onsdag 1 april
Experternas bästa tips för julmysiga hem
Foto: Granit

Experternas bästa tips för julmysiga hem

27 november, 2019

Artikel. Det är många som har sett fram emot advent och att börja pynta hemmet inför julen. Denna vecka pratar Bil & Bostad med inredningsbloggare och -experter för inspiration och tips kring julinredning och hemtrivsel.

1. Vad är det första du tar fram när det är dags för adventspynt?
2. Vilket är ditt bästa tips för att skapa julstämning hemma?
3. Föredrar du traditionellt julpynt eller finns det plats för trender?

 

Frida Ramstedt
trendenser.se

Frida Ramstedt, uppvuxen i Umeå, ligger bakom Trendenser, en av Sveriges största inredningsbloggar.

1. Julbelysningen. Jag hänger upp ljusslingor utomhus redan i november och är först i kvarteret med ljusstakar och stjärnor i fönstret.
2. Pynta med stora penseldrag och variera även det som hör vardagen till. Då sätter du stämningen snabbt eftersom du ändrar sådant du lägger märke till varje dag. Lägg en stor julduk på köksbordet, bädda sängen med sköna flanelllakan i juliga färger och byt ut fönsterlamporna mot julstjärnor och ljusstakar så märker du av skillnaden och stämningen i varje rum och får mer ”pang för pengarna” än om du lägger krutet på några dyra tomtar och små ljuslyktor i ett hörn.
3. För mig handlar julen mycket om minnen och nostalgi så jag är svag för traditionellt pynt som gått i arv – men jag brukar addera något nytt varje år. Den här julen har vi en ny adventsstjärna i vardagsrummet, det är Watt & Vekes superhypade modell Oslo. Så lite trend kommer det ju in trots traditionerna.

 

Agnes Hammar
justwannahavefun.se/hejregina/

Arkitektutbildade mångsysslaren Agnes Hammar är programledare för Fixa rummet på Barnkanalen.

1. Mina stora runda pappersstjärnor! jag köpte min första för nio år sedan när jag bodde på 26 kvadratmeter och hade ett fönster. Sen hittade jag en exakt likadan på loppis för fem år sedan, lagom till att vi flyttat till hus och hade fler fönster. Vill aldrig ta ner dem vilket säkert retar våra grannar i februari!
2. Skapa små interna traditioner. Som att tomten på cykel alltid ska stå på pianot – som den gjorde när jag var liten – eller att alla i familjen får en speciell julljusstake vid sin plats vid matbordet som man får tända när man äter. Allt som gör vardagen lite annorlunda och speciell. Sen så klart allt det klassiska – ljus, musik och julmust.
3. Jag kör helt utan trend och satsar på saker man minns! Jag vill ha den brokigaste granen i stan. Små konstiga pryttlar och grejer som triggar alla minnen, med små egna historier bakom. Är nog inte så traditionell heller alltså. Mer emotionell kanske?

 

Heléne Liedholm
ilovechristmas.se

På bloggen Helénes underbara jul skriver julälskaren Heléne Liedholm om allt som har med julen att göra.

Heléne Liedholm
ilovechristmas.se

1. Ljusslingorna åker fram först, jag brukar säga att man kan aldrig ha för många ljusslingor. Men för min del ska det enbart vara varmvita slingor. Det är också det enskilt mest stämningshöjande adventspyntet i min bok.
2. Sa jag ljusslingor? Men ja, ljusslingor, hyacinter, snittamaryllis, ett mjukt och vackert fårskinn, levande ljus, doftljus med doft av kanel, hyacint eller pepparkaka, och julmusik. Med det kommer man långt.
3. Det finns absolut plats för trender. I år är det till exempel mycket rosa och blått. Vackert men inte hos mig. Jag har gått genom några julgransfaser med enbart vitt, koppar och guld men landar alltid i att det är vackrast med röda och guldiga kulor. Något år har jag även haft en mindre gran helt klädd med vita kulor, eftersom jag har så många. Men huvudsaken är att man själv trivs. Att slaviskt följa trender blir sällan bra. Dessutom är det inte försvarbart varken ekonomiskt eller miljömässigt. Tycker jag.

PETER ÖBERG

 

Läs mer