måndag 23 november
Är köttbullen en demokratisk rättighet?
Illustration: Maria Wall

Är köttbullen en demokratisk rättighet?

20 november, 2019

Krönika. För någon vecka sedan blev det uppror bland Umeås moderater när de fick veta att förskolan Gitarren på Rödäng skulle servera vegetarisk kost i två månader.

Riksdagsman Edward Riedl med hustrun Lena Riedl, skolstyrelsens vice ordförande, deklarerade: ”Vi moderater kommer inte att acceptera att någon tvingas äta vegetariskt mot sin vilja inom de kommunala verksamheterna.”
Ja ni kanske såg debatten i SVT:s program Opinion live?
Nu fanns där även en aktiv miljöpartist som försvarade det vegetariska alternativet eftersom det var klimatsmart och dessutom nyttigt, så varför skulle inte de små redan i unga år bli medvetna om det?
Själv är jag uppväxt med blandad husmanskost sedan barndomen. Inte minst på barnbespisningen under skoltiden där bestämda tanter sa: ”Ät upp maten”, trots att jag påpekade att det både fanns borst och svål kvar på fläskbitarna som låg i ärtsoppan. Huvva!
Idag vet jag inte hur det är på skolornas barnbespisningar. Skulle tro att det är ganska varierad kost. Pannkakor, spaghetti med köttfärssås, panerad fisk och kanske mer grönsaker än förr i världen. Personalen gör nog sitt bästa och dessutom; skollunchen är gratis!
Det är vi faktiskt rätt unika med här i Sverige.

Husmanskost om jag får be
Jag tillhör den generationen som gillar vanlig svensk husmanskost. Rotmos och fläsklägg, kalops, pölsa, isterband, leverstuvning, stuvade makaroner och korv, fläsk med löksås, strömmingsflundra med mos. Det kan jag äta alla dagar i veckan.
Hemma är det jag som är husmor och står vid spisen men alltid när jag går till affären så vet jag egentligen inte vad jag vill ha just idag. Jag tror att många har det problemet. I varenda tevekanal står det kockar och lagar mat. Fick man nån inspiration där? Vid grönsaksdisken ser jag att de har fått hem auberginer. Man kanske ska göra moussaka? Tre paprikor i förpackning till bra pris. Hur länge sen var det jag lagade till fyllda paprikor i ugn? Någon gång på 70-talet kanske. Kycklingen kostar nästan ingenting när man köper den hel. Vanligtvis stoppar jag upp den med äpplen och lök och in i ugn. Eller skär upp till gryta och kokar kycklingfond på skrovet. När jag köper kött är det sällan filé, nej ge mig kött där benen är kvar. Det blir saftigare då när man steker!

Inspiration från utlandet
Jag skulle tro att de flesta av er, liksom jag själv, har rest till främmande länder och inspirerats av maten där. Pizzan från Italien, paellan från Spanien, souvlaki från Grekland, tom jum gung från Thailand. För att inte tala om indiska, kinesiska eller japanska rätter. Visst kan man hitta kryddor och ingredienser på affären och försöka laga till sånt där hemma, men här rekommenderar jag faktiskt att ni går ut och äter. I Umeå finns det numera massor av restauranger som lagar till såna rätter mycket bättre än du själv kan göra i köket. Nyss har det öppnat en persisk restaurang på Järnvägstorget. På Rådhustorget serverar Ramen kafé äkta japansk soppa med det namnet. Ut och testa, är mitt tips. Omväxling i kosten är inte fel.

Gynna det lokala köket
Jag ser till min glädje att Coop City har en styckmästare som lägger upp nyslaktat från orten. Just nu har han gott om fläsk, nystyckat lamm och vilt från både älg och ren. Lokalt kött, garanterat fritt från antibiotika och som fraktats hit på det enklaste sättet. Förmodligen är det mycket klimatsmart att äta sånt kött för den som tänker så.
Och ska vi nu återvända till förskolan Gitarren på Rödäng och de små barnen som ska äta vegetariskt på prov. Efter protesten som herr och fru Riedl ställde till med blev det visst så att nån eller några av barnen fick äta kött som alternativ? Ja inte mig emot. Men välj då köttbullar från Nyhléns Hugosons eller nån annan lokal leverantör. Eller varför inte en parisare? Här snackar vi en lokal produkt uppfunnen i Umeå. Tidigt kan de små indoktrineras att äta nåt annat än imperialistiska, kapitalistiska hamburgare. Har jag moderaterna med mig här, tro?

Ja du Nicklas, skyltsöndag! Julmarknader. Vi är där nu. Ut på stan, köp hembakat och stöd en idrottsförening. Köp en kärve till småfåglarna. Vilka är dina traditioner?

BENNY KARLSSON

Läs mer