onsdag 22 januari
Let’s say YES to NO-vember?
Illustration: Maria Wall

Let’s say YES to NO-vember?

23 oktober, 2019

Krönika. Vi närmar oss november som sagt och denna mörkrets månad är för många den värsta månaden på hela året.

Vissa gnolar på sången: ”Minns i november, den ljuva september, den tid då äpplet faller moget ...” Ja äpplen fyller ju diskarna i livsmedelsbutikerna så nog kan du snaska äpplen varje dag och hålla doktorn borta.
November är också influensavaccinets månad då många av oss får stå i kö på en vårdcentral och vänta på att få sprutan.

Deppa ihop-månaden?
Krönikekollegan Nicklas vill döpa om månaden men jag vet inte om Tjernobyl känns så rätt. Den olyckan inträffade ju när villaägarna på Sofiehem slängde gräslöken och rabarbern i sina trädgårdar för där fanns ju becquerel? Men tack och lov att vi överlevde! För en del är november resa bort-månaden med charter till Kroatien, Mallorca eller Kanarieöarna. För att komma bort från mörkerdepressionen brukar det heta. Om nu inte flygbolaget gick i konkurs kommer de hem till decembermörkret som är minst lika mörkt, men ”december” har liksom en bättre klang? Ja! För nu får man äntligen ställa ut sina adventsljusstakar och hänga upp stjärnan i fönstret. För nu ska vi vänta på Jesus igen! Fram med julkrubban!

Tre julskinkor, minst ...
De senaste jularna har jag varit bortrest till varmare länder men i år blir jag hemma över jul. De långa flygresorna har börjat fresta på och hemresan senast gick på 34 timmar. Det vara bara för mycket! Eftersom jag då var borta den mesta tiden av december så tyckte jag att det var okej att koka julskinka redan i november. Jag tror jag fick i mig tre sådana i fjol innan ens snön föll. Nu har det ju annonserats om att boka julbord redan för två-tre veckor sedan så många har nog ätit julbord flera veckor innan det är dags? Alla vill vara ute i tid, liksom.
När infaller förresten skyltsöndagen i år? Kanske kan handeln hålla sig till den 1:a december då det otroligt nog är söndag!

Fira berlinmuren som föll?
Så hur kan man mer använda denna dystra månad till någonting positivt? Kanske fira att det var just denna månad som berlinmuren föll? Ja hurdå? Tja, skaffa en slägga och slå ut en vägg i villan för att skaffa mer livsutrymme? Precis som DDR fick när muren föll.
Risken är väl då att Arga snickarn dyker upp ...
– Fattar du inte att du har tagit bort en bärvägg här! Skynda dig och sätt dit en balk innan hela övervåningen rasar!
Dessutom kommer man då att upptäcka att grannarna fortfarande är Stasi som ringer till Byggnadsnämnden och anger en. Då är kalla kriget i gång igen. Och du hamnar i ännu en depression!

Kan man säga Yes-vember?
Förr i världen när jag skrev revyer och krogshower jobbade jag ibland tillsammans med Roger Broman. Jag minns en dikt han skrev: ”Du kan döpa kossan till Desiré – hon blir inte finare för det.” Jo det kan ju i och för sig stämma, men till skillnad från Broman är jag akademiker och vet att med språkets makt kan du förändra tanken. Jag har även läst engelska på universitet så jag säger till min kunniga läsekrets: If people don’t want ”No-vember” so let us call it ”Yes-vember.” Så klart vi kan. Men vad betyder nu ”vember”? Med det jag kan om engelska slanguttryck vet jag att ”vember” kan översättas till ”adrenalinkick”. ”Yes-vember” kan då översättas till ”Ja-adrenalinkick”. Kanske kan det vara ett sätt att bekämpa mörkrets krafter i dystermånaden november?

Ja du Nicklas. Tror det är fars dag den 10 november och jag ställer en enkel fråga: Brukar du bli uppvaktad denna dag? Kanske med en teckning av dina döttrar? Strumpor? Slips?

BENNY KARLSSON

Läs mer