jysk och Rusta och allt vad det heter. Prismässigt ligger de kring några hundralappar så det är inget hemmansköp att skaffa in sådana. I regel följer det då med en elektrisk luftpump där du bara sätter i kontakten så kommer luften. Här är nog regeln också att ju billigare de är desto större är risken att de går sönder. Dessa finns i gigantisk modell som dubbelbädd och pyser gärna ut luft så hur det än blir hamnar de sovande i en grop i mitten. Finns det barn med i spelet tycker de att den här sängen är en leksak som de kan hoppa och studsa i och aldrig vilja sova. Men jag har sett att de också finns som enmansbäddar. Jag föredrar sådana.

Kan de få bo på hotell?
Visst är det mysigt att ha tjocka släkten hemma över jul. Men hur släktkär man än är så gäller ju det gamla ordspråket: ”Fisk och främmande börjar lukta efter tre dar.” Så man kan ju också vara lite flott och bjussa på några hotellnätter. Vi kan faktiskt boka rum åt er på Plaza eller Hotell Winn om ni vill. Tänk att få bo i höghus och se på utsikten! Och så får ni ju äta hotellfrukost! Det kanske är ett sätt att välkomna hela tjocka släkten och samtidigt bli av med den. Simsalabim!

Ja du Nicklas. Vi närmar oss slutet av 2019 så jag tror du får summera det viktigaste som hänt oss här i Umeå och i Västerbotten i övrigt.

BENNY KARLSSON

Läs mer