fredag 25 september
Mäklarnas bästa tips till dig som vill sälja din bostad

Mäklarnas bästa tips till dig som vill sälja din bostad

11 december, 2019

Artikel. För den som ska sälja sin bostad kan frågorna lätt hopa sig. Bil och Bostad pratar med två av Umeås mäklare som delar med sig av sina bästa tips.

– Förr bytte man köket för att det var utslitet, nu byter man ut det för att det är fel färg. Det har ju blivit en viss skillnad, vi är nog en ganska trendkänslig bransch. Det skrivs ju mycket om bostadsmarknaden och det är hemskt mycket hemma hos-reportage och det påverkar nog, säger Peter Lindeberg som arbetar på Mäklarringen.
I motsats till för några år sedan tycker han sig nu märka att det som efterfrågas av köparna är mer färdigrenoverade bostäder.
– Det är fler och fler som söker det som är mer färdigrenoverat och man uppskattar om kök och badrum är välfixade så att man känner att man kan flytta in direkt. Oftast är de bitarna viktiga eftersom det är de som är de kostsamma sakerna när man ska göra om. Det är klart – ett hus som är ljust och fräscht och där det är bytt ytskikt är alltid mer positivt.
Pär Carlsson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling delar Peters mening och han ser gärna att man tar kontakt med sin mäklare i god tid för att kunna få tips kring vad man enkelt kan göra för att höja värdet på sin bostad.
– Ett kort telefonsamtal säger oftast inte så mycket, utan det är viktigt att man får göra ett hembesök som mäklare. Vi ser gärna att man tar kontakt med en mäklare redan i ett tidigare stadium. Då kommer all information fram, och som säljare ska man inte vara rädd för att ta emot ett hembesök, det är ju inte något bindande utan det är bara bra att få höra vad en mäklare har att säga. Vi har ju sålt många bostäder, det är vi som har kunskap om marknaden, så vi har ofta tips att dela med oss av kring vad man ska göra för att lättare kunna få sin bostad såld, säger Pär.

Var ute i god tid
Han berättar att det dels kan handla om små saker som hur man ska tänka kring att skapa utrymme och möblera om inför en visning, men även mer övergripande saker.
– Vi säljer mycket nyproduktioner och där är säljarna ute i väldigt god tid och det blir ofta trygga och bra försäljningar. Man har planerat i god tid och sett till att fixa i huset under ett års tid innan man säljer. Man får gärna vara ute ett år i förväg – varför inte? Då har man god tid på sig att lösa allt. Man kan titta på liknande bostäder som också är till salu, man hinner göra en värdering och prata med banken och kontrollera om man måste sälja sin bostad innan man köper en ny, man hinner göra en preliminär skatteberäkning så att man ser vad man har kvar att röra sig med efter försäljningen. En hel del saker får man ju även dra av för, mäklararvodet till exempel, men även styling och renoveringar de senaste fem åren. Säljer man hus är det även viktigt att se till att få gjort en energideklaration.

Viktigt första intryck
Även Peter tipsar om att vara ute i god tid.
– Dels kan det handla om att ta sig tiden att fixa de här smågrejerna som ska göras inför en fotografering och en visning, om det nu är att katten har klöst sönder tapeten i något hörn, ja men då kanske man kan måla över det eller fixa till det så att det inte är det första man ser när man kommer in. Att ge det lite tid så att när det sen kommer ut på marknaden är allt bra.
När det gäller visningar är det även viktigt att komma ihåg att tänka på det första intrycket, menar Peter.
– Om man säljer på sommaren är det noga att gräsmattan ska vara välklippt och det ska inte vara något ogräs, det ska se fräscht och fint ut när man kommer in på gården, och likadant om man säljer när det är vinter, se till att snöskottningen är snygg. Det känns alltid roligare att komma in till en villa med en rak, fin gång.
Vad gäller styling är han däremot mindre övertygad om hur viktig den är.
– Ofta tycker jag att om man gör det efter eget förstånd och plockar bort kanske en tredjedel av alla grejer och alla personliga saker så gör det mycket. Till exempel personliga tavlor med foto på barnen och bröllopsfoton, rensa från kylskåpet, ta bort alla kom ihåg-lappar, barnens skolschema och så vidare, så att man avpersonifierar bostaden lite grann, och att man har städat och fräscht. Många gånger räcker det.

Privata visningar
Pär tipsar även om att ha privata visningar, vilket han själv arbetat mycket med.
– Jag tror att det är olika hur man tänker kring visningar. Jag tycker att det ger ett mervärde för säljaren att ha bokade visningar med ett begränsat antal personer. Då kan du ta det efter varje kunds enskilda önskemål och frågeställningar. Du får mer kvalitetstid med varje kund. Har du en öppen visning där det kanske kommer 20-30 personer är det ibland så att du inte ens hinner prata med alla kunder.
Också då det gäller fotografering finns det en del att tänka på. Även här är det bra att vara ute i tid.
– Vet man att det kanske blir en försäljning framåt senhösten, ring då till mäklaren redan under våren eller sommaren så att vi får komma ut och ta bilder utvändigt när trädgården är som finast och gör sig som bäst. För även om man som säljare har egna bilder är det oftast mer privata bilder från kafferep i trädgården eller liknande, och det passar inte riktigt att lägga ut på nätet. Utan ta dit en fotograf så att man fotar det när det gör sig som bäst, säger Peter.
Även här håller Pär med. Inte minst då det gäller fritidshus tycker han att det är viktigt att passa på att fotografera under sommaren.
– Du kanske vill ta flygbilder. Om du har strandläge till exempel, då vill du ju att det ska synas och då ska man ta bilder vid rätt tid på året, inte när det är grått och mulet som nu när man ändå inte ser hur fint det är, avslutar han.

ELIN LARSSON

Läs mer