lördag 4 april
Framtiden är så ljus, Kenttä behöver solbrillor
Illustration: Maria Wall

Framtiden är så ljus, Kenttä behöver solbrillor

11 december, 2019

Krönika. Benny bevisar sin sportsliga naivitet genom att be mig, en inbiten Lövensupporter, om en prognos. Han åkallar därmed den enda kraft maktlösa supportrar besitter, den att bringa olycka över sitt lag – det som på 2000-talet kallas att ”jinxa”.

Vi fans vill så gärna påverka lagets chanser. Vi ber böner, dricker ur rätt kaffekopp på matchdagen, vi klär oss i rätt färger och supportar med en massa pengar och engagemang. Trots det är jinxen den enda inverkan som verkligen fungerar. Ironiskt så klart men icke desto mindre sant.
Vi fans som har rätt ibland, men alltid de gånger vi önskar att vi hade fel.
En sån frågar du om en prognos nu när det gått så misstänkt bra första halvan av säsongen.
Du räddas litegrann, utan att veta om det, av att jag i smyg gått från trogen supporter till medgångssupporter. Och såna har nästan ingen påverkan alls, förrän vi börjar besöka matcherna igen, lockade av en lång vinstsvit. Och, jag har inte varit dit ännu i år, rädd för att råka få med mig en förbannelse in till vinsmaskinen.
Men jag har gjort mina år i ladan på Teg.
Jag är årsbarn med de tuffingar som plankade in strax före matchstart när ismaskinen lämnade inte bara isen utan hela hallen – genom hörnet under den forna entrétrappen. (På den här tiden parkerades alltså ismaskinen utomhus! Och, tro’t om ni vill, då SPELADE fölk också hockey utomhus ibland! På vintern!!)
Jag var där när Frasses rabatterade skrovmålen med två kronor för varje mål Löven gjorde mot HV71 en match. De vann med 11-2 och därför blev priset på skrovet 11 kronor. (Det enda som var större än rabatten efter matchen var kön.) Björklöven-fan var jag också en påsk i Hemavan när killarna mötte Leksand borta i Kvalserien, och jag satt och jublade framför text-tv när de ledde med 4-0 redan efter tolv minuter. Om dom vann? Hehe, såklart inte, det blev storstryk med 10-6.
Jag har sett Pelle Lindbergh vakta kassen för AIK i Isladan. Jag har sett Hans Jax. Och Tore Öqvist såklart. Jag har sett dem förlora semifinaler mot Djurgården, två år i rad, va?, och jag har sett dem avancera upp och åka ur högsta serien några gånger.
Upp och ner. Att heja på Löven har varit en berg-och-dalvana.
MEN! Och det här är viktigt. Jag fick vara med när vi alltid slog Skellefteå. ALLTID.
Sen hände nåt. Skellefteå slutade vara ett skämt och blev Sveriges bästa hockeylag, och Löven blev det där gänget som hela tiden hittade nya sätt att förlora, och svika sina fans.
Men medberoende är ju lika gåtfullt som det är kraftfullt. Så ju bättre Skellefteå blev desto färre blev de riktigt hängivna fansen, och ju mer Björklöven misskötte sig, desto fler lövare blev olyckligt kära i laget. Oerhört märkligt.
Lika märkligt som att Björklöven har ett högre publiksnitt än SAIK det här året.
Men så är vi ju i och för sig betydligt fler i UÅ.
Så oron för att stan inte kan rymma många elitlag är nog befängd. Skellefteå har ett anständigt SHL-lag, liksom Luleå, och kikar vi på befolkning så är det ju rimligt att Umeå ska ha ett också, minst. Kanske två till och med eftersom våra norrländska grannar tillsammans har 145 000 invånare och umeborna tangerar 130 000.
Vad Umeå alltid saknat däremot är stora industrier som gillar att befästa könsroller, ett måste nästan för ett framgångsrikt hockeylag. Saknar men det krävs en marknadsavdelning som jobbar med marknadsutveckling och inte bara försäljning, vilket är både sällsynt och svårt.
Å andra sidan kan man fundera över vad framgång är för någonting. Om man nu inte vinner SM-guld hela tiden kan man i väntan på back-to-back-finalspel definiera framgång som en väl fungerande ungdomsverksamhet, att vara ett utmärkt föredöme i samhället, att fylla den egna hallen på hemmamatcherna, att få ekonomin att gå ihop och sprida glädje. Det här lyckas Löven med just nu, i alla fall de senare uppdragen – och för första gången ser hockeykulturen minst lika frisk ut i södra som i norra länsdelen.
Så min prognos blir den att det ser lite ljust ut för Löven. För en av två saker kommer att hända:
1. föreningen tar steget upp i SHL igen, och därmed är allt frid och fröjd.
2. laget missar avancemang, sviker sina fans på mållinjen, och knyter dem på så vis ännu tightare till sig.

Benny: Nästa gång vi hör av dig är det slutspurt mot julafton. Hur ser sista veckan ut? Vilka tips har du i Umeå med omnejd för en julvärd som tar emot tillrest släkt?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer