lördag 6 juni
Ingen viktväktarvecka precis!
Illustration: Maria Wall

Ingen viktväktarvecka precis!

6 november, 2019

Krönika. Det sägs att vi förbrukar mer resurser än tre jordklot tillsammans. Jag kanske inte är någon Einstein men ska vi hinna fira alla högtidsdagar, bemärkelsedagar och det allra senaste påfundet, TEMADAGAR, så räcker inte årets 365 dagar. Vi får nog räkna med 1095 dagar om vi ska hinna fira alla bemärkelsedagar.

Den kanske mest kända temadagen är Kanelbullens dag som är ett påhitt av bageribranschen men sen har det här spritt sig. Nu är det inflation i temadagar!

Ingen myndighet som bestämmer
Man tror ju nånstans att det alltid är någon myndighet som bestämmer över oss men i det här fallet är det inte så. På internet har jag hittat hemsidan temadagar.se som har funnits sedan år 2008. Här har man samlat på sig alla vanliga högtidsdagar och bemärkelsedagar som föreningar och intresseorganisationer har kommit på. Men det är också fritt fram att hitta på nya!
Idag är det onsdagen den 6 november vilket traditionellt är Gustav Adolfsdagen. Välsorterade konditorier brukar då ha en Gustav II Adolf-bakelse, eller hur? För att fira att den gamle kungen med tiden blev tämligen fet och stupade i Lützen denna dag år 1632. Men vem kom på att i morgon, den 7 november, så är det kladdkakans dag? Ställ undan badrumsvågen. För kladdkakan ska nu firas!

På lördag – frimärkets dag
På fredag blir det smalkost igen för nu får du fira ”infraservicedagen”. Att infraservice har en viktig samhällsfunktion kan vi väl alla vara överens om, men hur ska man fira den? Åka Botniabanan kanske. Eller rälsbuss till Vännäs? Eller ringa till vännerna på Umeå Energi och säga grattis! Har det brunnit i proppskåpen?
På lördag är det Arkivens dag och då tänker jag på Folkrörelsearkivet där jag jobbade ett tag i mitten av 70-talet med Carl-Ivar Åsander och gjorde utställningar om stadens nykterhetsorganisationer, så skål för er! Men lördag är också filatelisternas stora årsdag eftersom det är frimärkets dag. Kanske Erik Idhult och hans vänner ska samlas någonstans och prata stämplar från västerbottniska postkontor? Undrar förresten om man delar ut pris till trotjänare ... Vem förtjänar guldpincetten?

Ännu mera choklad!
Att det är fars dag på söndag har väl inte undgått någon och om denna dag skrev förresten Nicklas i sin förra krönika. Men på måndag vad har vi då? Ja enligt den här hemsidan som samlar på temadagar är det nordiska klimatdagen, grön flagg-dagen, hågkomstens dag, alla singlars dag samt CHOKLADENS DAG.
Men nu får ni ge er! Det var ju bara några dagar sedan vi åt Gustav Adolf-bakelse och kladdkaka och nu blir det ännu mer choklad att stoppa i sig.
Låt gå för att det också är alla singlars dag som kanske kan uppskatta praliner. Eller varför inte en burk O’Boy? Så kan de få sitta och bubbla i sin ensamhet med sugrör i ett glas mjölk med O’boy så det spiller över hela köksbordet. Kanske även disktrasan kan få denna dag. Wettexdagen!

Snart så: smörgåstårtans dag!
Nästa tisdag är det bland annat alla krossade hjärtans dag. Ja hur ledsamt kan det inte bli? Jag föreslår att ni letar upp en låt på Youtube av Frank Zappa som heter ”Broken hearts are for assholes”. Om inte den kan trösta er så gå på kalorierna igen för på onsdag är det SMÖRGÅSTÅRTANS DAG. Jag vet att det bakas för fullt i alla Konsum- och Ica-butiker och större köpcentra denna dag för att ni ska få tårtor att baxa hem. Ullas kondis på Västerslätt är känt för sina smörgåstårtor så det är kanske dit ni ska? Ta två bitar så blir du gift! Eller åtminstone redo för några hårda pass på närmaste gym till veckan.
Att vi överkonsumerar och vräker i oss mer än vad tre jordklot tål är alltså ingen nyhet. Men det är ändå ingenting mot den samoanska befolkningen som ska vara mest överviktig i hela världen. Kanske våra samer kan bjuda hit dem på en stärkande tur i fjällen? En fjäll-marsch-mallows?

Ja du Nicklas. Jag vet inte om du minns Arne Tammer som lärde dig att bygga upp din kropp bara du gav honom ”en kvart om dagen”. Hur gör du för att få ett hälsosamt leverne?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven I

Artikel. Vad är immateriella rättigheter?
Immateriella rättigheter är en rätt att nyttja sådant som inte är materiella ting. Immateriella rättigheter kan vara upphovsrätt till ett litterärt eller musikaliskt verk, till exempel en bok eller låttext, ensamrätt till varumärke, till exempel IKEA, eller mönsterrätt till skydd för särpräglat mönster som formen på en stol eller en mobiltelefon, samt patentet till teknisk uppfinning såsom en glödlampa eller dynamit som Alfred Nobel fick patent på 1867.
Patent innebär en ensamrätt att yrkesmässigt utnyttja en uppfinning. För att en uppfinning ska få patent krävs att uppfinningen kan tillgodogöras industriellt, ha en teknisk karaktär eller utgöra en teknisk lösning på ett problem. Uppfinningen ska vara reproducerbar, det vill säga ge samma resultat varje gång den används. Patent beviljas efter ansökan om registrering till Patent- och registreringsverket (PRV).
Logotyper och andra former av tecken som har särskiljningsförmåga kan ge ensamrätt genom registrering som varumärke. Varumärket kan bestå av ord, figurer, bokstäver, siffror, ljud – till exempel glassbilens melodislinga – eller formen på en vara. Särskiljningsförmåga innebär att det ska gå att skilja en vara från andra varor som säljs, till exempel varumärket Coca-Cola kan särskiljas från varumärket på läskedrycken Pepsi Max.
De flesta produkter har även utformats, designats, för att få ett visst utseende, ett mönster. Formgivaren kan få ensamrätt till ny och särpräglad design genom så kallat mönsterskydd, vilket sker enligt mönsterskyddslagen. Exempel på skyddad design är det formgivna gelégodiset i form av en dödskalle som skapades 1992 av familjen Lindström.
Även konstnärliga och litterära uttryck i form av musik, skönlitteratur, teater eller konst skyddas av ensamrätt genom att den som har skapat verket får upphovsrätt till detsamma, även kallat copyright. Till skillnad från andra immateriella rättigheter, där ensamrätten ofta uppstår genom registrering hos Patent- och registreringsverket, uppkommer upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk automatiskt när verk som har en viss originalitet, verkshöjd, har skapats. Upphovsrätten gäller normalt 70 år efter upphovsmannens bortgång. Exempel på ett verk som har verkshöjd är stringhyllan, vars utformning Högsta domstolen 1962 bedömde vara tillräckligt originell för att omfattas av upphovsrätt.
De immateriella rättigheterna skyddar rättighetsinnehavarens ekonomiska rätt, ideella rätt samt ensamrätt att bestämma över vem som får förfoga över verket eller uppfinningen. Att utnyttja en immateriell tillgång i strid med rättighetsinnehavarens ensamrätt, till exempel piratkopiering av kläder, film eller musik, är straffbart och kan leda till skadestånd, böter eller fängelse.
Samhället har intresse av att personer och företag kan skydda sina immateriella tillgångar genom immateriell rätt till uppfinningar, design, musik eller konst. Till exempel står musikindustrin för en betydande del av Sveriges export. Enbart de upphovsrättsliga intäkterna från musik uppgick år 2010 till totalt 1239 miljarder kr.
Avslutningsvis bör Designhögskolan i Umeå, som rankats som en av världens bästa industridesignutbildningar, nämnas på temat skapande av immateriella rättigheter till nytta för oss alla.