torsdag 13 augusti
Fem förändringar inför julen 2020
Illustration: Maria Wall

Fem förändringar inför julen 2020

27 november, 2019

Krönika. Som gammal punkare har det aldrig varit riktigt kosher att bli uppspelt när det vankas traditioner, eftersom det lätt kan blandas ihop med konservatism vilket går stick i stäv med den uppfriskande punk-tanken. Punken betyder att vara emot enbart för sakens skull, för värdet i att INTE upprätthålla status quo, egenvärdet i att vara normbrytande.

Så klart är det mysigt ibland med raggsockor, klappar, glögg och långa, lata dagar, men den stora frågan är om det verkligen är så pass mysigt att det uppväger alla negativa effekter julen har.
Fylla och kolesterol är ju bara början liksom.
Jag är ju en Dysterkvist ibland, vilket faktiskt behövs i dagens samhälle. Individer utposterade på olika ställen här i världen som inte är så polariserande FÖR eller EMOT utan mer hälsosamt negativa bara, till allt. Som ifrågasätter det vi gör på ren rutin.
Som att fira jul, till exempel. Dysterkvistarna undrar: ”Behövs det verkligen?”
Redan som ung Dysterkvistare ställde jag frågan: ”Hur många liv är det värt varje år för att vi alla ska ses just den 24 december för blöta och snaps, Kalle Anka, klappar och obekväm filmtajm med släkten, där den halva av gänget som redan sett filmen och rekommenderat den hoppas att den halva som inte verkar gilla den ska börja göra det.”
För det är ju onekligen så att ett halvt dussin människor omkommer i trängseln längs vägarna i jultrafiken – så det är väl inte helt orimligt att i alla fall ställa frågan.
Hade detta handlat om en MMA-gala eller EDM-konsert med sån årlig ”kill-rate” skulle de förbjudits ögonaböj, men julen klarar sig tack vare sitt rykte och sin renommé, som fortfarande är helylle.
Vi behöver inte tänka efter länge med vår nya vetskap för att inse att julen egentligen är en ulv i fårakläder. Den är ohållbar, onyttig och onykter på nivåer som egentligen bara midsommar har möjlighet att tangera.
Ska vi göra allvar av vårt hållbarhetsarbete behöver även julen hänga med i utvecklingen, och förändras med sin omgivning.
Redan nu kan vi överväga följande riktningsförändringar:

1) Jul via Skype?
Nån gång måste julfirande via videomöte bli socialt accepterat. Det borde vara ett alternativ även för släktingar på rimliga avstånd inom länet. Det traditionella rapplet med Skype-uppkopplingen kommer dessutom att begränsa årets hälsning till en bekväm kvart.

2) Klappfri jul?
På riktigt! Man behöver inte köpa klappar till precis alla. Men gör upp det här på förväg, så att det inte uppstår obalans i fördelningssystemet. Eller kalla avhållsamheten en klapp: ”Härmed får du som julklapp att slippa komma på och köpa nåt jag kanske inte vill ha.”

3) Nettonegativ kalorikamp?
Tänk om vi skulle försöka göra av med fler kalorier än vi fyller på med under ledigheten! En rejäl utmaning med tanke på det ohyggliga intaget – men vi har ju också gott om tid för jul-fys mellan allt julmys. Längdskidor är såklart optimalt. (Stryk ”att fara och åka skridskor hela gänget” ... det blir bara bökigt.)

4) Vegetarisk jul?
Frossandet på julafton skvallrar ju inte direkt 2020. Buffé uppmuntrar till matsvinn liksom kravet på att faten, av tradition, ska digna av läckerheter. Här serveras det mesta ur faunan, medan det vegetariska mer är garnityr. Vad sägs om att börja ersätta gris med grönt? (Lokala moderater; notera! Ingen blir tvingad här ... testet är helt frivilligt.)

5) Vit jul?
Hmm... Nog skulle det vara normbrytande allt att inte dricka alkohol på de här lediga dagarna, men det kanske är för mycket begärt. Vad sägs om att gå halva vägen, och inte bli berusade? Det finns faktiskt ett stadium strax före salongsberusning som är väldigt härligt och som gifter sig bra med jul, barn, jul-fys och raggsockor.

Benny; Med några veckor kvar till julafton kan det vara på sin höjd för dig att avslöja vad du vill ha på doppardagen. Ge oss din önskelista, helt enkelt.

NICKLAS BERGLUND

Läs mer