onsdag 1 april
Bildesigntrender

Bildesigntrender

27 november, 2019

Artikel. Bil & Bostad spanar in trender inom bilar och design – allt från biltyper till mer specifika detaljer. Denna vecka fokuserar vi på pekskärmar och brokiga fronter.

Frontsegment
Tidigare var fronten på en bil rätt så okomplicerad, designmässigt. Det fanns strålkastare, en rak stötfångare som spände över hela fronten, och en grill. Idag ser det faktiskt lite annorlunda ut. Den raka stötfångaren är ett minne blott på många bilar och grillen är större totalt sett men uppdelad i flera segment. Det samma kan sägas om strålkastare (och dimljus) som tar mer plats och är mer markerade. Kort sagt har olika segment med grill, strålkastare och veck ersatt de renare, men kanske tråkigare, linjerna från förr. Inte helt osannolikt hör denna designtrend ihop med den allmänna suvtrenden och att bilarna blivit högre, vilket gör att fronterna behöver ”fyllas ut” för att inte bli platta och tråkiga.

Pekskärmar
Detta med pekskärmar som en del av instrumentbrädan är nog inte någon övergående trend utan något som är här för att stanna. För dussinet år sedan var det ovanligt med bildskärmar eller pekskärmar i kupén, men idag finns de i i stort sett alla bilar. Utvecklingen går snabbt och sker hand i hand med att bilarna blir allt mer uppkopplade.

Läs mer